Помагаме граѓаните на полесен начин да ги остваруваат нивните слободи и права, јавната администрација да стане вистински сервис и да се унапреди односот помеѓу органите на власта и граѓаните.

и на нашите принципи:

Јавно, чесно и стручно ги следиме и надгледуваме постапувањата на органите на власта.
Еднакви во односот со сите.
Професионални во работата, отворени за сугестии и спремни за постојано надградување.

Новости и настани

 • 03.09.2021

  СООПШТЕНИЕ НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ ЗА ПОЧЕТОКОТ НА НОВАТА УЧЕБНА ГОДИНА

  повеќе
 • 19.08.2021

  НАРОДНИОТ ПРВОБРАНИТЕЛ ДО ДРЖАВНИОТ ЗАВОД ЗА СТАТИСТИКА ДОСТАВИ ПРЕПОРАКА ВО...

  повеќе
 • 13.07.2021

  АПЕЛ НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ ЗА ИНВОЛВИРАЊЕТО НА ДЕЦАТА ВО ПРОТЕСТИ

  повеќе
 • архива

Пофалби и поплаки

Е-ИнформаторНовости и настани

 • КОЛЕКТИВНОТО ИСКЛУЧУВАЊЕ Е ПРОТИВЗАКОНСКА МЕРКА

  26.03.2008

  По повод информациите објавени во медиумите дека поради намалената наплата на сметките за електрична енергија ЕВН-ЕСМ во одредени населени места врши колективно исклучување со цел нередовните плаќачи да ги...

  повеќе
 • ДОСТАВEНА ИНФОРМАЦИЈА СО ИНИЦИЈАТИВА ЗА ИЗМЕНИ НА ЗАКОНОТ ЗА РАБОТНИ ОДНОСИ ДО ВЛАДАТА НА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА

  26.03.2008

  Народниот правобранител користејќи ја законската надлежност утврдена во член 30 од Законот за народниот правобранител достави Информацијата со иницијатива за законски измени до Владата на Република Македонија...

  повеќе
 • ПРЕЗЕНТИРАН ИЗВЕШТАЈОТ ЗА РАБОТАТА НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ ВО 2007 ГОДИНА

  25.03.2008

  Минатата година во канцелариите на Народниот правобранител беше постапувано по 4.068 преставки. Од нив 3.389 се завршени, а 679 се останати во работа. Во 2.476 случаи е констатирано дека нема повреда на правата...

  повеќе
 • ДОСТАВЕНА ИНФОРМАЦИЈА ДО ВЛАДАТА НА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА ЗА ПРАКТИЧНАТА ПРИМЕНА НА ЗАКОНСКИТЕ ОДРЕДБИ ЗА ЗАШТИТА НА ДЕЦАТА ОД УПОТРЕБА НА АЛКОХОЛ И ЦИГАРИ

  09.01.2008

  Законските забрани за точење алкохол и продавање цигари на малолетници никој не ги контролира и  се е препуштено на совеста и одговорноста на трговците.Ова накратко е заклучокот од информацијата  во врска со...

  повеќе
 • ДОСТАВЕНА ИНФОРМАЦИЈА ДО МИНИСТЕРСТВОТО ЗА ТРУД И СОЦИЈАНА ПОЛИТИКА ЗА ИЗВРШЕНАТА АНАЛИЗА НА РАБОТНОТО АНГАЖИРАЊЕ НА КОРИСНИЦИТЕ НА СОЦИЈАЛНА ПОМОШ ПРЕКУ ЦЕНТРИТЕ ЗА СОЦИЈАЛНА РАБОТА

  09.01.2008

  Бројот на корисниците на социјална парична помош кои се работно ангажирани е значително мал и изнесува околу 10 отсто од вкупниот број во државата, а не се преземаат ни конкретни мерки за изнаоѓање можности за...

  повеќе
 • ДОСТАВЕНА ИНФОРМАЦИЈА ЗА ПОЛИЦИСКАТА АКЦИЈА ВО СЕЛО БРОДЕЦ ДО СОБРАНИЕ НА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА - ПОСТОЈАНА АНКЕТНА КОМИСИЈА ЗА ЗАШТИТА НА СЛОБОДИТЕ И ПРАВАТА НА ГРАЃАНИНОТ

  04.01.2008

  ДОСТАВЕНА ИНФОРМАЦИЈА ЗА ПОЛИЦИСКАТА АКЦИЈА ВО СЕЛО БРОДЕЦ ДО СОБРАНИЕ НА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА - ПОСТОЈАНА АНКЕТНА КОМИСИЈА ЗА ЗАШТИТА НА СЛОБОДИТЕ И ПРАВАТА НА ГРАЃАНИНОТ.

  повеќе
 • ПРЕВЕДЕНА ИЗЈАВАТА НА ЕВРОПСКАТА МРЕЖА НА ДЕТСКИ ОМБУДСМАНИ (ЕНОК) ЗА ДЕЦАТА И МЛАДИТЕ ЛУЃЕ СО ПОСЕБНИ ПОТРЕБИ

  10.12.2007

  Со цел запознавање на владите и другите надлежни органи за соостојбата на децата младите луѓе со посебни потреби на кои треба да им се посвети посебно внимание и да им се обезбеди посебна заштита, како и заради...

  повеќе
 • ЕДНОДНЕВНА РАБОТНА ПОСЕТА НА АЛБАНСКИОТ ОМБУДСМАН

  29.11.2007

  На 29-ти ноември во еднодневна работна посета на канцеларијата на Народниот правобранител престојуваше делегација на Омбудсманот на Република Албанија предводена од г. Ермир Добјани, омбудсман на Албанија.Во...

  повеќе
 • ИЗГОТВЕН ПОСЕБЕН ИЗВЕШТАЈ ЗА СОСТОЈБАТА СО ОСТВАРУВАЊЕ НА ПРАВАТА НА ЛИЦАТА ЗАВИСНИЦИ ОД ДРОГА

  18.11.2007

  Заради утврдување на состојбите и условите за рехабилитација и давање помош и заштита на лицата зависници од дрога, согласно Програмата за работа за тековната година Народниот правобранител изготви посебен...

  повеќе
 • ПОСЕБЕН ИЗВЕШТАЈ НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ ЗА ОСТВАРУВАЊЕ НА ПРАВОТО НА ЗДРАВСТВЕНА ЗАШТИТА НА ОСУДЕНИТЕ И ПРИТВОРЕНИТЕ ЛИЦА И ВО КАЗНЕНО-ПОПРАВНИТЕ И ВОСПИТНО-ПОПРАВНИТЕ УСТАНОВИ

  25.10.2007

  “Во казнено-поправните установи со исклучок на казнено-поправниот дом Идризово, Затворот Битола и Затворот Скопје нема постојано вработен медицински персонал, па здравствената заштита се организира со...

  повеќе
 • ПОЧНА ПРОЕКТОТ НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ И МИСИЈАТА НА ОБСЕ ВО МАКЕДОНИЈА ЗА ЗАПОЗНАВАЊЕ НА ОСУДЕНИТЕ ЛИЦА СО НИВИТЕ ПРАВАМетални кутии за поголема достапност на Омбудсманот за осудените лица

  17.09.2007

  “Народниот правобранител во соработка со мисијата на ОБСЕ во Македонија ја почна реализацијата на проектот за запознавање на осудените лица со нивните права, и со надлежностите на Народниот правобранител...

  повеќе
 • ПО ИНИЦИЈАТИВНА НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ УСТАВНИОТ СУД НА МАКЕДОНИЈА УКИНА ЧЛЕН ОД ЗАКОНОТ ЗА ЗДРАВСТВЕНО ОСИГУРУВАЊЕЗдравствената заштита мора да биде достапна за секого и секаде

  04.09.2007

  По иницијатива на Народниот правобранител Уставниот суд на Македонија ја укина одредбата од Законот за изменување и дополнување на Законот за здравствено осигурување со кој се предвидуваше плаќање на...

  повеќе
 • ПРЕС-КОНФЕРЕНЦИЈА НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ, МИСИЈАТА НА ОБСЕ ВО МАКЕДОНИЈА И ШВЕДСКАТА АМБАСАДАПрезентирани проектите за зајакнување на улогата на омбудсманот

  26.06.2007

  Запознавање на граѓаните со улогата и надлежностите на Народниот правобранител, проектот за запознавање на правата на осудените лица како и зајакнување на внатрешната соработка меѓу главната и регионалните...

  повеќе
 • Законот за народен правобранител и на ромски јазик

  18.05.2007

  Во рамките на одбележувањето на декадата на Ромите Народниот правобранител со поддршка на мисијата на ОБСЕ во Скопје направи превод на Законот за народен правобранител и Европските затворски правила на ромски...

  повеќе
 • ПРЕЗЕНТИРАН ИЗВЕШТАЈОТ ОД РАБОТАТА НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ ЗА 2006 ГОДИНАПотребна е поголема соработка со Омбудсманот

  07.03.2007

  Минатата година во канцелариите на Народниот правобранител се постапуваше по  4.282 преставки. Од нив 3.043 се завршени, а 1.039 се во работа. Во 2.442 случаи е констатирано дека нема направено повреда на...

  повеќе
 • ПРЕС-КОНФЕРЕНЦИЈА НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ Г. ИЏЕТ МЕМЕТИ И Г. ВИКТОР УЛОМ

  10.11.2006

  Помош за отворање на шест нови регионални канцеларии во Куманово, Тетово, Штип, Струмица, Кичево и Битола целосно опремена библиотека со стручна литература, информатичка поддршка на канцелариите на Народниот...

  повеќе
 • РЕАГИРАЊЕ НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ ВО ВРСКА СО ПРОБЛЕМИТЕ НА НЕПОДИГАЊЕТО И ДИВОТО ДЕПОНИРАЊЕ НА ОТПАДОТВо опасност здравјето на граѓаните-надлежните веднаш да преземат мерки

  26.10.2006

  Следејќи ги состојбите и нивото на заштита на животната средина, особено   појавите на нередовно собирање и депонирање на сметот во повеќе градови во Републиката, Народниот правобранител на Република Македонија...

  повеќе
 • ПРЕС - КОНФЕРЕНЦИЈА НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ ЗА ИЗВЕШТАИТЕ ЗА ВКЛУЧЕНОСТА НА ДЕЦАТА СО ПОСЕБНИ ПОТРЕБИ ВО ОСНОВНОТО ОБРАЗОВАНИЕ И СЕМЕЈНОТО НАСИЛСТВО ВРЗ ДЕЦАТА

  16.10.2006

  “Во Република Македонија не е посебно дефинирано семејното насилство над дете, што во практиката создава низа проблеми. Исто така, утврдивме дека центрите за социјална работа не водат посебна евиденција за...

  повеќе
 • НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ ВО ОДБРАНА НА ПРАВОТО НА ДЕТЕТО"Кумановското обвинителство ја прифати кривичната пријава во случајот Малтретиран ученик од кумановското училиште “Толи Зордумис”"

  25.09.2006

  Основното јавно обвинителство од Куманово ја прифати кривичната пријава која Народниот правобранител ја поденесе  во врска со случајот на малтретирање на ученик од страна на наставник во кумановското Основно...

  повеќе
 • Подготвен посебниот извештај за состојбите во казнено-поправните и воспитно поправните установи во Република Македонија

  05.09.2006

  “Состојбите во затворите загрижувачки - затворските услови некаде нехумани” Дали и како се спроведуваат одредбите од Законот за извршување на санкции? Во какви услови живеат затворениците? Како се хранат? Дали...

  повеќеПребарување

Кaлендар на настани

октомври 2021
П В С Ч П С Н
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Анкета

Дали и колку во Република Македонија се почитуваат правата на лицата со посебни потреби?


Blog

Посетители online: 1
© 2011 Народен правобранител на Република Македонија