Помагаме граѓаните на полесен начин да ги остваруваат нивните слободи и права, јавната администрација да стане вистински сервис и да се унапреди односот помеѓу органите на власта и граѓаните.

и на нашите принципи:

Јавно, чесно и стручно ги следиме и надгледуваме постапувањата на органите на власта.
Еднакви во односот со сите.
Професионални во работата, отворени за сугестии и спремни за постојано надградување.

Новости и настани

 • 25.01.2021

  СОБРАНИЕТО НА РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА ГО ИЗБРА Г. НАСЕР ЗИБЕРИ ЗА НОВ...

  повеќе
 • 03.12.2020

  СООПШТЕНИЕ НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ ПО ПОВОД 3. ДЕКЕМВРИ – МЕЃУНАРОДНИОТ ДЕН...

  повеќе
 • 20.11.2020

  СООПШТЕНИЕ ПО ПОВОД СВЕТСКИОТ ДЕН НА ДЕТЕТО

  повеќе
 • архива

Пофалби и поплаки

Е-ИнформаторАктивности

26.12.2011, Скопје

НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ ДО МИНИСТЕРСТВОТО ЗА ПРАВДА ДОСТАВИ ИНФОРМАЦИЈА ЗА СПРОВЕДУВАЊЕ НА ОДЛУКИТЕ НА ЕВРОПСКИОТ СУД ЗА ЧОВЕКОВИ ПРАВА

 • Народниот правобранител  подготви и достави посебна информација за спроведувањето на одлуките на Европскиот  суд за човекови права, чија цел е истакнување на важноста на квалитетот на извршување на одлуките на судот.

  Имено, Народниот правобранител смета дека сите органи и институции треба да дадат свој придонес за квалитетно извршување на одлуките на  Судот, со што  пред се ќе им помогнат на граѓаните, а со тоа и на нашето општество и пошироко.

22.12.2011,Скопје

НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ ИНИЦИРА СУШТИНСКА ИЗМЕНА НА ЕДУКАЦИЈАТА ВО СИТЕ СТЕПЕНИ И ВИДОВИ НА ОБРАЗОВАНИЕ ЗА ЧОВЕКОВИТЕ СЛОБОДИ И ПРАВА И ЗА ИНСТРУМЕНТИТЕ И МЕХАНИЗМИТЕ ЗА НИВНА ЗАШТИТА

 • Народниот правобранител смета дека е неопходна потребата во сите степени и видови на образование да се воведе посебен наставен предмет за човековите слободи и права и за механизмите за заштита во национални и меѓународни рамки. Исто така, во барањето доставено до: Владата, Министерството за образование и наука и Бирото за развој на образованието, омбудсманот предлага да се извршат подлабоки промени не само во наставните програми и наставни содржини, туку и во учебниците кои треба соодветно и правилно да ги едуцираат децата, па и наставниот кадар, за сите права и слободи и сите механизми, постапки и начини за остварување и заштита на човековите слободи и права.

  Со воведување на овие активности во сите степени и нивоа на образованието, па и во областа на образованието на возрасни би се едуцирале не само децата, туку и граѓаните да ги препознаваат нивните права и обврски и би се здобиле со сознанија за институциите што се надлежни за остварување и заштита на нивните права. Така директно ќе се влијае врз работата на институциите, национални и меѓународни, со цел да стане поефикасна. Пребарување

Кaлендар на настани

март 2021
П В С Ч П С Н
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31

Анкета

Дали и колку во Република Македонија се почитуваат правата на лицата со посебни потреби?


Blog

Посетители online: 1
© 2011 Народен правобранител на Република Македонија