Помагаме граѓаните на полесен начин да ги остваруваат нивните слободи и права, јавната администрација да стане вистински сервис и да се унапреди односот помеѓу органите на власта и граѓаните.

и на нашите принципи:

Јавно, чесно и стручно ги следиме и надгледуваме постапувањата на органите на власта.
Еднакви во односот со сите.
Професионални во работата, отворени за сугестии и спремни за постојано надградување.

Новости и настани

 • 24.04.2020

  ПРЕПОРАКИ НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ ЗА ОСТВАРУВАЊЕТО НА ПРАВАТА НА ДЕТЕТО ВО...

  повеќе
 • 31.03.2020

  ПРЕПОРАКА НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ ДО ВЛАДАТА НА РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА,...

  повеќе
 • 26.03.2020

  ПРЕПОРАКИ ЗА ПОСТАПУВАЊЕ СО ЛИЦАТА ЛИШЕНИ ОД СЛОБОДА ВО УСЛОВИ НА ПАНДЕМИЈА ОД...

  повеќе
 • архива

Пофалби и поплаки

Е-ИнформаторНовости и настани

 • РЕАКЦИЈА НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ ПО ДОНЕСЕНАТА ОДЛУКА НА УСТАВНИОТ СУД ЗА УКИНУВАЊЕ НА ЗАКОНОТ ЗА ИЗМЕНУВАЊЕ И ДОПОЛНУВАЊЕ НА ЗАКОНОТ ЗА ПОМИЛУВАЊЕ

  17.03.2016

  Народниот правобранител, изразува голема загриженост за донесената одлука на Уставниот суд, за укинување на Законот за изменување и дополнување на Законот за помилување, а особено можноста Претседателот да...

  повеќе
 • ПРЕС- КОНФЕРЕНЦИЈА НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ Г. ИЏЕТ МЕМЕТИ НА КОЈА ИНФОРМИРАШЕ ЗА ВАЖНОСТА НА ИЗБИРАЧКОТО ПРАВО И ЗА НАЧИНИТЕ НА ЗАШТИТА ВО ПРЕСРЕТ НА ПРЕДВРЕМЕНИТЕ ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ

  08.02.2016

  „Секој има право да се изјасни за својата опција без притоа да трпи никакви последици. Граѓаните се тие кои одлучуваат.

  повеќе
 • СООПШТЕНИЕ ВО ВРСКА СО ПРОБЛЕМИТЕ СО ТРАНСПОРТОТ НА БЕГАЛЦИТЕ

  30.12.2015

  Народниот правобранител со голема загриженост констатира дека повеќе од 1500 бегалци (жени, деца, стари лица и тн.), вчера од 11:00 часот се оставени на отворено во Прифатниот центар „Винојуг“ Гевгелија каде...

  повеќе
 • СООПШТЕНИЕ НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНТЕЛ ПО ПОВОД 18 ДЕКЕМВРИ МЕЃУНАРОДНИОТ ДЕН НА МИГРАНТИТЕ

  18.12.2015

  Народниот правобранител по повод 18 декемрви Меѓународниот ден на мигрантите укажува дека надлежните институции во Македонија не успеаа да се справат со бегалската криза на начин кој го предвидуваат сите...

  повеќе
 • ДО МИНИСТЕРСТВОТО ЗА ЗДРАВСТВО ДОСТАВЕНА ИНИЦИЈАТИВА ЗА ИЗМЕНИ НА ЗАКОНОТ ЗА ЗДРАВСТВЕНА ЗАШТИТА КОИ СЕ ОДНЕСУВААТ НА УСЛОВИТЕ ЗА ОСТВАРУВАЊЕ НА СПЕЦИЈАЛИЗАЦИЈАТА

  16.12.2015

  Народниот правобранител до Министерството за здравство достави иницијатива за измени на неколку одредби од Законот за здравствена заштита кои се однесуваат на новите услови за остварување на специјализацијата...

  повеќе
 • НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ ДОСТАВИ ИНФОРМАЦИЈА ДО МИНИСТЕРОТ ЗА ВНАТРЕШНИ РАБОТИ ЗА СОСТОЈБИТЕ ВО ПРИФАТНИОТ ЦЕНТАР ЗА СТРАНЦИ-ГАЗИ БАБА

  11.12.2015

  Народниот правобранител до Министерот за внатрешни работи достави информација во врска со состојбите во Прифатниот центар за странци-Гази Баба.

  повеќе
 • СООПШТЕНИЕ ПО ПОВОД 10 ДЕКЕМВРИ МЕЃУНАРОДНИОТ ДЕН НА ЧОВЕКОВИТЕ ПРАВА

  10.12.2015

  Почитувани,

  „Слободата е добро кое ни допушта да ги уживаме сите други добра“.

  повеќе
 • ПОБАРАНО АВТЕНТИЧНО ТОЛКУВАЊЕ НА ЧЛЕНОТ 136 ОД ЗАКОНОТ ЗА АУДИО И АУДИОВИЗУЛЕНИ МЕДИУМСКИ УСЛУГИ

  01.12.2015

  Народниот правобранител до Собранието на Република Македонија достави барање за автентично толкување на членот 136 став еден, алинеја 1 од Законот за аудио и аудиовизуелни услуги со цел утврдување на изразот...

  повеќе
 • НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ ДОСТАВИ МИСЛЕЊЕ ДО МИНИСТЕРСТВОТО ЗА ВНАТРЕШНИ РАБОТИ ПО ПРЕДЛОГ ЗАКОНОТ ЗА ИЗМЕНУВАЊЕ И ДОПОЛНУВАЊЕ НА ЗАКОНОТ ЗА ПОЛИЦИЈА

  27.11.2015

  Народниот правобранител до Министерството за внатрешни работи достави Мислење по Предлог на Законот за изменување и дополнување на Законот за полиција.

  повеќе
 • ДОСТАВЕНА ИНФОРМАЦИЈА СО ПРЕДЛОГ ЗА ПРЕЗЕМАЊЕ МЕРКИ ДО МИНИСТEРСTВОТО ЗА ТРУД И СОЦИЈАЛНА ПОЛИТИКА

  27.11.2015

  Народниот правобранител постапувајќи по поднесените претставки на граѓаните за заштита на нивните права од социјалната сфера, констатира низа сосотојби поради кои граѓаните не можат да ги остварат некои од...

  повеќе
 • РЕАКЦИЈА НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ ПО ПОВОД НАСТАНИТЕ СО МАРШОТ НА ДЕЦАТА ВО БИТОЛА И ДЕЛЕЊЕТО НА АНКЕТНИ ЛИВЧИЊА ВО ОПШТИНАТА АЕРОДРОМ

  26.11.2015

  Народниот правобранител водејќи се од најдoбриот интерес на детето, како и заштитата на неговите права цени дека е крајно непримерно инволвирање на децата во манифестации кои имаaт верска конотација, а преку...

  повеќе
 • НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ ПРЕПОРАЧА ВАНДАЛИЗМОТ ВРЗ ВЕРСКИОТ ОБЈЕКТ ВО КРИВА ПАЛАНКА ИТНО ДА СЕ РАСВЕТЛИ

  09.11.2015

  Народниот правобранител г. Иџет Мемети го осуди вандалскиот настан на демолирање на муслиманскиот верски објект во Крива Паланка и побара итно расчистување на случајот.

  повеќе
 • ДО СОБРАНИЕТО И ДО ВЛАДАТА НА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА ДОСТАВЕН Е ПОСЕБЕН ИЗВЕШТАЈ ЗА ПРОБЛЕМИТЕ СО УТВРДУВАЊЕТО И НАПЛАТАТА НА РAДИОДИФУЗНАТА ТАКС

  09.11.2015

  Народниот правобранител поднесе Посебен извештај до Собранието и до Владата на Република Македонија со кој ги информира за лошиот пристап во утврдувањето и наплатата на радиодифузната такса и неажурното водење...

  повеќе
 • ПРЕС-КОНФЕРЕНЦИЈА НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ Г.ИЏЕТ МЕМЕТИ ЗА ПРОБЛЕМИТЕ СО КОИ СЕ СООЧУВААТ ГРАЃАНИТЕ ПРИ УТВРДУВАЊЕТО И НАПЛАТАТА

  09.11.2015

  Народниот правобранител г.Иџет Мемети одржа прес-конференција на која информираше за бројните проблеми со коишто се соочуваат граѓаните со наплата на радиодифузната такса, како и за непреземањето мерки по...

  повеќе
 • СООПШТЕНИЕ НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ ЗА ПРОТЕСТИТЕ НА СРЕДОШКОЛЦИТЕ

  21.10.2015

  Народниот правобранител, во врска со сознанијата дека на средношколците им се врши притисок и закани да не излегуваат на протести поврзни со екстерното тестирање апелира учениците да не се попречуваат во...

  повеќе
 • НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ ПОБАРА НАМАЛУВАЊЕ НА ЦЕНАТА НА БИЛЕТИТЕ ЗА МИГРАНТИТЕ ИЛИ НИВНО СУБВЕНЦИОНИРАЊЕ

  19.10.2015

  По добиените сознанија за неколкукратно покачување на цените на билетите за превоз на релација Гевгелија-Табановце за миграните кои транзитираат низ Македонија, како и тоа дека не се издаваат фискални сметки...

  повеќе
 • ПРЕЗЕНТИРАН ГОДИШНИОТ ИЗВЕШТАЈ НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ НАЦИОНАЛЕН ПРЕВЕНТИВЕН МЕХАНИЗАМ ЗА 2014 ГОДИНА

  25.06.2015

  Народниот правобранител г.Иџет Мемети на прес конференција го презентира Годишниот извештај за работата на Нардниот правобранител Националниот превентивен механизам за 2014 година, во кој се содржани...

  повеќе
 • СООПШТЕНИЕ НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ ЗА ПРОТЕСТИТЕ НА СРЕДОШКОЛЦИТЕ

  07.04.2015

  Народниот правобранител, следејќи ја состојбата во образованието, протестите на средношколците во врска со новините во полагањето на Државната матура и екстерното тестирање, како и постапувајќи по претставка од...

  повеќе
 • ПОСЕБЕН ИЗВЕШТАЈ ЗА СЛЕДЕЊЕТО НА ПРИМЕНАТА НА НАЧЕЛОТО НА СООДВЕТНА И ПРАВИЧНА ЗАСТАПЕНОСТ ЗА 2014 ГОДИНА

  06.04.2015

  Народниот правобранител го изготви посебниот извештај за следење на примената на начелото на соодветна и правична засатепност за 2014 година.

  повеќе
 • ПРЕЗЕНТИРАН ГОДИШНИОТ ИЗВЕШТАЈ ЗА СТЕПЕНОТ НА ОБЕЗБЕДУВАЊЕТО ПОЧИТУВАЊЕ, УНАПРЕДУВАЊЕ И ЗАШТИТА НА ЧОВЕКОВИТЕ СЛОБОДИ И ПРАВА ВО 2014 ГОДИНА

  26.03.2015

  „Загрижувачки се состојбите по однос на бројот на граѓаните кои бараат заштита од народниот правобранител споредбено со бројот на жителите во Република Македонија.

  повеќеПребарување

Кaлендар на настани

јуни 2020
П В С Ч П С Н
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Анкета

Дали и колку во Република Македонија се почитуваат правата на лицата со посебни потреби?


Blog

Посетители online: 5
© 2011 Народен правобранител на Република Македонија