ул. "Македонија" бр.19 (зграда на ТД „Макошпед") contact@ombudsman.mk

Мени

Меѓународни активности

ЛЕТНА ШКОЛА „ПРИМЕНА НА СТАНДАРДНИТЕ МИНИМАЛНИ ПРАВИЛА НА ОБЕДИНЕТИТЕ НАЦИИ ЗА ТРЕТМАН НА ОСУДЕНИ ЛИЦА – НЕЛСОН МАНДЕЛА ПРАВИЛА – ПРИ МОНИТОРИРАЊЕ НА КАЗНЕНО – ПОПРАВНИ УСТАНОВИ“ (SUMMER SCHOOL “DETENTION MONITORING APPLYING THE UN NELSON MANDELA RULES”)

14.08.2017

Претставник од Канцеларијата на Народниот правобранител – Национален превентивен механизам, учествуваше на обука – Летна школа „Примена на Стандардните минимални правила на Обединетите нации за третман на осудени лица – Нелсон Мандела правила – при мониторирање на казнено – поправни установи“ (Summer School “Detention monitoring applying the UN Nelson Mandela Rules”), што се одржа во Бристол, Велика Британија од 14-18 август 2017 година, во организација на Меѓународниот центар за казнени реформи (Penal Reform International) и Центарот за имплементација на човекови права, Универзитет во Бристол (Human Rights Implementation Centre, University of Bristol), во соработка со Асоцијацијата за превенција од тортура (Association for the Prevention of Torture/APT). ...


ПРЕТСТАВНИК НА НАРОДЕН ПРАВОБРАНИТЕЛ–НАЦИОНАЛЕН ПРЕВЕНТИВЕН МЕХАНИЗАМ УЧЕСТВУВАШЕ НА КОНФЕРЕНЦИЈА НА ТЕМА „ЗДРАВСТВЕНАТА ЗАШТИТА ВО ЗАТВОРИТЕ И ПСИХИЈАТРИСКИТЕ УСТАНОВИ“

05.07.2017

Претставници од канцеларијата на Народниот правобранител – Национален превентивен механизам на 05 и 06.07.2017 присуствуваа на конференција која се одржа во Подгорица, Црна Гора, организирана од страна на Омбудсман институцијата на Црна Гора помогната од Советот на Европа во рамки на активностите на Југоисточната Европска НПМ мрежа. ...


УЧЕСТВО НА ПРЕТСТАВНИК НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ НА КОНСУЛТАТИВЕН СОСТАНОК НА НПМ МРЕЖАТА ВО ЕВРОПА

01.06.2017

Претставник на Народниот правобранител учествуваше на вториот координативен состанок во рамки на проектот на Советот на Европа чија цел е создавање и јакнење на НПМ мрежа во Европската Унија и пошироко, како и хармонизација на работата на националните превентивни механизми во регионот. ...


ПРЕТСТАВНИК НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ ПРИСУСТВУВАШЕ НА ПРОМОЦИЈА НА ПОСЕБНИОТ ИЗВЕШТАЈ НА ОМБУДСМАНОТ НА ГРЦИЈА ЗА МИГРАЦИСКИТЕ ТЕКОВИ И ЗАШТИТАТА НА ПРАВАТА НА БЕГАЛЦИТЕ

01.06.2017

Претставник на Народниот правобранител учествување на настан организиран по повод промоција на Посебниот извештај на Омбудсманот на Грција за миграциските текови и заштитата на правата на бегалците. ...


АКАДЕМИЈА НА ЕННХРИ ЗА ПРИМЕНАТА НА ПАРИСКИТЕ ПРИНЦИПИ И ЗА ОДРЖЛИВИТЕ РАЗВОЈНИ ЦЕЛИ НА КОЈА УЧЕСТВУВАШЕ ПРЕСТАВНИК ОД КАНЦЕЛАРИЈАТ НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ

29.05.2017

Промоцијата како дел од Париските принципи и нејзината примена во работата на Националните инстутуции за заштита на човековите права, соработката со Цивилниот сектор, како и примената во работата на Одржливите развојни цели, беа дел од темите на Академијата која во организација на Европската мрежа на национални институции за човекови права (ENNHRI) и ОБСЕ/ОДИХР се одржа во Познан Република Полска, а на која учествуваше и преставник од канцеларијата на Народниот правобранител. ...