Помагаме граѓаните на полесен начин да ги остваруваат нивните слободи и права, јавната администрација да стане вистински сервис и да се унапреди односот помеѓу органите на власта и граѓаните.

и на нашите принципи:

Јавно, чесно и стручно ги следиме и надгледуваме постапувањата на органите на власта.
Еднакви во односот со сите.
Професионални во работата, отворени за сугестии и спремни за постојано надградување.

Новости и настани

 • 03.09.2021

  СООПШТЕНИЕ НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ ЗА ПОЧЕТОКОТ НА НОВАТА УЧЕБНА ГОДИНА

  повеќе
 • 19.08.2021

  НАРОДНИОТ ПРВОБРАНИТЕЛ ДО ДРЖАВНИОТ ЗАВОД ЗА СТАТИСТИКА ДОСТАВИ ПРЕПОРАКА ВО...

  повеќе
 • 13.07.2021

  АПЕЛ НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ ЗА ИНВОЛВИРАЊЕТО НА ДЕЦАТА ВО ПРОТЕСТИ

  повеќе
 • архива

Пофалби и поплаки

Е-ИнформаторЗПД:Правна рамка:Меѓународни конвенции

- Конвенција за правата на детето (Службен весник на РМ бр.12/02 )

- факултативен протокол на Kонвенцијата за правата на детето кој се однесува на продажбата на деца, детска проституција и детска порнографија (Службен весник на РМ бр.44/03)

- Kонвенција за заштита на правата на човекот и основните слободи и првиот протокол, Протокол бр. 4,6,7 и 11 кон Конвенцијата (Службен весник на РМ бр.11/97)

- Протокол бр. 12, 13 кон Конвенцијата за заштита на човековите права и основните слободи (Службен весник на РМ бр.30/04)

- Европска конвенција за остварување на правата на децата (Службен весник на РМ бр.12/02)

- Конвенција која се однесува на забрана и итно дејствување за елиминирање на најлошите видови детски труд (Службен весник на РМ бр.13/02)

- Конвенција на Советот на Европа за заштита на децата од сексуална експлоатација и сексуална злоупотреба (Службен весник на РМ бр.135/10)

- Конвенција на советот на европа за борба против трговија со луѓе (Службен весник на РМ бр.49/09)

- Конвенцијата на ОН против транснационалниот организиран криминал протоколот за превенција, спречување и казнување на трговија со лица особено жени и деца со кој се дополнува конвенцијата на ОН (Службен весник на РМ.70/04)

- Универзалната декларација за правата на човекот (Службен весник на РМ бр.57/93)

- Конвенција за спречување на трговија со личности и експлоатација на други (Службен весник на РМ бр.2/51)

- Конвенција за стапување во брак,за минимална возраст за стапување во брак и регистрација на бракот (Службен весник на РМ бр.13/64)

- Меѓународна конвенција за укинување на сите форми на расна дискриминација (Службен весник на РМ бр.31/67)

- Конвенција за укинување на сите облици на дискриминација на жените (Службен весник на РМ бр.11/81)

- Факултативен протокол кон Конвенцијата за елиминирање на сите форми на дискриминација врз жените (Службен весник на РМ бр.11/81)

- Меѓународна Конвенција за спречување на трговија со жени и деца (Службен весник на РМ бр.41/50)
Пребарување

Кaлендар на настани

септември 2021
П В С Ч П С Н
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30

Анкета

Дали и колку во Република Македонија се почитуваат правата на лицата со посебни потреби?


Blog

Посетители online: 1
© 2011 Народен правобранител на Република Македонија