Помагаме граѓаните на полесен начин да ги остваруваат нивните слободи и права, јавната администрација да стане вистински сервис и да се унапреди односот помеѓу органите на власта и граѓаните.

и на нашите принципи:

Јавно, чесно и стручно ги следиме и надгледуваме постапувањата на органите на власта.
Еднакви во односот со сите.
Професионални во работата, отворени за сугестии и спремни за постојано надградување.

Новости и настани

 • 26.06.2020

  СООПШТЕНИЕ НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ ПО ПОВОД 26 ЈУНИ – МЕЃУНАРОДЕН ДЕН ЗА...

  повеќе
 • 17.06.2020

  СООПШТЕНИЕ ВО ВРСКА СО НАПЛАТУВАЊЕТО ЗА ИЗДАВАЊЕ НА СВЕДИТЕЛСТВАТА

  повеќе
 • 09.06.2020

  ДОСТАВЕНО МИСЛЕЊЕ ДО НАДЛЕЖНИТЕ ИНСТИТУЦИИ ВО ВРСКА СО ПУШТАЊЕТО ВО УПОТРЕБА НА...

  повеќе
 • архива

Пофалби и поплаки

Е-ИнформаторНовости и настани

 • ИНФОРМАЦИЈАТА ЗА УВИДОТ ВО ПОЛИЦИСКИТЕ СТАНИЦИ ОД ОПШТА НАДЛЕЖНОСТ ДОСТАВЕНА ДО ВЛАДАТА И ДО МИНИСТЕРСТВОТО ЗА ВНАТРЕШНИ РАБОТИ

  05.10.2009

  „Владата на Република Македонија за следната година треба да обезбеди финансиски средства за санирање и подобрување на материјалните услови во просториите за задржување во полициските станици, како и за...

  повеќе
 • ДОСТАВЕНА ИНФОРМАЦИЈА ДО ВЛАДАТА НА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА И ДO МИНИСТЕРСТВОТО ЗА ПРАВДА ЗА СОСТОЈБАТА НА ЗАТВОРИТЕ

  07.09.2009

  Народниот правобранител до Владата на Република Македонија и дo Министерството за правда достави Информација за состојбите со почитувањето и заштитата на правата на осудените и притворените лица и Информација...

  повеќе
 • СПОРЕД ИЗВЕШТАЈОТ НА ГЛОБАЛ ИНТЕГРИТИ РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА ДОБИ НАЈВИСОКИ ОЦЕНКИ ЗА ФУНКЦИОНИРАЊЕТО НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ.

  31.08.2009

  Спроведеното истражување за глобалните проблеми во општеството поврзани со корупцијата покажа дека во Република Македонија има умерен напредок, а највисока оценка доби Народниот правобранител.На поставените...

  повеќе
 • НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ Г. ИЏЕТ МЕМЕТИ И АМБАСАДОРОТ ХОЗЕ ЛУИС ХЕРЕРО, ШЕФ НА МИСИЈАТА НА ОБСЕ ВО СКОПЈЕ ПОТПИШАА МЕМОРАНДУМ ЗА СОРАБОТКА

  02.07.2009

  Народниот правобранител г. Иџет Мемети и амбасадорот Хозе Луис Хереро, шеф на Мисијата на ОБСЕ во Скопје потпишаа Маморандум за соработка за проектот кој ќе има за цел зајакнување и промоција на Омбудсманот...

  повеќе
 • ЗА ВРЕМЕ НА ВТОРИОТ КРУГ ОД ПРЕТСЕДАТЕЛСКИТЕ И ЛОКАЛНИТЕ ИЗБОРИ ЌЕ БИДАТ ОТВОРЕНИ КАНЦЕЛАРИИТЕ НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ ЗА ГРАЃАНИТЕ

  03.04.2009

  Во недела 5-ти април на денот на одржување на вториот круг на изборите за претседател на Република Македонија,  како и изборите  за градоначалници на општините и градоначалник на градот Скопје, сите седум...

  повеќе
 • НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ ДО ВЛАДАТА ДОСТАВИ ПОСЕБЕН ИЗВЕШТАЈ ЗА РАБОТАТА НА ВТОРОСТЕПЕНИТЕ КОМИСИИ ВО ОБЛАСТА НА ИМОТНО-ПРАВНИТЕ ОДНОСИ

  30.03.2009

  “Второстепените владини комисии кои решаваат по жаби од имотно-правните области (градежното земјиште, денационализацијата, катастарот) воопшто не одговараат на информациите и објаснувањата кои од нив ги бара...

  повеќе
 • НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ ГО СООПШТИ СТАВОТ ПО ОДНОС НА СЛУЧУВАЊАТА НА ПЛОШТАДОТ „МАКЕДОНИЈА“ВО СКОПЈЕ НА ДЕН 28.03.2009

  30.03.2009

  НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ ГО СООПШТИ СТАВОТ ПО ОДНОС НА СЛУЧУВАЊАТА НА ПЛОШТАДОТ „МАКЕДОНИЈА“ВО СКОПЈЕ НА ДЕН 28.03.2009

  повеќе
 • НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ Г. ИЏЕТ МЕМЕТИ ГО ПРЕЗЕНТИРАШЕ ИЗВЕШТАЈОТ ОД РАБОТАТА ЗА 2008 ГОДИНА

  26.03.2009

  „Во Република Македонија се уште се бројни повредите на правата на граѓаните, што значи дека степенот на остварување, почитување и заштитата на правата на граѓаните не е на соодветно ниво. Според нашите...

  повеќе
 • НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ ПОДНЕСЕ КРИВИЧНА ПРИЈАВА ЗА ТОРТУРА ПРОТИВ НАДЗОРНИЦИ ВО ЗАТВОРОТ „СКОПЈЕ”

  25.03.2009

  Откако се здоби со сознанија од медиумите дека врз осудени лица во Затворот Скопје била употребена физичка сила од страна на службата за обезбедување во Затворот, на 23.03.2009 година претставници од Народниот...

  повеќе
 • ПРЕД ПРЕТСТОЈНИТЕ ПРЕТСЕДАТЕЛСКИ И ЛОКАЛНИ ИЗБОРИ НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ ПОТСЕТУВА ЗА ВАЖНОСТА НА ПОЧИТУВАЊЕ НА ЧОВЕКОВИТЕ СЛОБОДИ И ПРАВА

  27.01.2009

  Пред претстојните претседателски и локални избори во Република Македонија, Народниот правобранител чувствува за потребно да потсети за важноста на почитување на човековите слободи и права. Народниот...

  повеќе
 • НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ ВО ЗАШТИТА НА ПРАВАТА НА ГРАЃАНИТЕ КАКО ПОТРОШУВАЧИ НА ТОПЛИНСКАТА ЕНЕРГИЈА

  23.01.2009

  Постапувајќи по бројни претставки од граѓани што се однесуваа на високи сметки за топлинска енергија Народниот правобранител констатира дека при пресметувањето на надоместокот за топлинска енергија се направени...

  повеќе
 • НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ СО ПОСЕБНА ИНФОРМАЦИЈА КОЛКУ ДЕЦАТА ОД ОСНОВНИТЕ И СРЕДНИТЕ УЧИЛИШТА ГИ ПОЗНАВААТ НИВНИТЕ ПРАВА И ОБВРСКИ

  14.01.2009

  “Децата од основните  и средните училишта не ги знаат условите, можностите и институциите за заштита на нивните права. Тие скоро воопшто не се обраќаат за заштита на нивните права кај Народниот правобранител...

  повеќе
 • ИНФОРМАЦИЈА ЗА ПОЈАВИТЕ НА ПСИХИЧКО МАЛТРЕТИРАЊЕ И ЗА ИСХРАНАТА НА ДЕЦАТА ВО ДЕТСКИТЕ ГРАДИНКИ

  14.01.2009

  Нарoдниот правобранител направи Истражување за појавата на физичко и психичко малтретирање на децата во градинките и каква е исхраната во овие установи за згрижување и воспитување на децата, која ја достави до...

  повеќе
 • НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ Г. ИЏЕТ МЕМЕТИ СЕ ОБРАТИ ПРЕД ПРАТЕНИЦИТЕ ПО ПОВОД ШЕЕСЕТГОДИШНИНАТА ОД УСВОЈУВАЊЕТО НА УНИВЕРЗАЛНАТА ДЕКЛАРАЦИЈА НА ЧОВЕКОВИТЕ ПРАВА

  10.12.2008

  “Со оглед на тоа што принципот на владеење на правото наметнува почитување на човековите права и слободи, Народниот правобранител се јавува како механизам кој суштински придонесува во функционирањето на...

  повеќе
 • ИНСТИТУЦИЈАТА НАРОДЕН ПРАВОБРАНИТЕЛ ЈА ПРОСЛАВИ ДЕСЕТГОДИШНИНАТА ОД СВОЕТО ФУНКЦИОНИРАЊЕ

  10.12.2008

  По повод десетгодишнината од функционирањето на институцијата Народен правобранител и шеесетгодишнината од усвојувањето на Универзалната декларација на човековите права, народниот правобранител г...

  повеќе
 • ДОСТАВЕНА ИНФОРМАЦИЈА ДО ВЛАДАТА ЗА КОНСТАТАЦИИТЕ НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ ВО ВРСКА СО КОЛЕКТИВНИТЕ ИСКЛУЧУВАЊА НА ПОТРОШУВАЧИТЕ ОД ЕЛЕКТРО-ЕНЕРГЕТСКАТА МРЕЖА

  26.11.2008

  Во интерес на заштита на граѓаните, а со оглед на се позачестените претставки во кои се посочуваат колективни исклучувања од електро-енергетската мрежа при што без електрична енергија остануваат и оние...

  повеќе
 • НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ ИЗГОТВИ ПОСЕБНА ИНФОРМАЦИЈА ЗА СОСТОЈБАТА СО УПИСОТ НА ДЕЦАТА ВО МАТИЧНАТА ЕВИДЕНЦИЈА НА РОДЕНИТЕ

  18.11.2008

  “Неспорно е дека во Република Македнија има деца кои не се запишани во матичната евиденција на родените, а ниту еден орган или институција нема евиденција, ниту е направено истражување колку и кои деца не се...

  повеќе
 • ОСНОВНИТЕ ИНФОРМАЦИИ ЗА РАБОТАТА И НАДЛЕЖНОСТИТЕ НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ ДОСТАПНИ И ЗА СЛЕПИТЕ ЛИЦА

  18.11.2008

  Народниот правобранител со поддршка на мисијата на ОБСЕ во Скопје и шведската  Меѓународна агенција за развој СИДА, како и Сојузот на слепи на Република Македонија ја отпечати основната брошура за институцијата...

  повеќе
 • НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ ДОСТАВИ ИНФОРМАЦИЈА ДО ВЛАДАТА ЗА ПРОБЛЕМОТ СО НАПЛАТА НА ДОЛГОВИ НА ГРАЃАНИТЕ КОН ЈАВНИТЕ ПРЕТПРИЈАТИЈА СО ПОСРЕДСТВО НА ПОСЕБНИ АГЕНЦИИ

  13.11.2008

  Заради обезбедување услови за почитување и заштита на правата на граѓаните и спречување на можностите за евентуална повреда на правата од кој било субјект во Република Македонија, а во врска со појавата на...

  повеќе
 • НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ ДОСТАВИ ИНФОРМАЦИЈА ДО ВЛАДАТА НА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА ВО ВРСКА СО КОНСТАТАЦИИТЕ ЗА ПРОБЛЕМИТЕ СО КОИ СЕ СООЧУВААТ ГРАЃАНИТЕ ПОВРЗАНИ НА ТОПЛИФИКАЦИСКИОТ СИСТЕМ

  13.11.2008

  Поради големиот број претставки кои се однесуваат на зголемувањето на цената на топлинската енергија, а ценејќи дека станува збор за битни прашања што ги засегаат граѓаните како потрошувачи и корисници на...

  повеќеПребарување

Кaлендар на настани

јули 2020
П В С Ч П С Н
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Анкета

Дали и колку во Република Македонија се почитуваат правата на лицата со посебни потреби?


Blog

Посетители online: 1
© 2011 Народен правобранител на Република Македонија