Помагаме граѓаните на полесен начин да ги остваруваат нивните слободи и права, јавната администрација да стане вистински сервис и да се унапреди односот помеѓу органите на власта и граѓаните.

и на нашите принципи:

Јавно, чесно и стручно ги следиме и надгледуваме постапувањата на органите на власта.
Еднакви во односот со сите.
Професионални во работата, отворени за сугестии и спремни за постојано надградување.

Новости и настани

 • 06.03.2019

  СООПШТЕНИЕ

  повеќе
 • 01.03.2019

  НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ ПО ПОВОД ДЕНОТ „НУЛТА ДИСКРИМИНАЦИЈА“

  повеќе
 • 22.02.2019

  СООПШТЕНИЕ НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ ВО ВРСКА СО ИНЦИДЕНТОТ ВО КПУ ЗАТВОР...

  повеќе
 • архива

Пофалби и поплаки

Е-ИнформаторНовости и настани

 • СТАВ НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ ЗА ДЕНОТ НА ТОЛЕРАНЦИЈАТА

  14.11.2013

  Почитувани граѓани,

  Сите жители на планетата Земја секоја година на 16 ноември го одбележуваат Меѓународниот ден на толеранцијата.

  повеќе
 • ИЗБРАНИ НОВИ ЗАМЕНИЦИ НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ

  22.07.2013

  Собранието на Република Македонија ги избра шесте нови заменици на регионалнте канцеларии на народниот правобранител, како и еден заменик во канцеларијата во Скопје.

  повеќе
 • ПОСЕБЕН ИЗВЕШТАЈ ЗА СЛЕДЕЊЕТО НА ПРИМЕНАТА НА НАЧЕЛОТО НА СООДВЕТНА И ПРАВИЧНА ЗАСТАПЕНОСТ ЗА 2012 ГОДИНА

  08.07.2013

  Народниот правобранител го изготви посебениот извештај за следењето на примената на начелото на соодветна и правична застапеност за 2012 година.

  повеќе
 • ПОРАКА ПО ПОВОД МЕЃУНАРОДНИОТ ДЕН ЗА ПОДДРШКА НА ЖРТВИТЕ ОД ТОРТУРА

  26.06.2013

  Меѓународниот ден за поддршка на жртвите од тортура е денот кога ја искажуваме нашата заложба за ефикасно истражување на сите облици на тортура.

  повеќе
 • ПРЕЗЕНТИРАН ГОДИШНИОТ ИЗВЕШТАЈ НА НАЦИОНАЛНИОТ ПРЕВЕНТИВЕН МЕХАНИЗАМ

  16.05.2013

  Народниот правобранител г.Иџет Мемети на прес-конфренција го презентираше Годишниот извештај за 2012 година на Одделението за превенција на тортура и друго сурово,нечовечно или понижувачко постапување или...

  повеќе
 • С О О П Ш Т Е Н И Е

  04.04.2013

  Во канцеларијата на Народнит правобранител во недела 7 април на денот на одржување на вториот круг на изборите за градоначалници на општините, градоначалник на градот Скопје како и на прегласувањата во...

  повеќе
 • ПРЕЗЕНТИРАН ИЗВЕШТАЈОТ ЗА СТЕПЕНОТ НА ОБЕЗБЕДУВАЊЕТО ПОЧИТУВАЊЕ, УНАПРЕДУВАЊЕ И ЗАШТИТА НА ЧОВЕКОВИТЕ СЛОБОДИ И ПРАВА ВО 2012.

  29.03.2013

  Дозволете да Ве известам дека денес го информирам Собранието на Република Македонија за степенот на обезбедување почитување, унапредување и заштита на уставните и законските права на граѓаните за 2012 година.

  повеќе
 • С О О П Ш Т Е Н И Е

  22.03.2013

  Во канцеларијата на Народниoт правобранител во недела 24 март на денот на одржување на првиот круг на изборите за советници и градоначалници на општините, како и за советници и градоначалник на градот Скопје,...

  повеќе
 • АПЕЛ ОД НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ

  04.03.2013

  Во пресрет на локалните избори, Народниот правобранител апелира до сите учесници во изборниот процес да не дозволат и да спречат секаков обид за инволвирање и евентуална манипулација и злоупотреба на децата за...

  повеќе
 • БЕСПЛАТНА ТЕЛЕФОНСКА ЛИНИЈА ЗА ПРИЈАВУВАЊЕ ПОВРЕДА НА ИЗБИРАЧКО ПРАВО

  04.03.2013

  Во канцеларијата на Народниот правобранител од денес понеделник (4 март) почна да функционира бесплатната телефонска линија на којашто граѓаните ќе можат да пријават каква било повреда на избирачкото право.

  повеќе
 • РЕАКЦИЈА НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ ПО ПОВОД НАПАДИТЕ ВРЗ ДЕЦА НА ТЕРИТОРИЈАТА НА ГЛАВНИОТ ГРАД-СКОПЈЕ

  01.03.2013

  По повод последните настани на територијата на градот Скопје, во кои жртви на тепање и малтретирање се деца, Народниот правобранител сериозно загрижен реагира до надлежните институции и бара од нив брзо и...

  повеќе
 • СОБРАНИЕТО НА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА ГО РЕИЗБРА Г. ИЏЕТ МЕМЕТИ ЗА НАРОДЕН ПРАВОБРАНИТЕЛ НА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА

  24.12.2012

  Собранието на Република Македонија по втор пат го избра г. Иџет Мемети за народен правобранител на Република Македонија.

  повеќе
 • ПОРАКА НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ ПО ПОВОД 10 ДЕКЕМВРИ МЕЃУНАРОДНИОТ ДЕН НА ЧОВЕКОВИТЕ ПРАВА

  10.12.2012

  Денешниот ден 10 декември - Меѓународниот ден на човековите права и оваа година e можност на сите кои што работат во заштитата на правата да се потсетат на Универзалната декларација за човековите права според...

  повеќе
 • ПОРАКА ПО ПОВОД 3-ТИ ДЕКЕМВРИ МЕЃУНАРОДНИОТ ДЕН НА ЛИЦАТА СО ИНВАЛИДНОСТ

  03.12.2012

  Денес кога се одбележува Денот на лицата со инвалидност – 3 Декември, сакам да испратам порака до сите релевантни институции со цел да преземат мерки и активности кои ќе придонесат кон остварување и...

  повеќе
 • НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ Г. ИЏЕТ МЕМЕТИ ОДЛИКУВАН СО „ОРДЕН ЗА ГРАЃАНСКИ ЗАСЛУГИ„ ОД СТРАНА НА КРАЛОТ НА ШПАНИЈА ХУАН КАРЛОС ПРВИ

  22.11.2012

  На народниот правобранител г. Иџет Мемети, на посебна свеченост што се одржа во резиденцијата на амбасадата на Кралството Шпанија, заменик амбасадорот на оваа земја г-ѓа Естер Мартин Падрон му врачи „Орден за...

  повеќе
 • НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ Г. ИЏЕТ МЕМЕТИ ОДЛИКУВАН СО ОРДЕН „ОФИЦЕР НА НАЦИОНАЛНИОТ РЕД ЗА ЗАСЛУГИ„ ОД СТРАНА НА ПРЕТСЕДАТЕЛОТ НА ФРАНЦИЈА ФРАНСОА ОЛАНД

  27.09.2012

  За посебен придонес во одбраната на фундаменталните права на граѓаните, за негување на добрите односи помеѓу Македонија и Франција како и за активностите во рамките на Асоцијацијата на народните правобранители...

  повеќе
 • ПОРАКА НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ НАЦИОНАЛЕН ПРЕВЕНТИВЕН МЕХАНИЗАМ ПО ПОВОД 26 ЈУНИ МЕЃУНАРОДНИОТ ДЕН ЗА ПОДДРШКА НА ЖРТВИТЕ ОД ТОРТУРА

  26.06.2012

  Поддршката на жртвите од тортура претставува една од основните обврски на секое општество кое ги почитува демократските принципи и меѓународни стандарди за човековите права.

  повеќе
 • МЕЃУНАРОДНИОТ КООРДИНАТИВЕН КОМИТЕТ НА НАЦИОНАЛНИ ИНСТИТУЦИИ ЗА ПРОМОЦИЈА И ЗАШТИТА НА ЧОВЕКОВИТЕ ПРАВА ЈА АКРЕДИТИРА ИНСТИТИЦИЈАТА НАРОДЕН ПРАВОБРАНИТЕЛ СО СТАТУС Б

  23.04.2012

  Народниот правобранител на Република Македонија, како национална институција за заштита на човековите слободи и права, од октомври минатата година е акредитиран со стаус Б од страна на Меѓународниот...

  повеќе
 • ПОСЕБЕН ИЗВЕШТАЈ ЗА СЛЕДЕЊЕ НА ПРИМЕНАТА НА НАЧЕЛОТО НА СООДВЕТНА И ПРАВИЧНА ЗАСТАПЕНОСТ ЗА 2011 ГОДИНА

  17.04.2012

  Народниот правобранител го изготви посебниот извештај за следење на примената на начелото за соодветна и правична застапеност за 2011 година.

  повеќе
 • НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ ГО ОБЈАВИ И ДО СОБРАНИЕТО ГО ДОСТАВИ ГОДИШНИОТ ИЗВЕШТАЈ ЗА 2011 ГОДИНА

  28.03.2012

  „Нееднаквиот третман на граѓаните, делбите и исклучувањата по разни основи остануваат забележителни појави, правосудниот систем се уште е со долготрајни постапки, додека социјалниот ризик на граѓаните како...

  повеќеПребарување

Кaлендар на настани

март 2019
П В С Ч П С Н
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Анкета

Дали и колку во Република Македонија се почитуваат правата на лицата со посебни потреби?


Blog

Посетители online: 1
© 2011 Народен правобранител на Република Македонија