ул. "Македонија" бр.19 (зграда на ТД „Макошпед") contact@ombudsman.mk

Мени

Меѓународни активности

ДЕВЕТТИ НАЦИОНАЛЕН СЕМИНАР НА ЕВРОПСКАТА МРЕЖА НА ОМБУДСМАНИ

15.09.2013

Од 15 до 17 септември во Даблин, се одржа деветиот национален семинар на европската мрежа на омбудсмани на кој се зборуваше за улогата на омбудсманите, почитувањето на нечелото на добра управа и остварување на правата на граѓаните со посебен акцент на новите методи на омбудсман институциите во заштитата на граѓанските права, на кој учествуваше г-ѓа Славица Димитриевска како претставник на канцеларијата на македонскиот омбудсман. ...


НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ Г. ИЏЕТ МЕМЕТИ УЧЕСТВУВАШЕ НА МЕЃУНАРОДЕН СИМПОЗИУМ ВО АНКАРА РЕПУБЛИКА ТУРЦИЈА

04.09.2013

Народниот правобранител г.Иџет Мемети учествуваше на меѓународен симпозиум на тема „Улогата на Омбудсман институцијата во контекст на човековите права, демократијата и владеењето на правото„ која во организација на канцеларијата на Омбудсманот на Република Турција се одржа на четврти септември во Анкара. ...


ПРЕТСТАВНИК НА НАЦИОНАЛНИОТ ПРЕВЕНТИВЕН МЕХАНИЗАМ, ОСТВАРИ СТУДИСКА ПОСЕТА НА ДАНСКИОТ НПМ

01.07.2013

Претставник на Националниот превентивен механизам(НПМ) заедно со претставник од Одделението за меѓународна соработка преку Инструментот за техничка помош и размена на информации на Европската комисија – TAIEX, оствари студиска посета на Данскиот НПМ на кој беа разменети искуства и практики во доменот на превенција од тортура во местата на лишување од слобода. ...


НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ Г. ИЏЕТ МЕМЕТИ УЧЕСТВУВАШЕ НА СРЕДБА НА АСОЦИЈАЦИЈАТА НА ОМБУДСМАНИ НА МЕДИТЕРАНОТ

10.06.2013

„Јакнење на комуникацијата што Омбудсман институциите ја имаат со администрацијата, подобрување на соработката помеѓу овие институции и органите на државната управа со цел поефикасна помош на граѓаните „ беше тема на седмата средба што во организација на Асоцијацијата на омбудсмани на Медитеранот (АОМ) и Канцеларијата на омбудсманот на Хашемитското Кралство Јордан се одржа во Аман, Јордан на 10 и 11 јуни на која учествуваше народниот правобранител на Република Македонија, г-динот Иџет Мемети. ...


ФОРМИРАНА РЕГИОНАЛНА МРЕЖА НА НАЦИОНАЛНИТЕ ПРЕВЕНТИВНИ МЕХАНИЗМИ ОД ЈУГОИСТОЧНА ЕВРОПА

25.03.2013

Националните превентивни механизми (НПМ) од Албанија, Црна Гора, Хрватска, Македонија, Словенија и Србија на средбата која се одржа на 25 и 26 март во Белград , Република Србија донесоа Декларација за соработка во насока на формирање на мрежа со која ќе се зајакне и унапреди досегашната соработка која постои во регионот на Југоисточна Европа. ...