ул. "Македонија" бр.19 (зграда на ТД „Макошпед") contact@ombudsman.mk

Мени

Меѓународни активности

РЕГИОНАЛНА ТРКАЛЕЗНА МАСА НА НАЦИОНАЛНИТЕ ПРЕВЕНТИВНИ МЕХАНИЗМИ ПОД ОПКАТ

20.10.2010

Во организација УНДП Регионалниот центар од Братислава, УНДП Хрватска, Асоцијацијата за превенција на тортура и Канцеларијата на Омбудсманот на Република Хрватска од 20 до 22 октомври во Цриквеница, Република Храватска се одржа Регионала тркалезна маса на националните превентивни механизми согласно ОПКАТ за имплементација на предизвиците и улогата на Националните превентивни механизми, на која учествуваше и македонскиот омбудсман г. Иџет Мемети. ...


ОДРЖАНО РЕДОВНО СОБРАНИЕ НА ИНТЕРНАЦИОНАЛНИОТ ОМБУДСМАН ИНСТИТУТ ЗА ЕВРОПА НА КОЕ УЧЕСТВУВАШЕ И НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ Г. ИЏЕТ МЕМЕТИ

04.10.2010

Народниот правобранител г. Иџет Мемети учествуваше на редовното собрание на Интернационалниот омбудсман институт за Европа, што на четврти и петти октомври се одржа во Барселона, Кралството Шпанија, а на кое главни теми беа миграцијата и имплементација на Факултативниот протокол кон Конвенцијата за заштита од тортура и друг вид на сурово, нечовечно или понижувачко постапување или казнување. ...


РЕГИОНАЛНА КОНФЕРЕНЦИЈА НА ОМБУДСМАНИТЕ ОД ПОРАНЕШНИТЕ ЈУГОСЛОВЕНСКИ РЕПУБЛИКИ

19.09.2010

Од 19 до 22 септември во Република Словенија се одржа регионална конференција на омбудсманите од поранешните југословенски републики на која беше разговарано за статусот на државјаните од екс-југословенските републики кои живеат во некоја од новосоздадените држави, но немаат нејзино државјанство. ...


НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ Г. ИЏЕТ МЕМЕТИ ВО ПОСЕТА НА КАЕН, ДОЛНА НОРМАНДИЈА

12.09.2010

Народниот правобранител г. Иџет Мемети и г. Алан Туре претседател на бордот на Меѓународниот институт за човекови права и мир од Каен областа Долна Нормандија во Франција во рамките на посетата на македонскиот омбудсман на овој регион потпишаа протокол за соработка помеѓу двете институции. ...


ДВОДНЕВЕН ТРЕНИНГ ЗА НАЧИНОТ НА ИЗГОТВУВАЊЕ НА ГОДИШНИОТ ИЗВЕШТАЈ ОД РАБОТАТА НА ОМБУДСМАНИТЕ

22.06.2010

Искуствата во изготвувањето на годишниот извештај од работата на Омбудсманот, методологијата и начинот на неговата подготовка ги презентираше македонскиот одмбудсман г. Иџет Мемети на дводневниот тренениг, што во организација на канцеларијата на Омбудсманот на Црна Гора, а со поддршка на мисијата на ОБСЕ во оваа држава од 22 до 23 јуни со одржа во Подгорица. ...