Помагаме граѓаните на полесен начин да ги остваруваат нивните слободи и права, јавната администрација да стане вистински сервис и да се унапреди односот помеѓу органите на власта и граѓаните.

и на нашите принципи:

Јавно, чесно и стручно ги следиме и надгледуваме постапувањата на органите на власта.
Еднакви во односот со сите.
Професионални во работата, отворени за сугестии и спремни за постојано надградување.

Новости и настани

 • 23.01.2020

  СЛУЧАЈОТ СО МАЛОЛЕТНИКОТ ВРЗУВАН ЗА КРЕВЕТ КОЈ ГО ОБЕЛОДЕНИ НАРОДНИОТ...

  повеќе
 • 04.01.2020

  ПОТСЕТУВАЊЕ И ПОРАКА НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ ПО ПОВОД 4 ЈАНУАРИ - СВЕТСКИОТ...

  повеќе
 • 10.12.2019

  СООПШТЕНИЕ ПО ПОВОД 10-ДЕКЕМВРИ ДЕНОТ НА ЧОВЕКОВИТЕ ПРАВА

  повеќе
 • архива

Пофалби и поплаки

Е-ИнформаторНовости и настани

 • ДОСТАВЕНА ИНФОРМАЦИЈА ДО МИНИСТЕРСТВОТО ЗА ПРАВДА И УПРАВАТА ЗА ИЗВРШУВАЊЕ НА САНКЦИИ ЗА ИЗВРШУВАЊЕ НА ВОСПИТНО-ПОПРАВНАТА МЕРКА УПАТУВАЊЕ ВО ВОСПИТНО-ПОПРАВЕН ДОМ НА МАЛОЛЕТНИ ЛИЦА

  17.07.2008

  ДОСТАВЕНА ИНФОРМАЦИЈА ДО МИНИСТЕРСТВОТО ЗА ПРАВДА И УПРАВАТА ЗА ИЗВРШУВАЊЕ НА САНКЦИИ ЗА ИЗВРШУВАЊЕ НА ВОСПИТНО-ПОПРАВНАТА МЕРКА УПАТУВАЊЕ ВО ВОСПИТНО-ПОПРАВЕН ДОМ НА МАЛОЛЕТНИ ЛИЦА

  повеќе
 • ДОСТАВЕНА ИНФОРМАЦИЈА ДО МИНИСТЕРСТВОТО ЗА ПРАВДА И УПРАВАТА ЗА ИЗВРШУВАЊЕ НА САНКЦИИ ЗА УСЛОВИТЕ ЗА ПРЕСТОЈ И ОСТВАРУВАЊЕТО НА ПРАВАТА НА ПРИТВОРЕНИТЕ ЛИЦА ВО КАЗНЕНО-ПОПРАВНИТЕ УСТАНОВИ

  15.07.2008

  ДОСТАВЕНА ИНФОРМАЦИЈА ДО МИНИСТЕРСТВОТО ЗА ПРАВДА И УПРАВАТА ЗА ИЗВРШУВАЊЕ НА САНКЦИИ ЗА УСЛОВИТЕ ЗА ПРЕСТОЈ И ОСТВАРУВАЊЕТО НА ПРАВАТА НА ПРИТВОРЕНИТЕ ЛИЦА ВО КАЗНЕНО-ПОПРАВНИТЕ УСТАНОВИ

  повеќе
 • НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ УШТЕ ЕДНАШ УКАЖУВА НА ВАЖНОСТА НА ПРАВОТО НА ГЛАС И СЛОБОДАТА НА ИЗРАЗУВАЊЕ НА ВОЛЈАТА

  12.06.2008

  Со оглед на тоа што на 15-ти јуни во голем број на избирачки места ке се врши прегласување, Народниот правобранител одлучи канцелариите во Скопје, Тетово и во Куманово да бидат отворени за граѓаните со цел да...

  повеќе
 • НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ АПЕЛИРА ЗА ПОЧИТУВАЊЕ НА ЧОВЕКОВИТЕ СЛОБОДИ И ПРАВА ПРЕД ПРЕТСТОЈНИТЕ ПРЕДВРЕМЕНИ ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ

  19.05.2008

  Следејќи ги предизборните активности пред претстојните предвремени парламентарни  избори во Република Македонија,  особено од аспект на важноста на човековите слободи и права, Народниот правобранител, апелира...

  повеќе
 • ДОСТАВЕНА ИНФОРМАЦИЈАТА ДО ВЛАДАТА НА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА ЗА ИЗМЕНА НА ЗАКОНОТ ЗА ДРЖАВНИТЕ СЛУЖБЕНИЦИ

  19.05.2008

  Народниот правобранител, согласно своите уставни и законски надлежности, достави иницијатива до Владата на Република Македонија за измени на Законот за државни службеници, во делот кој се однесува на начинот на...

  повеќе
 • ИНФОРМАЦИЈА ВО ВРСКА СО ПОСТАПКАТА ЗА ИЗРАБОТКА И ОДБРАНА НА МАГИСТЕРСКИОТ ТРУД НА ПОСЛЕДИПЛОМСКИТЕ СТУДИИ

  08.04.2008

  “Прецизно да се дефинира постапката за изработка и одбрана на магистерскиот труд без да се остават отворени прашања што доведуваат до субјективно и неправилно одлучување и да се уреди процедурата во случај кога...

  повеќе
 • КОЛЕКТИВНОТО ИСКЛУЧУВАЊЕ Е ПРОТИВЗАКОНСКА МЕРКА

  26.03.2008

  По повод информациите објавени во медиумите дека поради намалената наплата на сметките за електрична енергија ЕВН-ЕСМ во одредени населени места врши колективно исклучување со цел нередовните плаќачи да ги...

  повеќе
 • ДОСТАВEНА ИНФОРМАЦИЈА СО ИНИЦИЈАТИВА ЗА ИЗМЕНИ НА ЗАКОНОТ ЗА РАБОТНИ ОДНОСИ ДО ВЛАДАТА НА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА

  26.03.2008

  Народниот правобранител користејќи ја законската надлежност утврдена во член 30 од Законот за народниот правобранител достави Информацијата со иницијатива за законски измени до Владата на Република Македонија...

  повеќе
 • ПРЕЗЕНТИРАН ИЗВЕШТАЈОТ ЗА РАБОТАТА НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ ВО 2007 ГОДИНА

  25.03.2008

  Минатата година во канцелариите на Народниот правобранител беше постапувано по 4.068 преставки. Од нив 3.389 се завршени, а 679 се останати во работа. Во 2.476 случаи е констатирано дека нема повреда на правата...

  повеќе
 • ДОСТАВЕНА ИНФОРМАЦИЈА ДО ВЛАДАТА НА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА ЗА ПРАКТИЧНАТА ПРИМЕНА НА ЗАКОНСКИТЕ ОДРЕДБИ ЗА ЗАШТИТА НА ДЕЦАТА ОД УПОТРЕБА НА АЛКОХОЛ И ЦИГАРИ

  09.01.2008

  Законските забрани за точење алкохол и продавање цигари на малолетници никој не ги контролира и  се е препуштено на совеста и одговорноста на трговците.Ова накратко е заклучокот од информацијата  во врска со...

  повеќе
 • ДОСТАВЕНА ИНФОРМАЦИЈА ДО МИНИСТЕРСТВОТО ЗА ТРУД И СОЦИЈАНА ПОЛИТИКА ЗА ИЗВРШЕНАТА АНАЛИЗА НА РАБОТНОТО АНГАЖИРАЊЕ НА КОРИСНИЦИТЕ НА СОЦИЈАЛНА ПОМОШ ПРЕКУ ЦЕНТРИТЕ ЗА СОЦИЈАЛНА РАБОТА

  09.01.2008

  Бројот на корисниците на социјална парична помош кои се работно ангажирани е значително мал и изнесува околу 10 отсто од вкупниот број во државата, а не се преземаат ни конкретни мерки за изнаоѓање можности за...

  повеќе
 • ДОСТАВЕНА ИНФОРМАЦИЈА ЗА ПОЛИЦИСКАТА АКЦИЈА ВО СЕЛО БРОДЕЦ ДО СОБРАНИЕ НА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА - ПОСТОЈАНА АНКЕТНА КОМИСИЈА ЗА ЗАШТИТА НА СЛОБОДИТЕ И ПРАВАТА НА ГРАЃАНИНОТ

  04.01.2008

  ДОСТАВЕНА ИНФОРМАЦИЈА ЗА ПОЛИЦИСКАТА АКЦИЈА ВО СЕЛО БРОДЕЦ ДО СОБРАНИЕ НА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА - ПОСТОЈАНА АНКЕТНА КОМИСИЈА ЗА ЗАШТИТА НА СЛОБОДИТЕ И ПРАВАТА НА ГРАЃАНИНОТ.

  повеќе
 • ПРЕВЕДЕНА ИЗЈАВАТА НА ЕВРОПСКАТА МРЕЖА НА ДЕТСКИ ОМБУДСМАНИ (ЕНОК) ЗА ДЕЦАТА И МЛАДИТЕ ЛУЃЕ СО ПОСЕБНИ ПОТРЕБИ

  10.12.2007

  Со цел запознавање на владите и другите надлежни органи за соостојбата на децата младите луѓе со посебни потреби на кои треба да им се посвети посебно внимание и да им се обезбеди посебна заштита, како и заради...

  повеќе
 • ЕДНОДНЕВНА РАБОТНА ПОСЕТА НА АЛБАНСКИОТ ОМБУДСМАН

  29.11.2007

  На 29-ти ноември во еднодневна работна посета на канцеларијата на Народниот правобранител престојуваше делегација на Омбудсманот на Република Албанија предводена од г. Ермир Добјани, омбудсман на Албанија.Во...

  повеќе
 • ИЗГОТВЕН ПОСЕБЕН ИЗВЕШТАЈ ЗА СОСТОЈБАТА СО ОСТВАРУВАЊЕ НА ПРАВАТА НА ЛИЦАТА ЗАВИСНИЦИ ОД ДРОГА

  18.11.2007

  Заради утврдување на состојбите и условите за рехабилитација и давање помош и заштита на лицата зависници од дрога, согласно Програмата за работа за тековната година Народниот правобранител изготви посебен...

  повеќе
 • ПОСЕБЕН ИЗВЕШТАЈ НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ ЗА ОСТВАРУВАЊЕ НА ПРАВОТО НА ЗДРАВСТВЕНА ЗАШТИТА НА ОСУДЕНИТЕ И ПРИТВОРЕНИТЕ ЛИЦА И ВО КАЗНЕНО-ПОПРАВНИТЕ И ВОСПИТНО-ПОПРАВНИТЕ УСТАНОВИ

  25.10.2007

  “Во казнено-поправните установи со исклучок на казнено-поправниот дом Идризово, Затворот Битола и Затворот Скопје нема постојано вработен медицински персонал, па здравствената заштита се организира со...

  повеќе
 • ПОЧНА ПРОЕКТОТ НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ И МИСИЈАТА НА ОБСЕ ВО МАКЕДОНИЈА ЗА ЗАПОЗНАВАЊЕ НА ОСУДЕНИТЕ ЛИЦА СО НИВИТЕ ПРАВАМетални кутии за поголема достапност на Омбудсманот за осудените лица

  17.09.2007

  “Народниот правобранител во соработка со мисијата на ОБСЕ во Македонија ја почна реализацијата на проектот за запознавање на осудените лица со нивните права, и со надлежностите на Народниот правобранител...

  повеќе
 • ПО ИНИЦИЈАТИВНА НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ УСТАВНИОТ СУД НА МАКЕДОНИЈА УКИНА ЧЛЕН ОД ЗАКОНОТ ЗА ЗДРАВСТВЕНО ОСИГУРУВАЊЕЗдравствената заштита мора да биде достапна за секого и секаде

  04.09.2007

  По иницијатива на Народниот правобранител Уставниот суд на Македонија ја укина одредбата од Законот за изменување и дополнување на Законот за здравствено осигурување со кој се предвидуваше плаќање на...

  повеќе
 • ПРЕС-КОНФЕРЕНЦИЈА НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ, МИСИЈАТА НА ОБСЕ ВО МАКЕДОНИЈА И ШВЕДСКАТА АМБАСАДАПрезентирани проектите за зајакнување на улогата на омбудсманот

  26.06.2007

  Запознавање на граѓаните со улогата и надлежностите на Народниот правобранител, проектот за запознавање на правата на осудените лица како и зајакнување на внатрешната соработка меѓу главната и регионалните...

  повеќе
 • Законот за народен правобранител и на ромски јазик

  18.05.2007

  Во рамките на одбележувањето на декадата на Ромите Народниот правобранител со поддршка на мисијата на ОБСЕ во Скопје направи превод на Законот за народен правобранител и Европските затворски правила на ромски...

  повеќеПребарување

Кaлендар на настани

февруари 2020
П В С Ч П С Н
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29

Анкета

Дали и колку во Република Македонија се почитуваат правата на лицата со посебни потреби?


Blog

Посетители online: 1
© 2011 Народен правобранител на Република Македонија