Помагаме граѓаните на полесен начин да ги остваруваат нивните слободи и права, јавната администрација да стане вистински сервис и да се унапреди односот помеѓу органите на власта и граѓаните.

и на нашите принципи:

Јавно, чесно и стручно ги следиме и надгледуваме постапувањата на органите на власта.
Еднакви во односот со сите.
Професионални во работата, отворени за сугестии и спремни за постојано надградување.

Новости и настани

 • 03.09.2021

  СООПШТЕНИЕ НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ ЗА ПОЧЕТОКОТ НА НОВАТА УЧЕБНА ГОДИНА

  повеќе
 • 19.08.2021

  НАРОДНИОТ ПРВОБРАНИТЕЛ ДО ДРЖАВНИОТ ЗАВОД ЗА СТАТИСТИКА ДОСТАВИ ПРЕПОРАКА ВО...

  повеќе
 • 13.07.2021

  АПЕЛ НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ ЗА ИНВОЛВИРАЊЕТО НА ДЕЦАТА ВО ПРОТЕСТИ

  повеќе
 • архива

Пофалби и поплаки

Е-ИнформаторНовости и настани

 • ДЕЖУРСТВА ВО КАНЦЕЛАРИИТЕ НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕ НА ДЕНОТ НА ПРЕТСЕДАТЕЛСКИТЕ ИЗБОРИ

  11.04.2014

  Во канцеларијата на Народниoт правобранител во недела, 13 април на денот на одржување на првиот круг на изборите за Претседател на Република Македонија, во периодот од 7 до 19 часот ќе функционира беслатната...

  повеќе
 • БЕСПЛАТНА ТЕЛЕФОНСКА ЛИНИЈА ЗА ПРИЈАВУВАЊЕ ПОВРЕДА НА ИЗБИРАЧКО ПРАВО

  24.03.2014

  Во канцеларијата на Народниот правобранител од денес (24 март) граѓаните ќе можат да пријават каква било повреда на избирачкото право на бесплатната телефонска линија. Бројот на кој што граѓаните можат да ги...

  повеќе
 • АПЕЛ ОД НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ

  23.03.2014

  Народниот правобранител, во пресрет на кампањата за претседателските и предвремените парламентарни избори, упатува апел до сите чинители во изборниот процес за неопходната потреба за водење сметка за најдобриот...

  повеќе
 • ПОСЕБНА ИНФОРМАЦИЈА ЗА ПОЗНАВАЊЕТО НА УЧЕНИЦИТЕ СО НАДЛЕЖНОСТИТЕ НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ

  07.03.2014

  Дали и колку учениците од основните и средните училишта имаат познавања за функционирањето и надлежностите на институцијата Народен правобранител, но и колку ја познаваат Конвенцијата за правата на детето?

  повеќе
 • НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ ИЗГОТВИ ПОСЕБНА ИНФОРМАЦИЈА ЗА СОСТОЈБАТА СО НЕРЕГИСТРИРАНИТЕ ЛИЦА ВО МАТИЧНАТА ЕВИДЕНЦИЈА КАКО ДРЖАВЈАНИ НА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА

  06.03.2014

  Во Република Македонија се уште има значителен број на незапишани лица во матичната евиденција што претставува пречка по однос на остварувањето на основните права на овие лица.

  повеќе
 • ПОСЕБЕН ИЗВЕШТАЈ ЗА СОСТОЈБАТА НА БЕЗДОМНИТЕ ЛИЦА СМЕСТЕНИ ВО ПРИФАТНИОТ ЦЕНТАР ВО ЧИЧИНО СЕЛО

  03.02.2014

  „Несоодветни услови за домување во Прифатниот центар - бараките се руинирани, во некои од нив нема влезни врати, прозорите се без стакла, кровната конструкција прокиснува, има влага во собите и сместените лица...

  повеќе
 • СООПШТЕНИЕ НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ ПО ПОВОД ДЕНОТ НА ЧОВЕКОВИТЕ ПРАВА

  10.12.2013

  Почитувани,
  „Сите луѓе, се раѓаат слободни и еднакви по достоинство и права”, вели Универзалната декларација за човековите права со чие усвојување денешниот ден 10 декември се слави како Меѓународен ден на...

  повеќе
 • СООПШТЕНИЕ НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ ПО ПОВОД СВЕТСКИОТ ДЕН НА ДЕТЕТО

  20.11.2013

  Почитувањето на правата на детето е една од најважите работи кон кои треба сите да се стремиме, затоа што за едно општество нема поважна работа од создавање на здрави, образовани, толерантни поколенија...

  повеќе
 • СТАВ НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ ЗА ДЕНОТ НА ТОЛЕРАНЦИЈАТА

  14.11.2013

  Почитувани граѓани,

  Сите жители на планетата Земја секоја година на 16 ноември го одбележуваат Меѓународниот ден на толеранцијата.

  повеќе
 • ИЗБРАНИ НОВИ ЗАМЕНИЦИ НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ

  22.07.2013

  Собранието на Република Македонија ги избра шесте нови заменици на регионалнте канцеларии на народниот правобранител, како и еден заменик во канцеларијата во Скопје.

  повеќе
 • ПОСЕБЕН ИЗВЕШТАЈ ЗА СЛЕДЕЊЕТО НА ПРИМЕНАТА НА НАЧЕЛОТО НА СООДВЕТНА И ПРАВИЧНА ЗАСТАПЕНОСТ ЗА 2012 ГОДИНА

  08.07.2013

  Народниот правобранител го изготви посебениот извештај за следењето на примената на начелото на соодветна и правична застапеност за 2012 година.

  повеќе
 • ПОРАКА ПО ПОВОД МЕЃУНАРОДНИОТ ДЕН ЗА ПОДДРШКА НА ЖРТВИТЕ ОД ТОРТУРА

  26.06.2013

  Меѓународниот ден за поддршка на жртвите од тортура е денот кога ја искажуваме нашата заложба за ефикасно истражување на сите облици на тортура.

  повеќе
 • ПРЕЗЕНТИРАН ГОДИШНИОТ ИЗВЕШТАЈ НА НАЦИОНАЛНИОТ ПРЕВЕНТИВЕН МЕХАНИЗАМ

  16.05.2013

  Народниот правобранител г.Иџет Мемети на прес-конфренција го презентираше Годишниот извештај за 2012 година на Одделението за превенција на тортура и друго сурово,нечовечно или понижувачко постапување или...

  повеќе
 • С О О П Ш Т Е Н И Е

  04.04.2013

  Во канцеларијата на Народнит правобранител во недела 7 април на денот на одржување на вториот круг на изборите за градоначалници на општините, градоначалник на градот Скопје како и на прегласувањата во...

  повеќе
 • ПРЕЗЕНТИРАН ИЗВЕШТАЈОТ ЗА СТЕПЕНОТ НА ОБЕЗБЕДУВАЊЕТО ПОЧИТУВАЊЕ, УНАПРЕДУВАЊЕ И ЗАШТИТА НА ЧОВЕКОВИТЕ СЛОБОДИ И ПРАВА ВО 2012.

  29.03.2013

  Дозволете да Ве известам дека денес го информирам Собранието на Република Македонија за степенот на обезбедување почитување, унапредување и заштита на уставните и законските права на граѓаните за 2012 година.

  повеќе
 • С О О П Ш Т Е Н И Е

  22.03.2013

  Во канцеларијата на Народниoт правобранител во недела 24 март на денот на одржување на првиот круг на изборите за советници и градоначалници на општините, како и за советници и градоначалник на градот Скопје,...

  повеќе
 • АПЕЛ ОД НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ

  04.03.2013

  Во пресрет на локалните избори, Народниот правобранител апелира до сите учесници во изборниот процес да не дозволат и да спречат секаков обид за инволвирање и евентуална манипулација и злоупотреба на децата за...

  повеќе
 • БЕСПЛАТНА ТЕЛЕФОНСКА ЛИНИЈА ЗА ПРИЈАВУВАЊЕ ПОВРЕДА НА ИЗБИРАЧКО ПРАВО

  04.03.2013

  Во канцеларијата на Народниот правобранител од денес понеделник (4 март) почна да функционира бесплатната телефонска линија на којашто граѓаните ќе можат да пријават каква било повреда на избирачкото право.

  повеќе
 • РЕАКЦИЈА НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ ПО ПОВОД НАПАДИТЕ ВРЗ ДЕЦА НА ТЕРИТОРИЈАТА НА ГЛАВНИОТ ГРАД-СКОПЈЕ

  01.03.2013

  По повод последните настани на територијата на градот Скопје, во кои жртви на тепање и малтретирање се деца, Народниот правобранител сериозно загрижен реагира до надлежните институции и бара од нив брзо и...

  повеќе
 • СОБРАНИЕТО НА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА ГО РЕИЗБРА Г. ИЏЕТ МЕМЕТИ ЗА НАРОДЕН ПРАВОБРАНИТЕЛ НА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА

  24.12.2012

  Собранието на Република Македонија по втор пат го избра г. Иџет Мемети за народен правобранител на Република Македонија.

  повеќеПребарување

Кaлендар на настани

октомври 2021
П В С Ч П С Н
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Анкета

Дали и колку во Република Македонија се почитуваат правата на лицата со посебни потреби?


Blog

Посетители online: 1
© 2011 Народен правобранител на Република Македонија