Помагаме граѓаните на полесен начин да ги остваруваат нивните слободи и права, јавната администрација да стане вистински сервис и да се унапреди односот помеѓу органите на власта и граѓаните.

и на нашите принципи:

Јавно, чесно и стручно ги следиме и надгледуваме постапувањата на органите на власта.
Еднакви во односот со сите.
Професионални во работата, отворени за сугестии и спремни за постојано надградување.

Новости и настани

 • 10.12.2018

  СООПШТЕНИЕ ПО ПОВОД 10 ДЕКЕМВРИ МЕЃУНАРОДНИОТ ДЕН НА ЧОВЕКОВИТЕ ПРАВА

  повеќе
 • 20.11.2018

  СООПШТЕНИЕ НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ ПО ПОВОД СВЕТСКИОТ ДЕН НА ДЕТЕТО

  повеќе
 • 13.09.2018

  СООПШТЕНИЕ НА НАРОДЕН ПРАВОБРАНИТЕЛ ВО ПРЕСРЕТ НА ПРЕСТОЈНИОТ РЕФЕРЕНДУМ

  повеќе
 • архива

Пофалби и поплаки

Е-ИнформаторНовости и настани

 • УСЛОВИТЕ ВО ПСИХИЈАТРИСКИТЕ БОЛНИЦИ И СПЕЦИЈАЛНИОТ ЗАВОД ДЕМИР КАПИЈА ОТСЛИКАНИ ВО ПОСЕБЕН ИЗВЕШТАЈ НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ

  06.07.2011

  Со цел да се утврди состојбата со остварувањето, почитувањето и заштитата на правата на лицата сместени во наведените здравствени установи, а согласно Програмата за работа, Народниот правобранител како и...

  повеќе
 • ИНФОРМАЦИЈА ОД ИСТРАЖУВАЊЕТО ЗА ЗАСТАПЕНОСТА НА ПОЛОВИТЕ И ЗА СОСТОЈБАТА СО СЕМЕЈНОТО НАСИЛСТВО

  05.07.2011

  „Во државната и локалната администрација поголем  е бројот на вработени мажи од жени, но затоа,пак, е повисок процентот на жените со виско образование. Исто така, постои поделба на работните места на машки и...

  повеќе
 • ИЗЈАВА НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ ПО ПОВОД МЕЃУНАРОДНИОТ ДЕН ЗА ПОДДРШКА НА ЖРТВИТЕ ОД ТОРТУРА

  26.06.2011

  Меѓународниот ден за поддршка на жртвите од тортура, е начин да ја истакнеме нашата цврста заложба за искоренување на тортурата и сите други форми на нехумано постапување и казнување и да ја потенцираме...

  повеќе
 • НА ПРЕС-КОНФЕРЕНЦИЈА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ Г. ИЏЕТ МЕМЕТИ ГО ПРОМОВИРАШЕ ТИМОТ КОЈ ЌЕ РАБОТИ НА ПРЕВЕНЦИЈАТА ОД ТОРТУРА ВО СИТЕ УСТАНОВИ И МЕСТА КАДЕ ЛУЃЕТО СЕ ИЛИ МОЖАТ ДА БИДАТ ЛИШЕНИ ОД СЛОБОДА

  22.06.2011

  „Република Македонија во 2006 година го потпиша факултативниот протокол кон Конвенцијата против тортура и друг вид на сурово, нечовечно или понижувачко постапување или казнување, а во декември 2008 година го...

  повеќе
 • ПОЧНА СО РАБОТА БЕСПЛАТНАТА ТЕЛЕФОНСКА ЛИНИЈА ЗА ПРИЈАВУВАЊЕ НА ПОВРЕДИТЕ НА ИЗБИРАЧКОТО ПРАВО

  20.05.2011

  Во канцеларијата на Народниот правобранител од 20 мај почна да функционира бесплатна телефонска линија на која што граѓаните ќе можат да пријават каква било повреда на избирачкото право. Бројот на кој што...

  повеќе
 • БРОЈОТ НА ПРЕСТАВКИТЕ ВО 2010 ГОДИНА ЗГОЛЕМЕН ЗА 11 ОТСТО ВО ОДНОС НА 2009 ГОДИНА ПОКАЖУВА ГОДИШНИОТ ИЗВЕШТАЈ НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ

  24.03.2011

  Презентирајќи го Извештајот за работата во 2010 година, народниот правобранител г. Иџет Мемети истакна дека и минатата година продолжи трендот на пораст на бројот на граѓаните кои бараа заштита од...

  повеќе
 • АПЕЛ НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ ЗА СЛУЧУВАЊАТА НА СКОПСКОТО КАЛЕ

  18.02.2011

  Следејќи го последниот настан на Скопското Кале, каде дојде до судир помеѓу граѓани од двете најбројни етнички заедници во земјата, како и појавите на делби по разни основи, Народниот правобранител ја изразува...

  повеќе
 • ЈСП „СКОПЈЕ„ ГО ПРИФАТИ УКАЖУВАЊЕТО НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ ЗА НЕПРЕЧЕНО КОРИСТЕЊЕ НА БЕСПЛАТНИОТ ПРЕВОЗ НА УЧЕНИЦИТЕ

  12.01.2011

  Учениците од основните и средните училишта имаат право на бесплатен превоз, како со автобусите на Јавното сообраќајно претпријатие „Скопје”, така и со приватните превозници со кои e склучен договор за таа...

  повеќе
 • НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ ЗА ДЕНОТ НА ЧОВЕКОВИТЕ ПРАВА: ЧОВЕКОВИТЕ ПРАВА СЕ ОСНОВА ЗА ГРАДЕЊЕ НА МИРОТ И ПРАВДАТА

  10.12.2010

  Денeшниот ден – Денот на човековите права, 10-ти декември, оваа година го посветуваме на бранителите на човековите права, без разлика дали станува збор за институции или поединци ширум светот кои делат една...

  повеќе
 • НАГРАДА ОД „ДЕТЛА ЕКСКЛУЗИВ“ ЗА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ ПО ПОВОД ДЕНОТ НА ЛИЦАТА СО ХЕДИКЕП

  07.12.2010

  За посебен придонес во заштитата на лицата со посебни потреби и заштитата од дискриминација, Канцеларијата на Народниот правобранител доби награда од агенцијата „Детла ексклузив“ по повод денот на лицата со...

  повеќе
 • ИНФОРМАЦИЈА НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ ЗА ПОЈАВАТА ТРГОВИЈА СО ДЕЦА ВО РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА

  16.11.2010

  „И покрај законската обврска, центрите за социјална работа не донесуваат решенија за надзор над вршењето на родителското право кога е евидентирано дете жртва на трговија. Само во еден случај центарот времено го...

  повеќе
 • СТАВ НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ ЗА ДЕНОТ НА ТОЛЕРАНЦИЈАТА

  16.11.2010

  Почитувани граѓани,
  Денес, на меѓународниот ден на толеранцијата уште еднаш да се потсетиме на основните вредности што го карактеризираат едно демократско општество. Правда, слобода, еднаквост!Сето тоа не може...

  повеќе
 • ИНФОРМАЦИЈА ЗА ПОСЕТАТА И УВИДОТ ВО ПОЛИЦИСКИТЕ СТАНИЦИ ОД ОПШТА НАДЛЕЖНОСТ

  10.11.2010

  „Посетите и увидите во полициските евиденции и материјалните услови во сите 38 полициски станици од општа надлежност оставија впечаток за значителен напредок во поглед на водењето на книгите за дневни настани,...

  повеќе
 • ИНФОРМАЦИЈА ЗА СОСТОЈБИТЕ СО ОСТВАРУВАЊЕ НА ПРАВАТА НА ОСУДЕНИТЕ ЛИЦА ВО КАЗНЕНО-ПОПРАВНИТЕ УСТАНОВИ ВО РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА

  10.11.2010

  „Состојбата со просторните услови во кои функционираат казнено-поправните установи не е на задоволително ниво. Оваа констатација особено е изразена за КПД Идризово, a најмногу во објектот во кој функционира...

  повеќе
 • ИНФОРМАЦИЈА ЗА СОГЛЕДУВАЊЕ НА СОСТОЈБИТЕ СО ИЗВРШУВАЊЕ НА ВОСПИТНО-ПОПРАВНАТА МЕРКА УПАТУВАЊЕ ВО ВОСПИТНО ПОПРАВЕН ДОМ

  09.11.2010

  „Обука и едукација на вработените со цел успешно реализирање на воспитно-превоспитниот процес со учество на семинари, курсеви, работилници. Зајакнување на соработката со центрите за социјални работи според...

  повеќе
 • ПРЕС-КОНФЕРЕНЦИЈА ПО ПОВОД ОДРЖУВАЊЕ НА ПРЕТСТАВАТА „ИСТИ НА РАЗЛИЧЕН НАЧИН“ ШТО Е ДЕЛ ОД ПРОЕКТОТ ЗА ПОДДРШКА НА ИНСТИТУЦИЈАТА НАРОДЕН ПРАВОБРАНИТЕЛ

  14.10.2010

  „Поставувањето на правила на однесување преку соодветни законски норми не е доволно за да се справиме со феноменот дискриминација. Напротив, тое е само еден сегмент од она што треба да го стори едно општество...

  повеќе
 • СТАВ НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ ЗА СМЕТКИТЕ ЗА ЕЛЕКТРИЧНА ЕНЕРГИЈА

  11.06.2010

  Со оглед на големиот број поплаки доставени од граѓаните по повод новите сметки за потрошена електрична енергија за месец мај оваа година, во кои покрај главниот долг е внесен и заостанат долг за наводно...

  повеќе
 • ОТПЕЧАТЕН ПРВИОТ БРОЈ НА ВЕСНИКОТ НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ

  28.05.2010

  ОТПЕЧАТЕН ПРВИОТ БРОЈ НА ВЕСНИКОТ НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ

  повеќе
 • НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ Г. ИЏЕТ МЕМЕТИ ГО ИНФОРМИРАШЕ СОБРАНИЕТО НА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА ЗА ИЗВЕШТАЈОТ ОД РАБОТАТА ВО 2009 ГОДИНА

  07.05.2010

  Народниот правобранител г. Иџет Мемети го информираше Собранието на Република Македонија за степенот на почитување, остварување и заштита на човековите слободи и права, како и за почитувањето на начелата на...

  повеќе
 • ИНФОРМАЦИЈА ЗА СЛЕДЕЊЕ НА ПРИМЕНАТА НА НАЧЕЛАТА НА СООДВЕТНА И ПРАВИЧНА ЗАСТАПЕНОСТ И НЕДИСКРИМИНАЦИЈА

  14.04.2010

  „Во 2010 година надлежните институции треба поактивно да се ангажираат за спроведување на уставниот принцип на соодветна и правична застапеност, особено на помалите етнички заедници, како и да се зајакне...

  повеќеПребарување

Кaлендар на настани

февруари 2019
П В С Ч П С Н
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28

Анкета

Дали и колку во Република Македонија се почитуваат правата на лицата со посебни потреби?


Blog

Посетители online: 1
© 2011 Народен правобранител на Република Македонија