Помагаме граѓаните на полесен начин да ги остваруваат нивните слободи и права, јавната администрација да стане вистински сервис и да се унапреди односот помеѓу органите на власта и граѓаните.

и на нашите принципи:

Јавно, чесно и стручно ги следиме и надгледуваме постапувањата на органите на власта.
Еднакви во односот со сите.
Професионални во работата, отворени за сугестии и спремни за постојано надградување.

Новости и настани

 • 03.09.2021

  СООПШТЕНИЕ НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ ЗА ПОЧЕТОКОТ НА НОВАТА УЧЕБНА ГОДИНА

  повеќе
 • 19.08.2021

  НАРОДНИОТ ПРВОБРАНИТЕЛ ДО ДРЖАВНИОТ ЗАВОД ЗА СТАТИСТИКА ДОСТАВИ ПРЕПОРАКА ВО...

  повеќе
 • 13.07.2021

  АПЕЛ НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ ЗА ИНВОЛВИРАЊЕТО НА ДЕЦАТА ВО ПРОТЕСТИ

  повеќе
 • архива

Пофалби и поплаки

Е-ИнформаторНовости и настани

 • НАГРАДА ОД „ДЕТЛА ЕКСКЛУЗИВ“ ЗА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ ПО ПОВОД ДЕНОТ НА ЛИЦАТА СО ХЕДИКЕП

  07.12.2010

  За посебен придонес во заштитата на лицата со посебни потреби и заштитата од дискриминација, Канцеларијата на Народниот правобранител доби награда од агенцијата „Детла ексклузив“ по повод денот на лицата со...

  повеќе
 • ИНФОРМАЦИЈА НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ ЗА ПОЈАВАТА ТРГОВИЈА СО ДЕЦА ВО РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА

  16.11.2010

  „И покрај законската обврска, центрите за социјална работа не донесуваат решенија за надзор над вршењето на родителското право кога е евидентирано дете жртва на трговија. Само во еден случај центарот времено го...

  повеќе
 • СТАВ НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ ЗА ДЕНОТ НА ТОЛЕРАНЦИЈАТА

  16.11.2010

  Почитувани граѓани,
  Денес, на меѓународниот ден на толеранцијата уште еднаш да се потсетиме на основните вредности што го карактеризираат едно демократско општество. Правда, слобода, еднаквост!Сето тоа не може...

  повеќе
 • ИНФОРМАЦИЈА ЗА ПОСЕТАТА И УВИДОТ ВО ПОЛИЦИСКИТЕ СТАНИЦИ ОД ОПШТА НАДЛЕЖНОСТ

  10.11.2010

  „Посетите и увидите во полициските евиденции и материјалните услови во сите 38 полициски станици од општа надлежност оставија впечаток за значителен напредок во поглед на водењето на книгите за дневни настани,...

  повеќе
 • ИНФОРМАЦИЈА ЗА СОСТОЈБИТЕ СО ОСТВАРУВАЊЕ НА ПРАВАТА НА ОСУДЕНИТЕ ЛИЦА ВО КАЗНЕНО-ПОПРАВНИТЕ УСТАНОВИ ВО РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА

  10.11.2010

  „Состојбата со просторните услови во кои функционираат казнено-поправните установи не е на задоволително ниво. Оваа констатација особено е изразена за КПД Идризово, a најмногу во објектот во кој функционира...

  повеќе
 • ИНФОРМАЦИЈА ЗА СОГЛЕДУВАЊЕ НА СОСТОЈБИТЕ СО ИЗВРШУВАЊЕ НА ВОСПИТНО-ПОПРАВНАТА МЕРКА УПАТУВАЊЕ ВО ВОСПИТНО ПОПРАВЕН ДОМ

  09.11.2010

  „Обука и едукација на вработените со цел успешно реализирање на воспитно-превоспитниот процес со учество на семинари, курсеви, работилници. Зајакнување на соработката со центрите за социјални работи според...

  повеќе
 • ПРЕС-КОНФЕРЕНЦИЈА ПО ПОВОД ОДРЖУВАЊЕ НА ПРЕТСТАВАТА „ИСТИ НА РАЗЛИЧЕН НАЧИН“ ШТО Е ДЕЛ ОД ПРОЕКТОТ ЗА ПОДДРШКА НА ИНСТИТУЦИЈАТА НАРОДЕН ПРАВОБРАНИТЕЛ

  14.10.2010

  „Поставувањето на правила на однесување преку соодветни законски норми не е доволно за да се справиме со феноменот дискриминација. Напротив, тое е само еден сегмент од она што треба да го стори едно општество...

  повеќе
 • СТАВ НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ ЗА СМЕТКИТЕ ЗА ЕЛЕКТРИЧНА ЕНЕРГИЈА

  11.06.2010

  Со оглед на големиот број поплаки доставени од граѓаните по повод новите сметки за потрошена електрична енергија за месец мај оваа година, во кои покрај главниот долг е внесен и заостанат долг за наводно...

  повеќе
 • ОТПЕЧАТЕН ПРВИОТ БРОЈ НА ВЕСНИКОТ НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ

  28.05.2010

  ОТПЕЧАТЕН ПРВИОТ БРОЈ НА ВЕСНИКОТ НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ

  повеќе
 • НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ Г. ИЏЕТ МЕМЕТИ ГО ИНФОРМИРАШЕ СОБРАНИЕТО НА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА ЗА ИЗВЕШТАЈОТ ОД РАБОТАТА ВО 2009 ГОДИНА

  07.05.2010

  Народниот правобранител г. Иџет Мемети го информираше Собранието на Република Македонија за степенот на почитување, остварување и заштита на човековите слободи и права, како и за почитувањето на начелата на...

  повеќе
 • ИНФОРМАЦИЈА ЗА СЛЕДЕЊЕ НА ПРИМЕНАТА НА НАЧЕЛАТА НА СООДВЕТНА И ПРАВИЧНА ЗАСТАПЕНОСТ И НЕДИСКРИМИНАЦИЈА

  14.04.2010

  „Во 2010 година надлежните институции треба поактивно да се ангажираат за спроведување на уставниот принцип на соодветна и правична застапеност, особено на помалите етнички заедници, како и да се зајакне...

  повеќе
 • ГОДИШНИОТ ИЗВЕШТАЈ НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ ПРЕВЕДЕН И НА ФРАНЦИСКИ ЈАЗИК

  30.03.2010

  ГОДИШНИОТ ИЗВЕШТАЈ НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ ПРЕВЕДЕН И НА ФРАНЦИСКИ ЈАЗИК

  повеќе
 • ПРЕЗЕНТИРАН ИЗВЕШТАЈОТ ЗА РАБОТАТА НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ ВО 2009 ГОДИНА

  24.03.2010

  „2009 година беше одбележана со значително зголемен број на преставки, односно пораст од 20 отсто за разлика од претходната извештајна година, факт што од еден аспект загрижува. Исто така, граѓаните се соочуваа...

  повеќе
 • ИНФОРМАЦИЈА ЗА СОСТОЈБИТЕ ВО ОСНОВНИТЕ И ВО СРЕДНОТО УЧИЛИШТЕ КАДЕ УЧАТ ДЕЦА СО ПОСЕБНИ ПОТРЕБИ

  23.03.2010

  „Во посебните основни, како и во средното училиште „Св Наум Охридски“ во Скопје нема запишано деца без претходно издаден наод и мислење од стручен тим кој врши категоризација на детето, но голем е бројот на...

  повеќе
 • ДЕЦАТА ОД ОСНОВНОТО УЧИЛИШТЕ „КИРИЛ ПЕЈЧИНОВИЌ“ ОД СКОПЈЕ ВО ПОСЕТА НА КАНЦЕЛАРИЈАТА НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ

  22.02.2010

  Во рамките на соработката на Народниот правобранител со средствата за јавно информирање, а по иницијатива на Македонската радио телевизија, деца од основното училиште „Кирил Пејчиновиќ“ од Скопје ја посетија...

  повеќе
 • ИНФОРМАЦИЈА НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ ЗА СОСТОЈБИТЕ ВО ПСИХИЈАТРИСКИТЕ БОЛНИЦИ ВО СКОПЈЕ ДЕМИР ХИСАР И НЕГОРЦИ

  25.12.2009

  „Потребно е да се обезбедат материјални услови и да се овозможи вклучување надворешни експерти кои можат да помогнат во подобрувањето на квалитетот на третманот и рехабилитацијата на пациентите со примена на...

  повеќе
 • ИНФОРМАЦИЈА НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ ЗА УСЛОВИТЕ ЗА СМЕСТУВАЊЕ ВО ДЕТСКОТО ОДМОРАЛИШТЕ „ЉУБАНЦИ“

  11.12.2009

  „Министерството за труд и социјална политика треба да ги преземе сите неопоходни мерки и да им обезбеди  нормални услови за живот на  бездомните лица сместени во Детското одморалиште „Љубанци“...

  повеќе
 • НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ РЕАГИРА ЗА ДОСТАВУВАЊЕТО НА РЕШЕНИЈАТА ЗА НАПЛАТА НА РАДИОДИФУЗНАТА ТАКСА

  10.12.2009

  „Народниот правобранител укажува дека при наплатата на радиодифузната такса треба да се почитува Законот за радиодифузија, односно да не се бара од граѓаните таксата да ја платат веднаш за цела година и да не...

  повеќе
 • ПОРАКА НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ ПО ПОВОД 10-ТИ ДЕКЕМВРИ ДЕНОТ НА ЧОВЕКОВИТЕ ПРАВА

  10.12.2009

  Одбележувајќи го денот на човековите права 10-ти декември, Народниот правобранител уште еднаш потсетува на потребата за промоција и заштита на човековите права од страна на сите органи и организации со јавни...

  повеќе
 • ПОСЕБЕН ИЗВЕШТАЈ НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ ЗА ИЗВРШЕНИОТ УВИД ВО РАБОТАТА НА ЦЕНТАРОТ ЗА КАТАСТАР НА НЕДВИЖНОСТИ - СКОПЈЕ

  18.11.2009

  „Интензивирање на процесот на востановување катастар на недвижности и запишување на праватa на сопственост во сите урбани и полуурбани средини на територијата на град Скопје. Зајакнување на внатрешната контрола...

  повеќеПребарување

Кaлендар на настани

октомври 2021
П В С Ч П С Н
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Анкета

Дали и колку во Република Македонија се почитуваат правата на лицата со посебни потреби?


Blog

Посетители online: 3
© 2011 Народен правобранител на Република Македонија