Ndihmojmë qytetarët që në mënyrë më të lehtë t’i realizojnë të drejtat dhe liritë e tyre, administrata publike mirëfilli t’u shërbejë atyre, si dhe të avancohet raporti ndërmjet organeve të pushtetit dhe qytetarëve.

si dhe në parimet tona:

Në mënyrë transparente, të ndershme dhe profesionale i ndjekim dhe mbikëqyrim veprimet e organeve të pushtetit.
Të barabartë në relacion me të gjithë.
Profesionistë në punë, të hapur për sugjerime dhe të gatshëm për përsosje të vazhdueshme.

Lajme dhe Ngjarje

 • 24-04-2020

  REKOMANDIME TË AVOKATIT TË POPULLIT PËR REALIZIMIN E TË DREJTAVE TË FËMIJËS NË...

  më shumë
 • 31-03-2020

  REKOMANDIMI I AVOKATIT TË POPULLIT DERI TE QEVERIA E REPUBLIKËS SË MAQEDONISË SË...

  më shumë
 • 26-03-2020

  REKOMANDIME PËR VEPRIMIN ME PERSONAT E PRIVUAR NGA LIRIA NË KUSHTE TË PANDEMISË...

  më shumë
 • Arkivi

Levdata dhe ankesa

E - INFORMATORIAktivitetet

KONFERENCË RAJONALE ME TEMË: “MONITORIMI I INSTITUCIONEVE PSIKIATRIKE NË DREJTIM TË MBROJTJES NGA TORTURA DHE TRAJTIMEVE TJERA JOHUMANE” 20-10-2014

20-21.10.2014, Shkup

KONFERENCË RAJONALE ME TEMË: “MONITORIMI I INSTITUCIONEVE PSIKIATRIKE NË DREJTIM TË MBROJTJES NGA TORTURA DHE TRAJTIMEVE TJERA JOHUMANE”

“Monitorimi i institucioneve psikiatrike në drejtim të mbrojtjes nga tortura dhe trajtimeve tjera johumane” ishte tema e Konferencës Rajonale e cila u mbajt në Shkup, në organizim të Instrumentit për Ndihmë Teknike dhe Shkëmbim të Informatave të Komisionit Evropian (TAIEX), në bashkëpunim me Avokatin e Popullit – Mekanizëm Parandalues Nacional (MPN).

Në Konferencën rajonale morën pjesë përfaqësues të mekanizmave parandalues nacional nga Evropa Juglindore, Komiteti Evropian për Parandalimin e Torturës, si dhe Nënkomiteti për Parandalimin e Torturës i Kombeve të Bashkuara. Në mesin e pjesëmarrësve të tjerë, të pranishëm ishin edhe përfaqësuesit e institucioneve psikiatrike të Republikës së Maqedonisë, Shoqata e Psikiatërve të Republikës së Maqedonisë, si dhe Shoqata e foreznikëve pranë Institutit të Mjekësisë Ligjore.

Rëndësia e kësaj Konference ishte veçanërisht e rëndësisjme sepse u prezantuan përvojat e mekanizmave parandalues nacional nga Rajoni. Me prezantimet e tyre, për kompetencat e MPN në institucionet psikiatrike u paraqitën: z. Ivan Shelih-zëvendës Ombudsman i Sllovenisë dhe shef i Rrjetit të MPN-ve për Evropën Juglindore, i cili foli në temën: “Mandati i MPN dhe liria e lëvizjes”, ndërsa Prof. Dr. Slagjana Shtrkal, psikiatër, anëtare e MPN të Kroacisë foli për “Rolin e psikiatrit në vizitat parandaluese të MPN”. Përfaqësuesi i ekipit të MPN i Austrisë, Prof. Dr. Ernst Berger foli për “Monitorimin e të drejtave të njeriut në institucionet e shëndetit mendor, shembuj nga Austria”.

Në Konferencë u prezantuan edhe Standardet në Slloveni me theks të posaçëm mbi mjetet e kufizimit, si dhe trajtimi i grupeve vulnerabile, trajtimi i personave me hospitalizim të detyrueshëm dhe deinstitucionalizimi i personave me sëmundje mendore, ndërkaq u prezantuan edhe Standardet e Komitetit Evropian për Parandalimin e Torturës, si dhe roli i Nënkomitetit për Parandalimin e Torturës i Kombeve të Bashkuara.

Një pjesë e rekomandimeve, të cilat u miratuan në Konferencën Rajonale, kishin të bënin me mbrojtjen më të madhe të pacientëve në institucionet psikiatrike, respektimin më të madh të vullnetit, si vazhdimin e ngjarjeve të këtij lloji, me të cilat shkëmbehen përvojat dhe praktikat e mira në drejtim të parandalimit të torturës ose trajtimeve të tjera johumane.


Kërko

Kalendari i ngjarjeve

maj 2020
H M M E P S D
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Pri
Qer

Anketa

A respektohen dhe sa respektohen të drejtat e personave me nevoja të veçanta në Republikën e Maqedonisë?


Blog

Vizitorë online: 1
© 2011 Avokati i Popullit i Republikes se Maqedonise