Помагаме граѓаните на полесен начин да ги остваруваат нивните слободи и права, јавната администрација да стане вистински сервис и да се унапреди односот помеѓу органите на власта и граѓаните.

и на нашите принципи:

Јавно, чесно и стручно ги следиме и надгледуваме постапувањата на органите на власта.
Еднакви во односот со сите.
Професионални во работата, отворени за сугестии и спремни за постојано надградување.

Новости и настани

 • 03.09.2021

  СООПШТЕНИЕ НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ ЗА ПОЧЕТОКОТ НА НОВАТА УЧЕБНА ГОДИНА

  повеќе
 • 19.08.2021

  НАРОДНИОТ ПРВОБРАНИТЕЛ ДО ДРЖАВНИОТ ЗАВОД ЗА СТАТИСТИКА ДОСТАВИ ПРЕПОРАКА ВО...

  повеќе
 • 13.07.2021

  АПЕЛ НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ ЗА ИНВОЛВИРАЊЕТО НА ДЕЦАТА ВО ПРОТЕСТИ

  повеќе
 • архива

Пофалби и поплаки

Е-ИнформаторНовости и настани

 • ПРЕЗЕНТИРАН ГОДИШНИОТ ИЗВЕШТАЈ НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ НАЦИОНАЛНИОТ ПРЕВЕНТИВЕН МЕХАНИЗАМ ЗА 2018 ГОДИНА

  26.06.2019

  „Во овој 8-ми по ред Годишен извештај на Националниот превентивен механизам се прикажани состојбите во местата на лишување од слобода и задржување, како и состојбите во постапувањето со бегалците во местата на...

  повеќе
 • 20. ЈУНИ МЕЃУНАРОДЕН ДЕН НА БЕГАЛЦИТЕ

  20.06.2019

  Секоја година, 20-ти јуни светот го одбележува како Меѓународен ден на бегалците.

  повеќе
 • НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ-НАЦИОНАЛЕН ПРЕВЕНТИВЕН МЕХАНИЗАМ (НПМ) ВО ЈУНИ ЌЕ БИДЕ ДОМАЌИН НА МРЕЖАТА НА НАЦИОНАЛНИ ПРЕВЕНТИВНИ МЕХАНИЗМИ НА ЈУГОИСТОЧНА ЕВРОПА

  07.06.2019

  Народниот правобранител-Национален превентивен механизам, на 11 и 12 јуни 2019 година по прв пат ќе биде домаќин и претседавач на Мрежата на Националните превентивни механизми на Југоисточна Европа, која оваа...

  повеќе
 • СОБРАНИЕТО ГИ УТВРДИ МЕРКИТЕ ЗА СПРОВЕДУВАЊЕ НА ПРЕПОРАКИТЕ НА НАРОДИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ

  20.05.2019

  Собранието на Република Македонија на седницата одржана во мај, по предлог на Комисијата за политички сиситем и односи меѓу заедниците, усвои вкупно 65 мерка од 21 области за спроведување на препораките за...

  повеќе
 • АНКЕТА „ШТО МИСЛАТ ГРАЃАНИТЕ ЗА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ“

  02.04.2019

  „Две третини од граѓаните (66,6%) знаат за постоењето на институцијата Народен правобранител, а солиден број се запознаени со дел од нејзините основни надлежности. За Народниот правобранител најмногу слушнале...

  повеќе
 • СООПШТЕНИЕ НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ ВО ПРЕСРЕТ НА ПРЕТСЕДАТЕЛСКИТЕ ИЗБОРИ И ПРЕДВРЕМЕНИТЕ ИЗБОРИ ЗА ГРАДОНАЧАЛНИЦИ НА ТРИ ОПШТИНИ

  01.04.2019

  Народниот правобранител во пресрет на претседателските избори и предвремените избори за градоначалници на оштините Охрид, Дебар и Ново Село, ги потсетува граѓаните, за важноста на избирачкото право и начинот на...

  повеќе
 • БЕСПЛАТНА ТЕЛЕФОНСКА ЛИНИЈА ЗА ПРИЈАВУВАЊЕ ПОВРЕДА НА ИЗБИРАЧКО ПРАВО

  01.04.2019

  Во канцеларијата на Народниот правобранител, од денес (1. април) граѓаните ќе можат да пријават каква било повреда на избирачкото право на бесплатната телефонска линија 0800 54321. Сите непрaвилности може да се...

  повеќе
 • ПРЕЗЕНТИРАН ГОДИШНИОТ ИЗВЕШТАЈ НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ ЗА СТЕПЕНОТ НА ОБЕЗБЕДУВАЊЕТО ПОЧИТУВАЊЕ, УНАПРЕДУВАЊЕ И ЗАШТИТА НА ЧОВЕКОВИТЕ СЛОБОДИ И ПРАВА ЗА 2018 ГОДИНА

  27.03.2019

  Заменик народниот правобранител г-ѓа Васка Бајрамовска-Мустафа на прес конференција го презентираше Годишниот изваштај за степенот на обезбедувањето почитување, унапредување и заштита на човековите слободи и...

  повеќе
 • ПОТПИШАН МЕМОРАНДУМ ЗА СОРАБОТКА СО ЗДРУЖЕНИЕТО ЗА ПОДОБАР ЖИВОТ, MY LIFE, МОЈОТ ЖИВОТ

  19.03.2019

  Народниот правобранител, г. Иџет Мемети и претседателката на Здружението за подобар живот, My Life, Мојот живот, г-ѓа Дијана Тоска, потпишаа Меморандум за соработка.

  повеќе
 • СООПШТЕНИЕ

  06.03.2019

  Народниот правобранител, во континуитет го следи обезбедувањето почитување и заштита на правата на граѓаните како потрошувачи, односно корисници на услуги вклучително и пред ЕВН Македонија АД, и во тој контекст...

  повеќе
 • НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ ПО ПОВОД ДЕНОТ „НУЛТА ДИСКРИМИНАЦИЈА“

  01.03.2019

  Денешниот ден 1-ви март е познат и како ден на „нулта дискриминација“, како предизвик за сите чинители во општеството да стават крај на каков било облик на дискриминација.

  повеќе
 • СООПШТЕНИЕ НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ ВО ВРСКА СО ИНЦИДЕНТОТ ВО КПУ ЗАТВОР „СКОПЈЕ“ - СКОПЈЕ

  22.02.2019

  Народниот правобранител ја информира јавноста дека отвори предмет по сопствена иницијатива во врска со информациите од медиумите, како и јавувања од роднини на притворени лица дека во притворското одделение на...

  повеќе
 • СООПШТЕНИЕ ПО ПОВОД 10 ДЕКЕМВРИ МЕЃУНАРОДНИОТ ДЕН НА ЧОВЕКОВИТЕ ПРАВА

  10.12.2018

  Почитувани,

  На 10 декември пред 70 години, земјите членки на Обединетите нации одлучија на хартија да ги стават постулатите на човековите права и тој документ да го наречат Универзална декларација за...

  повеќе
 • СООПШТЕНИЕ НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ ПО ПОВОД СВЕТСКИОТ ДЕН НА ДЕТЕТО

  20.11.2018

  Да го обоиме овој 20 ти ноември во сино.

  Бојата која годинава е заштитен знак на Светскиот ден на детето.Облечете сина маица,ставете син беџ или мал син детаљ

  повеќе
 • СООПШТЕНИЕ НА НАРОДЕН ПРАВОБРАНИТЕЛ ВО ПРЕСРЕТ НА ПРЕСТОЈНИОТ РЕФЕРЕНДУМ

  13.09.2018

  Народниот правобранител во пресрет на престојниот референдум, ги информира граѓаните дека од понеделник, 17 септември, ќе отвори бесплатна телефонска линија 0800 54321, со цел да им помогне на граѓаните во...

  повеќе
 • СООПШТЕНИЕ НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ ПО ПОВОД ЗАПОЧНУВАЊЕТО НА УЧЕБНАТА ГОДИНА

  03.09.2018

  Драги деца/ученици,

  Првиот училишен ден е важен и свечен момент за сите вас, особено за оние кои за прв пат ќе седнат во училишните клупи. Упатувам искрени честитки за успех до сите, со желба овој ден да биде...

  повеќе
 • СООПШТЕНИЕ ПО ПОВОД МЕЃУНАРОДНИОТ ДЕН ЗА ПОДДРШКА НА ЖРТВИТЕ ОД ТОРТУРА – 26 ТИ ЈУНИ

  26.06.2018

  Генералното собрание на Обединетите нации во 1948 година ја усвои Универзалната декларација за човекови права како прв документ којшто ја забранува тортурата.

  повеќе
 • СОБРАНИЕТО НА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА ДАДЕ СОГЛАСНОСТ НА ОПШТИТЕ АКТИ НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ

  14.06.2018

  Собранието на Република Македонија даде согласност на општите акти на Народниот правобранител.

  повеќе
 • СОБРАНИЕТО НА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА ГИ УСВОИ МЕРКИТЕ ЗА СПРОВЕДУВАЊЕ НА ПРЕПОРАКИТЕ НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ

  14.06.2018

  Собранието на Република Македонија на седницата одржана во јуни, по предлог на Комисијата за политички сиситем и односи меѓу заедниците, усвои вкупно 71 мерка од 20 области за спроведување на препораките за...

  повеќе
 • РЕАКЦИЈА НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ ПО ЗАЧЕСТЕНИТЕ СЛУЧАИ НА НАСИЛСТВО ВО УЧИЛИШТАТА

  17.04.2018

  Народниот правобранител го осудува отсуството на навремена и соодветна реакција за превенирање на насилство меѓу учениците, и ги потсетува одговорните во училиштата, како и пошироко заедницата дека училиштето е...

  повеќеПребарување

Кaлендар на настани

октомври 2021
П В С Ч П С Н
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Анкета

Дали и колку во Република Македонија се почитуваат правата на лицата со посебни потреби?


Blog

Посетители online: 4
© 2011 Народен правобранител на Република Македонија