Помагаме граѓаните на полесен начин да ги остваруваат нивните слободи и права, јавната администрација да стане вистински сервис и да се унапреди односот помеѓу органите на власта и граѓаните.

и на нашите принципи:

Јавно, чесно и стручно ги следиме и надгледуваме постапувањата на органите на власта.
Еднакви во односот со сите.
Професионални во работата, отворени за сугестии и спремни за постојано надградување.

Новости и настани

 • 03.09.2021

  СООПШТЕНИЕ НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ ЗА ПОЧЕТОКОТ НА НОВАТА УЧЕБНА ГОДИНА

  повеќе
 • 19.08.2021

  НАРОДНИОТ ПРВОБРАНИТЕЛ ДО ДРЖАВНИОТ ЗАВОД ЗА СТАТИСТИКА ДОСТАВИ ПРЕПОРАКА ВО...

  повеќе
 • 13.07.2021

  АПЕЛ НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ ЗА ИНВОЛВИРАЊЕТО НА ДЕЦАТА ВО ПРОТЕСТИ

  повеќе
 • архива

Пофалби и поплаки

Е-ИнформаторНароден правобранител

Насер Зибери

 • роден 1961 година во с.Ласкарци-Скопје;
 • 1980 година завршил средно образование во Гимназијата „Зеф Љуш Марку“ –Скопје;
 • 1985 година дипломирал на Правниот факултет во Приштина, Република Косово;
 • од 1986 до 1990 година работел во НИП „Нова Македонија“ како новинар во редакцијата на дневниот весник „Фљака е Влазеримит“;
 • 1990 - на првите повеќепартиски избори избран е за пратеник во Собранието на Република Северна Македонија. Пратеничкиот мандат го добива и на вторите парламентарни избори одржани 1994 година, како и на третите одржани 1998 г.;
 • во периодот 1990-1994 година бил претседател на Комисијата за деловнички и мандатно-имунитетни прашања, како и член на Комисијата за уставни прашања. Во истиот период бил член на Делегацијата на Собранието на Република Северна Македонија во парламентарното собрание на ОБСЕ;
 • во периодот 1996 - 1998 година ја извршува функцијата министер за труд и социјална политика и потпретседател на Владата на Република Северна Македонија;
 • извршувајќи ја ова функција активно соработува со граѓанскиот сектор, невладините  и синдикалните организации, Стопанската комора, Меѓународниот монетарен фонд и Светската банка. Во времето на неговиот мандат направени се крупни реформи во областа на трудовото право, социјалната заштита, правата на детето, заштитата на семејството, како и реформи во областа на пензиското и инвалидското осигурување, заштита на правата на работниците, ранливите категории - социјалните групи и лицата со посебни потреби. За неговата работа има добиено бројни признанија, благодарници и дипломи од невладините организации, Црвениот крст и други релевантни субјекти;
 • во овој период учествувал на многу домашни и меѓународни конференции, обуки, семинари, работилници и трибини во областа заштита на човековите слободи и права;
 • во перидот 1998 до 2002 година бил координатор на пратеничката група на Партијата за демократски просперитет, член на Законодавно-правната комисија и член на Комисијата за уставни прашања;
 • Во текот на 2001 година бил член на експертската група за изготвување на Охридскиот рамковен договор и промените на Уставот на Република Северна Македонија предложен од пратеничката група на Партијата за демократски просперитет;
 • Бил член на Државната комисија за избирачки списоци во Собранието на Република Македонија, член на Координативното тело на Владата на Република Македонија за справување со кризата во 2001 година, како и член на Правниот совет на Владата на Република Македонија;
 • Во 2004 година е избран за нотар за подрачјето на Основните судови на градот Скопје;
 • 25.12.2020 година е избран за Народен правобранител.

 
Пребарување

Кaлендар на настани

септември 2021
П В С Ч П С Н
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30

Анкета

Дали и колку во Република Македонија се почитуваат правата на лицата со посебни потреби?


Blog

Посетители online: 1
© 2011 Народен правобранител на Република Македонија