ул. "Македонија" бр.19 (зграда на ТД „Макошпед") contact@ombudsman.mk

Мени

Активности

ПО ПОВОД „НЕДЕЛА НА ДЕТЕТО“ - НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ СО ПОДДРШКА НА СРЕДНОШКОЛЦИТЕ ЗА ПОДИГНУВАЊЕ НА СВЕСТА И ЗНАЕЊАТА ЗА НИВНИТЕ ПРАВА

09.10.2022

По повод одбележување на „Недела на детето“, а на покана на ученици од трета година во СУГС „Никола Карев“ Скопје и ученици во СЕПУГС „Васил Антевски Дрен“ - Скопје, државната советничка м-р Васка Бајрамовска Мустафа, која го раководи Одделот за заштита на правата на детето и лица со попреченост при Народниот правобранител, и тимот советници во Одделот, ги проследија активностите подготвени од нив, за подигнување на свеста и знаењата на средношколците за правата на детето. ...


УЧЕСТВО И ОБРАЌАЊ НА ПАНЕЛ ДИСКУСИИ ВО РАМКИТЕ НА ПРОЕКТОТ „ДИЗАЈНИРАЊЕ АЛАТКИ ЗА ПРИСТАП ДО ПРАВДА ЗА ДЕЦА“

04.10.2022

Претставници од канцеларијата на Народниот правобранител од Одделот за заштита на правата на детето и лицата со попреченост, на покана од УНИЦЕФ и Младински образовен форум (МОФ) учествуваа на финалните панел дискусии организирани во рамките на Проектот „Дизајнирање алатки за пристап до правда за деца - Engineering tools for youth justice”, како дел од програмата „Правда за децата – ЕУ за малолетничка правда по мерка на децата“, поддржана од Делегацијата на Европската Унија во Северна Македонија. ...


СРЕДБА НА ПРЕТСТАВНИЦИ НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ СО УЧЕНИЦИТЕ И НАСТАВНИЦИТЕ ОД НЕКОЛКУ СКОПСКИ СРЕДНИ УЧИЛИШТА СО ЦЕЛ РЕАЛИЗИРАЊЕ НА ЗАЕДНИЧКИ АКТИВНОСТИ ЗА ПРОМОЦИЈА НА ПРАВА НА ДЕЦАТА

23.09.2022

Државната советничка на Народниот правобранител, Васка Бајрамовска Мустафа заедно со тимот советници во Одделот за заштита на правата на деца и на лицата со попреченост одржаа средба со ученици и наставници од СУГС „Георги Димитров“, СУГС „Никола Карев“, СЕПУГС „Васил Антевски Дрен“, СУГС „Арсениј Јовков“, СУГС „Шаип Јусуф“ и СУГС „Зеф Љуш Марку“, како формален почеток на заедничката соработка помеѓу институцијата Народен правобранител и учениците од овие училишта. ...


СРЕДБА НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ Г.НАСЕР ЗИБЕРИ СО АМБАСАДОРОТ НА КРАЛСТВОТО ШПАНИЈА ВО РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА Н.Е. ХОСЕ ЛУСИ ЛОСАНО ГАРСИЈА

14.07.2022

Народниот правобранител, г.Насер Зибери оствари средба со амбасадорот на Кралството Шпанија во Република Северна Македонија, Н.Е.Хосе Луси Лосано Гарсија. ...


НАЦИОНАЛНА РАБОТИЛНИЦА ЗА ПОДГОТОВКА НА СТРАТЕГИЈА ЗА ПРАВАТА НА ЛИЦАТА СО ПОПРЕЧЕНОСТ

28.06.2022

Државната советничка, м-р Васка Бајрамовска Мустафа, заедно со тимот на Народниот правобранител за мониторинг на имплементацијата на Конвенцијата на ОН за правата на лицата со попреченост, советничките Жаклина Георгиевска и Весна Бошевска Петрушевска, учествуваа на Национална работилница за подготовка на Националната стратегија на правата на лицата со попреченост, што се одржа во „Холидеј Ин“, Скопје, во организација на Владата на РС Македонија, Министерството за труд и социјална политика и Германското друштво за меѓународна соработка (ГИЗ), а во соработка со тимот на Агенциите на Обединетите Нации за правата на лицата со попреченост. ...