Помагаме граѓаните на полесен начин да ги остваруваат нивните слободи и права, јавната администрација да стане вистински сервис и да се унапреди односот помеѓу органите на власта и граѓаните.

и на нашите принципи:

Јавно, чесно и стручно ги следиме и надгледуваме постапувањата на органите на власта.
Еднакви во односот со сите.
Професионални во работата, отворени за сугестии и спремни за постојано надградување.

Новости и настани

 • 02.04.2019

  АНКЕТА „ШТО МИСЛАТ ГРАЃАНИТЕ ЗА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ“

  повеќе
 • 01.04.2019

  СООПШТЕНИЕ НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ ВО ПРЕСРЕТ НА ПРЕТСЕДАТЕЛСКИТЕ ИЗБОРИ И...

  повеќе
 • 01.04.2019

  БЕСПЛАТНА ТЕЛЕФОНСКА ЛИНИЈА ЗА ПРИЈАВУВАЊЕ ПОВРЕДА НА ИЗБИРАЧКО ПРАВО

  повеќе
 • архива

Пофалби и поплаки

Е-ИнформаторНовости и настани

 • СООПШТЕНИЕ НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ ЗА ПРОТЕСТИТЕ НА СРЕДОШКОЛЦИТЕ

  21.10.2015

  Народниот правобранител, во врска со сознанијата дека на средношколците им се врши притисок и закани да не излегуваат на протести поврзни со екстерното тестирање апелира учениците да не се попречуваат во...

  повеќе
 • НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ ПОБАРА НАМАЛУВАЊЕ НА ЦЕНАТА НА БИЛЕТИТЕ ЗА МИГРАНТИТЕ ИЛИ НИВНО СУБВЕНЦИОНИРАЊЕ

  19.10.2015

  По добиените сознанија за неколкукратно покачување на цените на билетите за превоз на релација Гевгелија-Табановце за миграните кои транзитираат низ Македонија, како и тоа дека не се издаваат фискални сметки...

  повеќе
 • ПРЕЗЕНТИРАН ГОДИШНИОТ ИЗВЕШТАЈ НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ НАЦИОНАЛЕН ПРЕВЕНТИВЕН МЕХАНИЗАМ ЗА 2014 ГОДИНА

  25.06.2015

  Народниот правобранител г.Иџет Мемети на прес конференција го презентира Годишниот извештај за работата на Нардниот правобранител Националниот превентивен механизам за 2014 година, во кој се содржани...

  повеќе
 • СООПШТЕНИЕ НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ ЗА ПРОТЕСТИТЕ НА СРЕДОШКОЛЦИТЕ

  07.04.2015

  Народниот правобранител, следејќи ја состојбата во образованието, протестите на средношколците во врска со новините во полагањето на Државната матура и екстерното тестирање, како и постапувајќи по претставка од...

  повеќе
 • ПОСЕБЕН ИЗВЕШТАЈ ЗА СЛЕДЕЊЕТО НА ПРИМЕНАТА НА НАЧЕЛОТО НА СООДВЕТНА И ПРАВИЧНА ЗАСТАПЕНОСТ ЗА 2014 ГОДИНА

  06.04.2015

  Народниот правобранител го изготви посебниот извештај за следење на примената на начелото на соодветна и правична засатепност за 2014 година.

  повеќе
 • ПРЕЗЕНТИРАН ГОДИШНИОТ ИЗВЕШТАЈ ЗА СТЕПЕНОТ НА ОБЕЗБЕДУВАЊЕТО ПОЧИТУВАЊЕ, УНАПРЕДУВАЊЕ И ЗАШТИТА НА ЧОВЕКОВИТЕ СЛОБОДИ И ПРАВА ВО 2014 ГОДИНА

  26.03.2015

  „Загрижувачки се состојбите по однос на бројот на граѓаните кои бараат заштита од народниот правобранител споредбено со бројот на жителите во Република Македонија.

  повеќе
 • СООПШТЕНИЕ НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ ПО ПОВОД МЕЃУНАРОДНИОТ ДЕН НА МИГРАНТИТЕ

  18.12.2014

  Почитувани,

  Денешниот ден 18 декември кој во светот се одбележува како Меѓународен ден на мигранти, е денот кога ние бранителите на човековите слободи и права посебно ја изразуваме нашата поддршка и...

  повеќе
 • СООПШТЕНИЕ НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ ПО ПОВОД ДЕНОТ НА ЧОВЕКОВИТЕ ПРАВА

  10.12.2014

  ЧОВЕКОВИ ПРАВА 365 ДЕНА ВО ГОДИНАТА. Ова е мотото под кое годинава се одбележува денешниот Меѓународен ден на човековите права.

  повеќе
 • ПОСЕБЕН ИЗВЕШТАЈ ЗА СЛЕДЕЊЕТО НА ПРИМЕНАТА НА НАЧЕЛОТО НА СООДВЕТНА И ПРАВИЧНА ЗАСТАПЕНОСТ ЗА 2013 ГОДИНА

  15.07.2014

  Народниот правобранител го изготви посебниот извештај за следење на примената на начелото на соодветна и правична засатепност за 2013 година.

  повеќе
 • ПОРАКА ПО ПОВОД МЕЃУНАРОДНИОТ ДЕН ЗА ПОДДРШКА НА ЖРТВИТЕ ОД ТОРТУРА - 26 ЈУНИ

  26.06.2014

  Меѓународниот ден за поддршка на жртвите од тортура е ден кој се посветува на лицата врз кои е спроведена тортура и ден кога ја искажуваме нашата заложба за ефикасно истражување на сите облици на овој вид на...

  повеќе
 • ПРЕЗЕНТИРАН ГОДИШНИОТ ИЗВЕШТАЈ НА НАЦИОНАЛНИОТ ПРЕВЕНТИВЕН МЕХАНИЗАМ ЗА 2013 ГОДИНА

  25.06.2014

  „Во 2013 година спроведени се 32 превентивни посети- 16 редовни и 16 последователни-контролни. Сите посети беа ненајавени во местата на лишување од слобода и за сите се доставени посебни извештаи со препораки и...

  повеќе
 • ИЗВЕШТАЈОТ НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ ЗА 2013 ГОДИНА ПРЕЗЕНТИРАН НА ПРЕС-КОНФЕРЕНЦИЈА

  19.06.2014

  „Со загриженост информирам дека во извештајната година констатирав тортура во КПД „Идризово“, како и пренатрупаност во затворите, лоши сместувачки услови, отсуство на хигиена несоодветен здравствен систем.

  повеќе
 • С О О П Ш Т Е Н И Е

  09.06.2014

  Народниот правобранител на Република Македонија од канцеларијата на Медијаторот на Квебек ,Канада, доби писмо во врска со се позачестените огласи преку Интернет, со кои посредници нудат полесен начин на...

  повеќе
 • АПЕЛ ПО ПОВОД 5 ЈУНИ СВЕТСКИ ДЕН НА ЖИВОТНАТА СРЕДИНА

  05.06.2014

  Народниот правобранител на денот кој се одбележува како Светски ден на животната средина, сака да потсети дека секој граѓанин треба да го ужива уставно загарантираното право за живот во здрава животна...

  повеќе
 • С О О П Ш Т Е Н И Е

  05.06.2014

  Народниот Правобранител, како орган кој ги штити правата на децата, посебно внимание посветува на заштитата на децата од секаков вид на насилство (физичко, психичко, емоционално и сексуално) и по овој повод...

  повеќе
 • С О О П Ш Т Е Н И Е

  25.04.2014

  Народниот правобранител со загриженост констатира дека и покрај упатениот апел до сите учесниците во изборниот процес да се воздржат од инволвирање на децата во изборните кампањи, сепак во овој период има...

  повеќе
 • С О О П Ш Т Е Н И Е

  25.04.2014

  Во канцеларијата на Народниoт правобранител во недела, 27 април на денот на одржување на Предвремените парламентарни избори 2014, како и вториот круг на изборите за Претседател на Република Македонија 2014,...

  повеќе
 • ДЕЖУРСТВА ВО КАНЦЕЛАРИИТЕ НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕ НА ДЕНОТ НА ПРЕТСЕДАТЕЛСКИТЕ ИЗБОРИ

  11.04.2014

  Во канцеларијата на Народниoт правобранител во недела, 13 април на денот на одржување на првиот круг на изборите за Претседател на Република Македонија, во периодот од 7 до 19 часот ќе функционира беслатната...

  повеќе
 • БЕСПЛАТНА ТЕЛЕФОНСКА ЛИНИЈА ЗА ПРИЈАВУВАЊЕ ПОВРЕДА НА ИЗБИРАЧКО ПРАВО

  24.03.2014

  Во канцеларијата на Народниот правобранител од денес (24 март) граѓаните ќе можат да пријават каква било повреда на избирачкото право на бесплатната телефонска линија. Бројот на кој што граѓаните можат да ги...

  повеќе
 • АПЕЛ ОД НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ

  23.03.2014

  Народниот правобранител, во пресрет на кампањата за претседателските и предвремените парламентарни избори, упатува апел до сите чинители во изборниот процес за неопходната потреба за водење сметка за најдобриот...

  повеќеПребарување

Кaлендар на настани

мај 2019
П В С Ч П С Н
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Анкета

Дали и колку во Република Македонија се почитуваат правата на лицата со посебни потреби?


Blog

Посетители online: 1
© 2011 Народен правобранител на Република Македонија