Помагаме граѓаните на полесен начин да ги остваруваат нивните слободи и права, јавната администрација да стане вистински сервис и да се унапреди односот помеѓу органите на власта и граѓаните.

и на нашите принципи:

Јавно, чесно и стручно ги следиме и надгледуваме постапувањата на органите на власта.
Еднакви во односот со сите.
Професионални во работата, отворени за сугестии и спремни за постојано надградување.

Новости и настани

 • 03.09.2021

  СООПШТЕНИЕ НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ ЗА ПОЧЕТОКОТ НА НОВАТА УЧЕБНА ГОДИНА

  повеќе
 • 19.08.2021

  НАРОДНИОТ ПРВОБРАНИТЕЛ ДО ДРЖАВНИОТ ЗАВОД ЗА СТАТИСТИКА ДОСТАВИ ПРЕПОРАКА ВО...

  повеќе
 • 13.07.2021

  АПЕЛ НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ ЗА ИНВОЛВИРАЊЕТО НА ДЕЦАТА ВО ПРОТЕСТИ

  повеќе
 • архива

Пофалби и поплаки

Е-ИнформаторНовости и настани

 • ПОРАКА НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ ПО ПОВОД 10 ДЕКЕМВРИ МЕЃУНАРОДНИОТ ДЕН НА ЧОВЕКОВИТЕ ПРАВА

  10.12.2012

  Денешниот ден 10 декември - Меѓународниот ден на човековите права и оваа година e можност на сите кои што работат во заштитата на правата да се потсетат на Универзалната декларација за човековите права според...

  повеќе
 • ПОРАКА ПО ПОВОД 3-ТИ ДЕКЕМВРИ МЕЃУНАРОДНИОТ ДЕН НА ЛИЦАТА СО ИНВАЛИДНОСТ

  03.12.2012

  Денес кога се одбележува Денот на лицата со инвалидност – 3 Декември, сакам да испратам порака до сите релевантни институции со цел да преземат мерки и активности кои ќе придонесат кон остварување и...

  повеќе
 • НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ Г. ИЏЕТ МЕМЕТИ ОДЛИКУВАН СО „ОРДЕН ЗА ГРАЃАНСКИ ЗАСЛУГИ„ ОД СТРАНА НА КРАЛОТ НА ШПАНИЈА ХУАН КАРЛОС ПРВИ

  22.11.2012

  На народниот правобранител г. Иџет Мемети, на посебна свеченост што се одржа во резиденцијата на амбасадата на Кралството Шпанија, заменик амбасадорот на оваа земја г-ѓа Естер Мартин Падрон му врачи „Орден за...

  повеќе
 • НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ Г. ИЏЕТ МЕМЕТИ ОДЛИКУВАН СО ОРДЕН „ОФИЦЕР НА НАЦИОНАЛНИОТ РЕД ЗА ЗАСЛУГИ„ ОД СТРАНА НА ПРЕТСЕДАТЕЛОТ НА ФРАНЦИЈА ФРАНСОА ОЛАНД

  27.09.2012

  За посебен придонес во одбраната на фундаменталните права на граѓаните, за негување на добрите односи помеѓу Македонија и Франција како и за активностите во рамките на Асоцијацијата на народните правобранители...

  повеќе
 • ПОРАКА НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ НАЦИОНАЛЕН ПРЕВЕНТИВЕН МЕХАНИЗАМ ПО ПОВОД 26 ЈУНИ МЕЃУНАРОДНИОТ ДЕН ЗА ПОДДРШКА НА ЖРТВИТЕ ОД ТОРТУРА

  26.06.2012

  Поддршката на жртвите од тортура претставува една од основните обврски на секое општество кое ги почитува демократските принципи и меѓународни стандарди за човековите права.

  повеќе
 • МЕЃУНАРОДНИОТ КООРДИНАТИВЕН КОМИТЕТ НА НАЦИОНАЛНИ ИНСТИТУЦИИ ЗА ПРОМОЦИЈА И ЗАШТИТА НА ЧОВЕКОВИТЕ ПРАВА ЈА АКРЕДИТИРА ИНСТИТИЦИЈАТА НАРОДЕН ПРАВОБРАНИТЕЛ СО СТАТУС Б

  23.04.2012

  Народниот правобранител на Република Македонија, како национална институција за заштита на човековите слободи и права, од октомври минатата година е акредитиран со стаус Б од страна на Меѓународниот...

  повеќе
 • ПОСЕБЕН ИЗВЕШТАЈ ЗА СЛЕДЕЊЕ НА ПРИМЕНАТА НА НАЧЕЛОТО НА СООДВЕТНА И ПРАВИЧНА ЗАСТАПЕНОСТ ЗА 2011 ГОДИНА

  17.04.2012

  Народниот правобранител го изготви посебниот извештај за следење на примената на начелото за соодветна и правична застапеност за 2011 година.

  повеќе
 • НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ ГО ОБЈАВИ И ДО СОБРАНИЕТО ГО ДОСТАВИ ГОДИШНИОТ ИЗВЕШТАЈ ЗА 2011 ГОДИНА

  28.03.2012

  „Нееднаквиот третман на граѓаните, делбите и исклучувањата по разни основи остануваат забележителни појави, правосудниот систем се уште е со долготрајни постапки, додека социјалниот ризик на граѓаните како...

  повеќе
 • 10-ТИ ДЕКЕМВРИ – ДЕН НА ЧОВЕКОВИТЕ ПРАВА

  09.12.2011

  ПОРАКА НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ
  ПО ПОВОД 10-ТИ ДЕКЕМВРИ – ДЕНОТ НА ЧОВЕКОВИТЕ ПРАВА

  повеќе
 • ЗА ПРИЈАВУВАЊЕ ПОВРЕДИ ПРИ ПОПИСОТ НА НАСЕЛЕНИЕТО, ДОМАЌИНСТВАТА И СТАНОВИТЕ БЕСПЛАТНА ТЕЛЕФОНСКА ЛИНИЈА

  01.10.2011

  Во канцеларијата на Народниот правобранител од 1-ви октомври започна да функционира бесплатна телефонска линија на којашто граѓаните ќе можат да пријават каква било повреда на нивните права за време на...

  повеќе
 • НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ Г.ИЏЕТ МЕМЕТИ ДОБИТНИК НА ПРИЗНАНИЕТО ЗА ХУМАНОСТ „МАЈКА ТЕРЕЗА“ НА 101-ГОДИШНИНАТА ОД НЕЈЗИНОТО РАЃАЊЕ.

  05.09.2011

  Во спомен на делото на големата хуманистка и нобеловка за мир, на 101-годишнината од нејзиното раѓање на Народниот правобранител г.Иџет Мемети му беше врачено Признание за хуманост за неговиот особен придонес...

  повеќе
 • УСЛОВИТЕ ВО ПСИХИЈАТРИСКИТЕ БОЛНИЦИ И СПЕЦИЈАЛНИОТ ЗАВОД ДЕМИР КАПИЈА ОТСЛИКАНИ ВО ПОСЕБЕН ИЗВЕШТАЈ НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ

  06.07.2011

  Со цел да се утврди состојбата со остварувањето, почитувањето и заштитата на правата на лицата сместени во наведените здравствени установи, а согласно Програмата за работа, Народниот правобранител како и...

  повеќе
 • ИНФОРМАЦИЈА ОД ИСТРАЖУВАЊЕТО ЗА ЗАСТАПЕНОСТА НА ПОЛОВИТЕ И ЗА СОСТОЈБАТА СО СЕМЕЈНОТО НАСИЛСТВО

  05.07.2011

  „Во државната и локалната администрација поголем  е бројот на вработени мажи од жени, но затоа,пак, е повисок процентот на жените со виско образование. Исто така, постои поделба на работните места на машки и...

  повеќе
 • ИЗЈАВА НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ ПО ПОВОД МЕЃУНАРОДНИОТ ДЕН ЗА ПОДДРШКА НА ЖРТВИТЕ ОД ТОРТУРА

  26.06.2011

  Меѓународниот ден за поддршка на жртвите од тортура, е начин да ја истакнеме нашата цврста заложба за искоренување на тортурата и сите други форми на нехумано постапување и казнување и да ја потенцираме...

  повеќе
 • НА ПРЕС-КОНФЕРЕНЦИЈА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ Г. ИЏЕТ МЕМЕТИ ГО ПРОМОВИРАШЕ ТИМОТ КОЈ ЌЕ РАБОТИ НА ПРЕВЕНЦИЈАТА ОД ТОРТУРА ВО СИТЕ УСТАНОВИ И МЕСТА КАДЕ ЛУЃЕТО СЕ ИЛИ МОЖАТ ДА БИДАТ ЛИШЕНИ ОД СЛОБОДА

  22.06.2011

  „Република Македонија во 2006 година го потпиша факултативниот протокол кон Конвенцијата против тортура и друг вид на сурово, нечовечно или понижувачко постапување или казнување, а во декември 2008 година го...

  повеќе
 • ПОЧНА СО РАБОТА БЕСПЛАТНАТА ТЕЛЕФОНСКА ЛИНИЈА ЗА ПРИЈАВУВАЊЕ НА ПОВРЕДИТЕ НА ИЗБИРАЧКОТО ПРАВО

  20.05.2011

  Во канцеларијата на Народниот правобранител од 20 мај почна да функционира бесплатна телефонска линија на која што граѓаните ќе можат да пријават каква било повреда на избирачкото право. Бројот на кој што...

  повеќе
 • БРОЈОТ НА ПРЕСТАВКИТЕ ВО 2010 ГОДИНА ЗГОЛЕМЕН ЗА 11 ОТСТО ВО ОДНОС НА 2009 ГОДИНА ПОКАЖУВА ГОДИШНИОТ ИЗВЕШТАЈ НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ

  24.03.2011

  Презентирајќи го Извештајот за работата во 2010 година, народниот правобранител г. Иџет Мемети истакна дека и минатата година продолжи трендот на пораст на бројот на граѓаните кои бараа заштита од...

  повеќе
 • АПЕЛ НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ ЗА СЛУЧУВАЊАТА НА СКОПСКОТО КАЛЕ

  18.02.2011

  Следејќи го последниот настан на Скопското Кале, каде дојде до судир помеѓу граѓани од двете најбројни етнички заедници во земјата, како и појавите на делби по разни основи, Народниот правобранител ја изразува...

  повеќе
 • ЈСП „СКОПЈЕ„ ГО ПРИФАТИ УКАЖУВАЊЕТО НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ ЗА НЕПРЕЧЕНО КОРИСТЕЊЕ НА БЕСПЛАТНИОТ ПРЕВОЗ НА УЧЕНИЦИТЕ

  12.01.2011

  Учениците од основните и средните училишта имаат право на бесплатен превоз, како со автобусите на Јавното сообраќајно претпријатие „Скопје”, така и со приватните превозници со кои e склучен договор за таа...

  повеќе
 • НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ ЗА ДЕНОТ НА ЧОВЕКОВИТЕ ПРАВА: ЧОВЕКОВИТЕ ПРАВА СЕ ОСНОВА ЗА ГРАДЕЊЕ НА МИРОТ И ПРАВДАТА

  10.12.2010

  Денeшниот ден – Денот на човековите права, 10-ти декември, оваа година го посветуваме на бранителите на човековите права, без разлика дали станува збор за институции или поединци ширум светот кои делат една...

  повеќеПребарување

Кaлендар на настани

октомври 2021
П В С Ч П С Н
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Анкета

Дали и колку во Република Македонија се почитуваат правата на лицата со посебни потреби?


Blog

Посетители online: 1
© 2011 Народен правобранител на Република Македонија