ул. "Македонија" бр.19 (зграда на ТД „Макошпед") contact@ombudsman.mk

Мени

Што се колачињата (cookies)?

Колачињата (cookies) се мали текстуални датотеки, кои се сместуваат во Вашиот компјутер или мобилен телефон од страна на веб страниците кои ги посетувате. Овие текстуални датотеки можат да бидат прочитани од страна на веб страниците кои ги посетувате и да помогнат во Вашата идентификација кога повторно ќе ја отворите веб страницата. Овие текстуални датотеки можат да бидат „постојани“ или „привремени“. Постојаните колачиња (cookies) остануваат на Вашиот компјутер и кога ќе го исклучите пребарувачот (ќе преминете во офлајн состојба), додека привремените се бришат штом го затворите интернет пребарувачот. Колачињата (cookies) се користат за повеќе цели, како на пример за да се запомнат Вашите активности и преференции (вклучувања, јазични преференции, големина на фонт или како да ви се прикажува страницата), за да се обезбеди персонализирана/приспособена содржина на веб страницата и да се прикаже навигациската историја на истата.

Зошто користиме колачиња (cookies)?

На оваа веб страница користиме колачиња (cookies) од следниве причини:

 • За техничко функционирање на веб страницата;
 • За собирање на збирни и анонимни статистички податоци;
 • За да ги запомниме Вашите преференции како да се прикажува страницата (преференции за параметрите на екранот), како на пример контрастот на бојата или големината на фонтот;
 • За да запомниме/да се потсетиме, дали се согласувате (или не) со нашето користење на колачиња (cookies) на оваа веб страница.

 

Кога ја посетувате нашата веб страница, можеме да собереме некои податоци од Вашето пребарување, како на пример IP адресата, која содржина од веб страницата на Народниот правобранител сте ја посетиле, кога сте ја посетиле и од која веб страница сте биле пренасочени.

Кога ја посетувате нашата веб страна користиме услуга на трета страна Google Analytics да собереме стандардни информации за пристапот и детали за однесувањето на посетителите, но на начин без да може некој да биде идентификуван, ниту е овозможено Google да ги открие идентитетот на оние кои ја посетиле нашата веб страна.


Каков вид на колачиња (cookies) користиме?

Користиме постојани колачиња (cookies), кои го памтат пребарувањето/сесијата кога корисникот ќе го исклучи пребарувачот, со цел да се задржи состојбата на корисникот.


Менаџирање на дозволите за колачиња (cookies)?

Одлуката дали ќе им дозволите на Веб-страниците употребата на колачиња е комплетно во ваши раце, но мора да се забележи дека страницата функционира оптимално само доколку колачињата на вашиот пребарувач или веб-страница се дозволени.

Доколку сакате да ги оневозможите колачињата, можете истото да го направите во налогодувањата за приватност. Како и да е, дури и доколку ги оневозможите колачињата, ова нема да влијае на неопходните колачиња кои се потребни за функционирање на веб-страницата.

Привремено оневозможување на колачињата

 • Mozilla Firefox
  Употребете ја опцијата »Private Browsing«. Прво, притиснете »Alt«. Ова го отвора менито од кое избирате »Tools« кликнувате »Private Browsing« или ја притискате комбинацијата »Ctrl + Shift + P«.

 • Google Chrome
  Употребете ја опцијата »New Incognito Window«. Тука можете да активирате нов прозорец со комбинацијата »Ctrl + Shift + N«.

 • Internet Explorer
  Со опцијата именувана »InPrivate« можете да пребарувате без да оставите траги. Прво, притиснете »Alt« во пребарувачот. Ова го отвара менито, од кое бирате »Tools« кликнувате »Browsing InPrivate« или ја притискате комбинацијата »Ctrl + Shift + P«.

 • Apple Safari
  Кликнете на »Settings« и изберете»Private Browsing«. Со притискање на »OK« копчето, знакот»Private« ќе се појави десно од барот со наслов.

 • Opera
  Притиснете на логото на веб пребарувачот во горниот лев агол. Побарајте го »Tab and Windows« и изберете »New Private Window« или притиснете ја комбинацијата »Ctrl + Shift + N«.

Трајно бришење на колачиња

 • Mozilla Firefox
  Притиснете на »Firefox« (горе десно) обележување, изберете »Options« и притиснете на »Privacy«. Потоа, во »History« делот на прозорецот »Firefox Should:« изберете ја опцијата »Use Custom Settings for History« и проверете ја опцијата »Allow Sites to Set Cookies«. Ако е неопходно, можете да ја активирате и опцијата »Always use private browsing«. Можете да ги избришете веќе снимените колачиња со кликнување на »Firefox« (горе десно) обележувањето, и потоа изберете »Options« и притиснете на табот »Privacy«. Потоа, во »History« делот од прозорецот »Firefox Should:« изберете ја опцијата »Use Custom Settings for History«, »Show cookies» и потоа «Remove All Cookies«. За повеќе информации притиснете тука.

 • Google Chrome
  Притиснете на Chrome мени иконата, изберете »Settings«, притиснете на »Show Advanced Settings« на дното од страната и изберете »Content Settings« во »Privacy« регијата. Изберете »Block Cookies and Other Site Data« и притиснете на »Done« копчето. Можете да ги избришете веќе снимените колачиња со притискање на Chrome мени иконата и потоа избирање на »Settings«, притискање на »Show Advanced Settings« и под »Privacy» изберете Delete Browsing History«. За повеќе информации притиснете тука.

 • Internet Explorer
  За да ги исклучите колачињта, притиснете на »Tools« и изберете го »Privacy« табот. Потоа притиснете на »Advanced« копчето и проверете ја опцијата за оневозможување на авотматско менаџирање на колачиња и поставате ги двете вредности на »Block«. Потврдете со притискање на »OK« копчето. Можете да ги избришете веќе снимените колачиња со притискање на »Tools«, »Deleting« и потоа »Delete«. За повеќе информации притиснете тука.

 • Apple Safari
  Притиснете на »Safari« обележувањето, изберете »Preferences« и побарајте под »Privacy«. Под »Block cookies« активирајте ја оваа опција и потврдете ја со притискање на »OK« копчето. Да ги избришете веже снимените колачиња, притиснете на »Safari« обележувањето, изберете »Preferences« и побарајте »Privacy«. Потоа селектирајте ги сите Веб- страници и притиснете »Remove All«. За повеќе информации притиснете тука.

 • Opera
  Притиснете на логото на веб пребарувачот (горен лев агол). Побарајте »Settings« и изберете »Preferences«. Потоа побарајте под »Advanced« табот за »Cookies« и штиклирајте ја »Never accept cookies« опцијата. Потврдете со кликање на »OK« копчето. Да избришете веќе снимени колачиња, кликнете на логото на веб пребарувачот во горниот лев агол, побарајте под »Settings« и изберете »Preferences«. Потоа побарајте под »Advanced« табот за »Cookies« и потоа опцијата »Delete All Cookies«. За повеќе информации притиснете тука.

  Пред да се одлучите трајно да ги избришете колачињата, не заборавајте дека веб колачињата се фајлови кои се складираат на вашиот компјутер преку веб страници со цел да се подобри вашето корисничко искуство, како и да се направи попријатно, побрзо и поконкретно.