ул. "Македонија" бр.19 (зграда на ТД „Макошпед") contact@ombudsman.mk

Мени

Активности

НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ Г.НАСЕР ЗИБЕРИ СЕ СРЕТНА СО АМБАСАДОРОТ И ШЕФ НА ДЕЛЕГАЦИЈАТА НА ЕВРОПСКАТА УНИЈА ВО РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МАКEДОНИЈА Н.Е. ДЕЈВИД ГИР

21.11.2022

Народниот правобранител, г.Насер Зибери оствари средба со Амбасадорот и Шеф на Делегацијата на Евроспката Унија во Република Северна Македонија Н.Е Дејвид Гир, на која, меѓу другото стана збор за важноста на институцијата Народен правобранител во рамките на преговарачкиот процес со Европската Унија од аспект на независен механизам за заштита на правата на граѓаните, како и за актуелните состојби поврзани со работата на Институцијата, соработката со другите институции, како и состојбата од финансиски, така и од кадровски аспект. ...


ПО ПОВОД МЕЃУНАРОДНИОТ ДЕН НА ТОЛЕРАНЦИЈАТА И ВО ПРЕСРЕТ НА СВЕТСКИОТ ДЕН НА ДЕТЕТО, УЧЕНИЦИ И НАСТАВНИЦИ ОД ОД ООУ „АЦО ШОПОВ“ ВО ПОСЕТА НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ

15.11.2022

Ученици од основно образование (од седмо и осмо одделение) од скопските основни училишта „Ацо Шопов“ и од ,„Љубен Лапе“, заедно со нивни наставници ја посетија Канцеларијата на Народниот правобранител во Скопје, и се сретнаа со претставници од Одделот за заштита на правата на децата и лицата со попреченост. ...


СТУДИСКА ПОСЕТА НА ИНСТИТУЦИЈАТА ЗА ЧОВЕКОВИ ПРАВА И ЕДНАКВОСТ НА РЕПУБЛИКА ТУРКИЈЕ НА НАРОДЕН ПРАВОБРАНИТЕЛ-НАЦИОНАЛЕН ПРЕВЕНТИВЕН МЕХАНИЗАМ НА РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА

31.10.2022

Во рамките на меѓународната соработка на Институцијата Народен правобранител-Национален превентивен механизам, во дводневна посета беа членовите на Институцијата за човекови права и еднаквост на Република Туркије, акредитирана како Национална институција за човекови права со статус Б. ...


ПРЕТСТАВНИК НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ УЧЕСТВУВАШЕ НА НАЦИОНАЛНА КОНФЕРЕНЦИЈА ЗА ЗАШТИТА ОД ДИСКРИМИНАЦИЈА НА РОМИТЕ ВО РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА

27.10.2022

Во организација на Европскиот центар за правата на Ромите и на Комисијата за спречување и заштита од дискриминација, се одржа национална конференција за заштита од дискриминација на Ромите во Република Северна Македонија, на која учество зеде државниот советник, г-ѓа Васка Бајрамовска – Мустафа. На Конференцијата беа презентирани случаи на дискриминација кон припадници на ромската заедница, нотирани, пријавени во рамките на акцио попиларис механизмот (actio popularis), и случаи на интерсекциска дискриминација. ...


ПО ПОВОД „НЕДЕЛА НА ДЕТЕТО“ - НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ СО ПОДДРШКА НА СРЕДНОШКОЛЦИТЕ ЗА ПОДИГНУВАЊЕ НА СВЕСТА И ЗНАЕЊАТА ЗА НИВНИТЕ ПРАВА

09.10.2022

По повод одбележување на „Недела на детето“, а на покана на ученици од трета година во СУГС „Никола Карев“ Скопје и ученици во СЕПУГС „Васил Антевски Дрен“ - Скопје, државната советничка м-р Васка Бајрамовска Мустафа, која го раководи Одделот за заштита на правата на детето и лица со попреченост при Народниот правобранител, и тимот советници во Одделот, ги проследија активностите подготвени од нив, за подигнување на свеста и знаењата на средношколците за правата на детето. ...