Помагаме граѓаните на полесен начин да ги остваруваат нивните слободи и права, јавната администрација да стане вистински сервис и да се унапреди односот помеѓу органите на власта и граѓаните.

и на нашите принципи:

Јавно, чесно и стручно ги следиме и надгледуваме постапувањата на органите на власта.
Еднакви во односот со сите.
Професионални во работата, отворени за сугестии и спремни за постојано надградување.

Новости и настани

 • 23.01.2020

  СЛУЧАЈОТ СО МАЛОЛЕТНИКОТ ВРЗУВАН ЗА КРЕВЕТ КОЈ ГО ОБЕЛОДЕНИ НАРОДНИОТ...

  повеќе
 • 04.01.2020

  ПОТСЕТУВАЊЕ И ПОРАКА НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ ПО ПОВОД 4 ЈАНУАРИ - СВЕТСКИОТ...

  повеќе
 • 10.12.2019

  СООПШТЕНИЕ ПО ПОВОД 10-ДЕКЕМВРИ ДЕНОТ НА ЧОВЕКОВИТЕ ПРАВА

  повеќе
 • архива

Пофалби и поплаки

Е-ИнформаторНовости и настани

 • ДЕЦАТА ОД ОСНОВНОТО УЧИЛИШТЕ „КИРИЛ ПЕЈЧИНОВИЌ“ ОД СКОПЈЕ ВО ПОСЕТА НА КАНЦЕЛАРИЈАТА НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ

  22.02.2010

  Во рамките на соработката на Народниот правобранител со средствата за јавно информирање, а по иницијатива на Македонската радио телевизија, деца од основното училиште „Кирил Пејчиновиќ“ од Скопје ја посетија...

  повеќе
 • ИНФОРМАЦИЈА НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ ЗА СОСТОЈБИТЕ ВО ПСИХИЈАТРИСКИТЕ БОЛНИЦИ ВО СКОПЈЕ ДЕМИР ХИСАР И НЕГОРЦИ

  25.12.2009

  „Потребно е да се обезбедат материјални услови и да се овозможи вклучување надворешни експерти кои можат да помогнат во подобрувањето на квалитетот на третманот и рехабилитацијата на пациентите со примена на...

  повеќе
 • ИНФОРМАЦИЈА НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ ЗА УСЛОВИТЕ ЗА СМЕСТУВАЊЕ ВО ДЕТСКОТО ОДМОРАЛИШТЕ „ЉУБАНЦИ“

  11.12.2009

  „Министерството за труд и социјална политика треба да ги преземе сите неопоходни мерки и да им обезбеди  нормални услови за живот на  бездомните лица сместени во Детското одморалиште „Љубанци“...

  повеќе
 • НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ РЕАГИРА ЗА ДОСТАВУВАЊЕТО НА РЕШЕНИЈАТА ЗА НАПЛАТА НА РАДИОДИФУЗНАТА ТАКСА

  10.12.2009

  „Народниот правобранител укажува дека при наплатата на радиодифузната такса треба да се почитува Законот за радиодифузија, односно да не се бара од граѓаните таксата да ја платат веднаш за цела година и да не...

  повеќе
 • ПОРАКА НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ ПО ПОВОД 10-ТИ ДЕКЕМВРИ ДЕНОТ НА ЧОВЕКОВИТЕ ПРАВА

  10.12.2009

  Одбележувајќи го денот на човековите права 10-ти декември, Народниот правобранител уште еднаш потсетува на потребата за промоција и заштита на човековите права од страна на сите органи и организации со јавни...

  повеќе
 • ПОСЕБЕН ИЗВЕШТАЈ НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ ЗА ИЗВРШЕНИОТ УВИД ВО РАБОТАТА НА ЦЕНТАРОТ ЗА КАТАСТАР НА НЕДВИЖНОСТИ - СКОПЈЕ

  18.11.2009

  „Интензивирање на процесот на востановување катастар на недвижности и запишување на праватa на сопственост во сите урбани и полуурбани средини на територијата на град Скопје. Зајакнување на внатрешната контрола...

  повеќе
 • АПЕЛ НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ ПО ПОВОД 16-ТИ НОЕМВРИ - ДЕНОТ НА ТОЛЕРАНЦИЈАТА

  16.11.2009

  На меѓународниот ден на толеранцијата 16-ти ноември, Народниот правобранител уште еднаш потсетува на потребата за промовирање на: еднаквоста, толеранцијата и рабирањето на различностите.Еднаквоста претставува...

  повеќе
 • ПОСЕБЕН ИЗВЕШТАЈ ЗА СОСТОЈБИТЕ СО ИЗДАВАЊЕТО НА ОДОБРЕНИЈАТА ЗА ГРАДБА ВО ОДДЕЛЕНИЕТО ЗА УРБАНИЗАМ ПРИ ОПШТИНА ЦЕНТАР

  05.11.2009

  „Општината Центар е комплетно покриена со детални урбанистички планови со кои се уредува и хуманизира просторот, при што најголемиот дел се усвоени по донесувањето на Генералниот урбанистички план на Град...

  повеќе
 • ПОСЕБЕН ИЗВЕШТАЈ ЗА СОСТОЈБИТЕ СО ДЕНАЦИОНАЛИЗАЦИЈАТА ВО КОМИСИЈАТА ЗА ОПШТИНАТА КАРПОШ

  04.11.2009

  „Скоро без исклучок надминати се законските рокови за постапување и решавање на предметите и не е почитувано начелото на итност на постапката за денационализација, како резултат на што барателите се соочуваат...

  повеќе
 • ПОТПИШАН МЕМОРАНДУМ ЗА СОРАБОТКА ПОМЕЃУ КАНЦЕЛАРИЈАТА НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ И КОАЛИЦИЈАТА „СИТЕ ЗА ПРАВИЧНО СУДЕЊЕ“

  20.10.2009

  „Соработката помеѓу Народниот правобранител и невладиниот сектор е од исклучителна важност за заштитата на граѓанските слободи и права. Со потпишувањето на овој меморандум со Коалицијата „Сите за правично...

  повеќе
 • ИНФОРМАЦИЈА ЗА ПОЈАВИТЕ НА ФИЗИЧКО, ПСИХИЧКО И СЕКСУАЛНО МАЛТРЕТИРАЊЕ НА ДЕЦА СМЕСТЕНИ ВО УСТАНОВИ

  09.10.2009

  „Најголемиот број од децата сместени во установи немаат никакви сознанија за нивните права и обврски, а следствено на тоа не можат да ги распознаат повредите и злоупотребите на нивните права. Без оспособување...

  повеќе
 • СРЕДБА НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ Г. ИЏЕТ МЕМЕТИ СО АМБАСАДОРОТ НА СОЕДИНЕТИТЕ АМЕРИКАНСКИ ДРЖАВИ ВО РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА Г. ФИЛИП РИКЕР

  09.10.2009

  Народниот правобранител г. Иџет Мемети оствари средба со амбасадорот на Соединетите Американски Држави во Македонија г. Филип Рикер. На средбата амбасадорот беше запознаен со поставеноста и начинот на...

  повеќе
 • ИНФОРМАЦИЈАТА ЗА УВИДОТ ВО ПОЛИЦИСКИТЕ СТАНИЦИ ОД ОПШТА НАДЛЕЖНОСТ ДОСТАВЕНА ДО ВЛАДАТА И ДО МИНИСТЕРСТВОТО ЗА ВНАТРЕШНИ РАБОТИ

  05.10.2009

  „Владата на Република Македонија за следната година треба да обезбеди финансиски средства за санирање и подобрување на материјалните услови во просториите за задржување во полициските станици, како и за...

  повеќе
 • ДОСТАВЕНА ИНФОРМАЦИЈА ДО ВЛАДАТА НА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА И ДO МИНИСТЕРСТВОТО ЗА ПРАВДА ЗА СОСТОЈБАТА НА ЗАТВОРИТЕ

  07.09.2009

  Народниот правобранител до Владата на Република Македонија и дo Министерството за правда достави Информација за состојбите со почитувањето и заштитата на правата на осудените и притворените лица и Информација...

  повеќе
 • СПОРЕД ИЗВЕШТАЈОТ НА ГЛОБАЛ ИНТЕГРИТИ РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА ДОБИ НАЈВИСОКИ ОЦЕНКИ ЗА ФУНКЦИОНИРАЊЕТО НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ.

  31.08.2009

  Спроведеното истражување за глобалните проблеми во општеството поврзани со корупцијата покажа дека во Република Македонија има умерен напредок, а највисока оценка доби Народниот правобранител.На поставените...

  повеќе
 • НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ Г. ИЏЕТ МЕМЕТИ И АМБАСАДОРОТ ХОЗЕ ЛУИС ХЕРЕРО, ШЕФ НА МИСИЈАТА НА ОБСЕ ВО СКОПЈЕ ПОТПИШАА МЕМОРАНДУМ ЗА СОРАБОТКА

  02.07.2009

  Народниот правобранител г. Иџет Мемети и амбасадорот Хозе Луис Хереро, шеф на Мисијата на ОБСЕ во Скопје потпишаа Маморандум за соработка за проектот кој ќе има за цел зајакнување и промоција на Омбудсманот...

  повеќе
 • ЗА ВРЕМЕ НА ВТОРИОТ КРУГ ОД ПРЕТСЕДАТЕЛСКИТЕ И ЛОКАЛНИТЕ ИЗБОРИ ЌЕ БИДАТ ОТВОРЕНИ КАНЦЕЛАРИИТЕ НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ ЗА ГРАЃАНИТЕ

  03.04.2009

  Во недела 5-ти април на денот на одржување на вториот круг на изборите за претседател на Република Македонија,  како и изборите  за градоначалници на општините и градоначалник на градот Скопје, сите седум...

  повеќе
 • НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ ДО ВЛАДАТА ДОСТАВИ ПОСЕБЕН ИЗВЕШТАЈ ЗА РАБОТАТА НА ВТОРОСТЕПЕНИТЕ КОМИСИИ ВО ОБЛАСТА НА ИМОТНО-ПРАВНИТЕ ОДНОСИ

  30.03.2009

  “Второстепените владини комисии кои решаваат по жаби од имотно-правните области (градежното земјиште, денационализацијата, катастарот) воопшто не одговараат на информациите и објаснувањата кои од нив ги бара...

  повеќе
 • НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ ГО СООПШТИ СТАВОТ ПО ОДНОС НА СЛУЧУВАЊАТА НА ПЛОШТАДОТ „МАКЕДОНИЈА“ВО СКОПЈЕ НА ДЕН 28.03.2009

  30.03.2009

  НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ ГО СООПШТИ СТАВОТ ПО ОДНОС НА СЛУЧУВАЊАТА НА ПЛОШТАДОТ „МАКЕДОНИЈА“ВО СКОПЈЕ НА ДЕН 28.03.2009

  повеќе
 • НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ Г. ИЏЕТ МЕМЕТИ ГО ПРЕЗЕНТИРАШЕ ИЗВЕШТАЈОТ ОД РАБОТАТА ЗА 2008 ГОДИНА

  26.03.2009

  „Во Република Македонија се уште се бројни повредите на правата на граѓаните, што значи дека степенот на остварување, почитување и заштитата на правата на граѓаните не е на соодветно ниво. Според нашите...

  повеќеПребарување

Кaлендар на настани

февруари 2020
П В С Ч П С Н
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29

Анкета

Дали и колку во Република Македонија се почитуваат правата на лицата со посебни потреби?


Blog

Посетители online: 1
© 2011 Народен правобранител на Република Македонија