Помагаме граѓаните на полесен начин да ги остваруваат нивните слободи и права, јавната администрација да стане вистински сервис и да се унапреди односот помеѓу органите на власта и граѓаните.

и на нашите принципи:

Јавно, чесно и стручно ги следиме и надгледуваме постапувањата на органите на власта.
Еднакви во односот со сите.
Професионални во работата, отворени за сугестии и спремни за постојано надградување.

Новости и настани

 • 03.09.2021

  СООПШТЕНИЕ НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ ЗА ПОЧЕТОКОТ НА НОВАТА УЧЕБНА ГОДИНА

  повеќе
 • 19.08.2021

  НАРОДНИОТ ПРВОБРАНИТЕЛ ДО ДРЖАВНИОТ ЗАВОД ЗА СТАТИСТИКА ДОСТАВИ ПРЕПОРАКА ВО...

  повеќе
 • 13.07.2021

  АПЕЛ НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ ЗА ИНВОЛВИРАЊЕТО НА ДЕЦАТА ВО ПРОТЕСТИ

  повеќе
 • архива

Пофалби и поплаки

Е-ИнформаторНовости и настани

 • ПРЕЗЕНТИРАН ГОДИШНИОТ ИЗВЕШТАЈОТ НА НАЦИОНАЛНИОТ ПРЕВЕНТИВЕН МЕХАНИЗАМ ЗА 2015 ГОДИНА

  27.06.2016

  „Националниот превентивен механизам до средината на извештајната година спроведе седум редовни, шест последователни и две вонредни посети на повеќе места на лишување од слобода. Од редовните посети, беше...

  повеќе
 • ПОРАКА ПО ПОВОД МЕЃУНАРОДНИОТ ДЕН ЗА ПОДДРШКА НА ЖРТВИТЕ ОД ТОРТУРА – 26 ТИ ЈУНИ

  26.06.2016

  Секоја година, 26-ти јуни се одбележува како Меѓународeн ден за поддршка на жртвите од тортура, ден кога се нотира заложбата за што поефикасно истражување на сите можни облици на ваков вид на повреда на...

  повеќе
 • НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ ДО ВЛАДАТА НА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА ДОСТАВИ ИНИЦИЈАТИВА СО ПРЕДЛОГ ЗАКОН ЗА ИЗМЕНИ НА ЗАКОНОТ ЗА АЗИЛ И ПРИВРЕМЕНА ЗАШТИТА

  20.06.2016

  Народниот правобранител до Владата на Република Македонија достави Иницијатива со Предлог закон за измени на Законот за азил и привремена заштита.

  повеќе
 • НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ ВО СРЕДА (1 ЈУНИ) ЌЕ ГО ПРЕЗЕНТИРА ПОСЕБНИОТ ИЗВЕШТАЈ ЗА СОСТОЈБИТЕ ВО ВОСПИТНО-ПОПРАВНИТЕ УСТАНОВИ

  30.05.2016

  Народниот правобранител во среда (1 јуни) со почеток во 11 часот во ЕУ Инфо Центарот ќе ги презентира наодите од Посебниот извештај за состојбата со децата и младинците со воспитно-социајлни проблеми и нарушено...

  повеќе
 • НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ ПОСЕТИ 40 ОСНОВНИ УЧИЛИШТА НИЗ ДРЖАВАТА

  25.05.2016

  Претставници на Одделението за заштита на правата на децата и лица со посебни потреби, согласно програмата на Народниот правобранител за 2016 година, во соработка со Подрачните канцеларии на Народниот...

  повеќе
 • ИСТРАЖУВАЊЕ ЗА СОСТОЈБИТЕ СО ПОЧИТУВАЊЕТО И ОСТВАРУВАЊЕТО НА ПРАВОТО НА ХОСПИТАЛИЗАЦИЈА НА ДЕТЕ СО ПРИДРУЖНИК

  26.04.2016

  Со цел утврдување на состојбите со почитување и остварување на правата на хоспитализираните деца со и без придружник- мајка, односно, татко, Народниот правобранител спроведе истражување во здравствените...

  повеќе
 • РЕАКЦИЈА НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ ПО ПОВОД ПРОМЕНАТА НА РОКОВИТЕ ЗА ПОЛАГАЊЕ НА ДРЖАВНА МАТУРА

  19.04.2016

  Народниот правобранител остро реагира на објавувањето на Календарот за изменување на Календарот за организација на учебната 2015/2016 година во јавните средни училишта, со кој спротивно на закон и само еден...

  повеќе
 • СООПШТEНИЕ ВО ВРСКА СО ПРОТЕСТИТЕ ВО СКОПЈЕ И ПРИВЕДУВАЊЕ НА ДЕМОНСТРАНТИТЕ

  14.04.2016

  Народниот правобранител со жалење констатира попречување на работата од страна на службено лице во Полициска станица (ПС) Центар каде по синоќешните протести има и најмногу приведени лица. Имено, во обид да ја...

  повеќе
 • ПРЕС-КОНФЕРЕНЦИЈА НА КОЈА БЕШЕ ПРЕЗЕНТИРАН ГОДИШНИОТ ИЗВЕШТАЈОТ ЗА СТЕПЕНОТ НА ОБЕЗБЕДУВАЊЕТО ПОЧИТУВАЊЕ, УНАПРЕДУВАЊЕ И ЗАШТИТА НА ЧОВЕКОВИТЕ СЛОБОДИ И ПРАВА ВО 2015 ГОДИНА

  28.03.2016

  Народниот правобранител г. Иџет Мемети на прес –конференција го презентираше Извештајот за степенот на обезбедувањето почитување, унапредување и заштита на човековите слободи и права во 2015 година.

  повеќе
 • РЕАКЦИЈА НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ ПО ДОНЕСЕНАТА ОДЛУКА НА УСТАВНИОТ СУД ЗА УКИНУВАЊЕ НА ЗАКОНОТ ЗА ИЗМЕНУВАЊЕ И ДОПОЛНУВАЊЕ НА ЗАКОНОТ ЗА ПОМИЛУВАЊЕ

  17.03.2016

  Народниот правобранител, изразува голема загриженост за донесената одлука на Уставниот суд, за укинување на Законот за изменување и дополнување на Законот за помилување, а особено можноста Претседателот да...

  повеќе
 • ПРЕС- КОНФЕРЕНЦИЈА НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ Г. ИЏЕТ МЕМЕТИ НА КОЈА ИНФОРМИРАШЕ ЗА ВАЖНОСТА НА ИЗБИРАЧКОТО ПРАВО И ЗА НАЧИНИТЕ НА ЗАШТИТА ВО ПРЕСРЕТ НА ПРЕДВРЕМЕНИТЕ ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ

  08.02.2016

  „Секој има право да се изјасни за својата опција без притоа да трпи никакви последици. Граѓаните се тие кои одлучуваат.

  повеќе
 • СООПШТЕНИЕ ВО ВРСКА СО ПРОБЛЕМИТЕ СО ТРАНСПОРТОТ НА БЕГАЛЦИТЕ

  30.12.2015

  Народниот правобранител со голема загриженост констатира дека повеќе од 1500 бегалци (жени, деца, стари лица и тн.), вчера од 11:00 часот се оставени на отворено во Прифатниот центар „Винојуг“ Гевгелија каде...

  повеќе
 • СООПШТЕНИЕ НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНТЕЛ ПО ПОВОД 18 ДЕКЕМВРИ МЕЃУНАРОДНИОТ ДЕН НА МИГРАНТИТЕ

  18.12.2015

  Народниот правобранител по повод 18 декемрви Меѓународниот ден на мигрантите укажува дека надлежните институции во Македонија не успеаа да се справат со бегалската криза на начин кој го предвидуваат сите...

  повеќе
 • ДО МИНИСТЕРСТВОТО ЗА ЗДРАВСТВО ДОСТАВЕНА ИНИЦИЈАТИВА ЗА ИЗМЕНИ НА ЗАКОНОТ ЗА ЗДРАВСТВЕНА ЗАШТИТА КОИ СЕ ОДНЕСУВААТ НА УСЛОВИТЕ ЗА ОСТВАРУВАЊЕ НА СПЕЦИЈАЛИЗАЦИЈАТА

  16.12.2015

  Народниот правобранител до Министерството за здравство достави иницијатива за измени на неколку одредби од Законот за здравствена заштита кои се однесуваат на новите услови за остварување на специјализацијата...

  повеќе
 • НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ ДОСТАВИ ИНФОРМАЦИЈА ДО МИНИСТЕРОТ ЗА ВНАТРЕШНИ РАБОТИ ЗА СОСТОЈБИТЕ ВО ПРИФАТНИОТ ЦЕНТАР ЗА СТРАНЦИ-ГАЗИ БАБА

  11.12.2015

  Народниот правобранител до Министерот за внатрешни работи достави информација во врска со состојбите во Прифатниот центар за странци-Гази Баба.

  повеќе
 • СООПШТЕНИЕ ПО ПОВОД 10 ДЕКЕМВРИ МЕЃУНАРОДНИОТ ДЕН НА ЧОВЕКОВИТЕ ПРАВА

  10.12.2015

  Почитувани,

  „Слободата е добро кое ни допушта да ги уживаме сите други добра“.

  повеќе
 • ПОБАРАНО АВТЕНТИЧНО ТОЛКУВАЊЕ НА ЧЛЕНОТ 136 ОД ЗАКОНОТ ЗА АУДИО И АУДИОВИЗУЛЕНИ МЕДИУМСКИ УСЛУГИ

  01.12.2015

  Народниот правобранител до Собранието на Република Македонија достави барање за автентично толкување на членот 136 став еден, алинеја 1 од Законот за аудио и аудиовизуелни услуги со цел утврдување на изразот...

  повеќе
 • НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ ДОСТАВИ МИСЛЕЊЕ ДО МИНИСТЕРСТВОТО ЗА ВНАТРЕШНИ РАБОТИ ПО ПРЕДЛОГ ЗАКОНОТ ЗА ИЗМЕНУВАЊЕ И ДОПОЛНУВАЊЕ НА ЗАКОНОТ ЗА ПОЛИЦИЈА

  27.11.2015

  Народниот правобранител до Министерството за внатрешни работи достави Мислење по Предлог на Законот за изменување и дополнување на Законот за полиција.

  повеќе
 • ДОСТАВЕНА ИНФОРМАЦИЈА СО ПРЕДЛОГ ЗА ПРЕЗЕМАЊЕ МЕРКИ ДО МИНИСТEРСTВОТО ЗА ТРУД И СОЦИЈАЛНА ПОЛИТИКА

  27.11.2015

  Народниот правобранител постапувајќи по поднесените претставки на граѓаните за заштита на нивните права од социјалната сфера, констатира низа сосотојби поради кои граѓаните не можат да ги остварат некои од...

  повеќе
 • РЕАКЦИЈА НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ ПО ПОВОД НАСТАНИТЕ СО МАРШОТ НА ДЕЦАТА ВО БИТОЛА И ДЕЛЕЊЕТО НА АНКЕТНИ ЛИВЧИЊА ВО ОПШТИНАТА АЕРОДРОМ

  26.11.2015

  Народниот правобранител водејќи се од најдoбриот интерес на детето, како и заштитата на неговите права цени дека е крајно непримерно инволвирање на децата во манифестации кои имаaт верска конотација, а преку...

  повеќеПребарување

Кaлендар на настани

октомври 2021
П В С Ч П С Н
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Анкета

Дали и колку во Република Македонија се почитуваат правата на лицата со посебни потреби?


Blog

Посетители online: 2
© 2011 Народен правобранител на Република Македонија