ул. "Македонија" бр.19 (зграда на ТД „Макошпед") contact@ombudsman.mk

Мени

Активности

РОМСКАТА ЖЕНА ВО 21 ВЕК – МОЖНОСТИ, ПРИДОНЕСИ И ПРЕДИЗВИЦИ

07.03.2020

Заменичката на народниот правобранител, г-ѓа Васка Б-Мустафа, учествуваше на Панел дискусијата која во пресрет на Денот на жената 8- ми март се одржа во ЕУ куќа (EU house) во Скопје, а организиран од Коалицијата „Khetane„. ...


СРЕДБА НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ СО АМБАСАДОРКАТА НА САД ВО РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МAКЕДОНИЈА

05.02.2020

Народниот правобранител, г. Иџет Мемети оствари средба со амбасадорката на Соединетите Американски Држави во Република Северна Македонија, Н.Е. Кејт Мари Брнз. ...


„ХУМАНА ПРИКАЗНА“ - ТЕАТАРСКА ПРЕТСТАВА ЗА ЗАПОЗНАВАЊЕ НА ГРАЃАНИТЕ СО МАНДАТОТ И НАДЛЕЖНОСТИТЕ НА ИНСТИТУЦИЈАТА НАРОДЕН ПРАВОБРАНИТЕЛ

07.12.2019

Во Младинскиот Културен Центар во Скопје, во киното „Фросина“ се одржа премиера на претставата „Хумана Приказна“, како дел од проектот „Мој Омбудсман-театарот како метод за зголемување на основните човекови права“. ...


СТУДЕНТИ ОД ДРЖАВНИОТ УНИВЕРЗИТЕТ ВО ТЕТОВО ОДРЖАА ПРАКТИЧНА НАСТАВА ПО ПРЕДМЕТОТ ЧОВЕКОВИ ПРАВА ВО КАНЦЕЛАРИЈАТА НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ

05.12.2019

Студенти од втора година на Правниот факултет при Држаниот Универзитет во Тетово, во рамките на наставната програма одржаа практична настава по предметот Човекови права, во канцеларијата на Народниот правобранител. Во рамките на посетата, низ разговор со народниот правобранител се запознаа со работата на институцијата Народен правобранител. ...


ОДБЕЛЕЖАН МЕЃУНАРОДНИОТ ДЕН НА ЛИЦАТА СО ПОПРЕЧЕНОСТ

03.12.2019

Со презентација на состојбата со остварување на правото на образование на децата со посебни потреби во основните училишта во скопскиот регион , што е дел од Посебен извештај за остварување на правото на образование на децата со посебни образовни потреби (ПОП), и промоција на механизмот за мониторирање на имплементацијата на Конвенцијата на Обединетите Нации за правата на лицата со попреченост, нардониот правобранител, со поддршка на Мисијата на ОБСЕ во Скопје го одбележа 3 декември Меѓународниот денот на лицата со посебни потреби. ...