Помагаме граѓаните на полесен начин да ги остваруваат нивните слободи и права, јавната администрација да стане вистински сервис и да се унапреди односот помеѓу органите на власта и граѓаните.

и на нашите принципи:

Јавно, чесно и стручно ги следиме и надгледуваме постапувањата на органите на власта.
Еднакви во односот со сите.
Професионални во работата, отворени за сугестии и спремни за постојано надградување.

Новости и настани

 • 26.06.2020

  СООПШТЕНИЕ НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ ПО ПОВОД 26 ЈУНИ – МЕЃУНАРОДЕН ДЕН ЗА...

  повеќе
 • 17.06.2020

  СООПШТЕНИЕ ВО ВРСКА СО НАПЛАТУВАЊЕТО ЗА ИЗДАВАЊЕ НА СВЕДИТЕЛСТВАТА

  повеќе
 • 09.06.2020

  ДОСТАВЕНО МИСЛЕЊЕ ДО НАДЛЕЖНИТЕ ИНСТИТУЦИИ ВО ВРСКА СО ПУШТАЊЕТО ВО УПОТРЕБА НА...

  повеќе
 • архива

Пофалби и поплаки

Е-ИнформаторНовости и настани

 • ПРЕВЕДЕНА ИЗЈАВАТА НА ЕВРОПСКАТА МРЕЖА НА ДЕТСКИ ОМБУДСМАНИ (ЕНОК) ЗА ДЕЦАТА И МЛАДИТЕ ЛУЃЕ СО ПОСЕБНИ ПОТРЕБИ

  10.12.2007

  Со цел запознавање на владите и другите надлежни органи за соостојбата на децата младите луѓе со посебни потреби на кои треба да им се посвети посебно внимание и да им се обезбеди посебна заштита, како и заради...

  повеќе
 • ЕДНОДНЕВНА РАБОТНА ПОСЕТА НА АЛБАНСКИОТ ОМБУДСМАН

  29.11.2007

  На 29-ти ноември во еднодневна работна посета на канцеларијата на Народниот правобранител престојуваше делегација на Омбудсманот на Република Албанија предводена од г. Ермир Добјани, омбудсман на Албанија.Во...

  повеќе
 • ИЗГОТВЕН ПОСЕБЕН ИЗВЕШТАЈ ЗА СОСТОЈБАТА СО ОСТВАРУВАЊЕ НА ПРАВАТА НА ЛИЦАТА ЗАВИСНИЦИ ОД ДРОГА

  18.11.2007

  Заради утврдување на состојбите и условите за рехабилитација и давање помош и заштита на лицата зависници од дрога, согласно Програмата за работа за тековната година Народниот правобранител изготви посебен...

  повеќе
 • ПОСЕБЕН ИЗВЕШТАЈ НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ ЗА ОСТВАРУВАЊЕ НА ПРАВОТО НА ЗДРАВСТВЕНА ЗАШТИТА НА ОСУДЕНИТЕ И ПРИТВОРЕНИТЕ ЛИЦА И ВО КАЗНЕНО-ПОПРАВНИТЕ И ВОСПИТНО-ПОПРАВНИТЕ УСТАНОВИ

  25.10.2007

  “Во казнено-поправните установи со исклучок на казнено-поправниот дом Идризово, Затворот Битола и Затворот Скопје нема постојано вработен медицински персонал, па здравствената заштита се организира со...

  повеќе
 • ПОЧНА ПРОЕКТОТ НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ И МИСИЈАТА НА ОБСЕ ВО МАКЕДОНИЈА ЗА ЗАПОЗНАВАЊЕ НА ОСУДЕНИТЕ ЛИЦА СО НИВИТЕ ПРАВАМетални кутии за поголема достапност на Омбудсманот за осудените лица

  17.09.2007

  “Народниот правобранител во соработка со мисијата на ОБСЕ во Македонија ја почна реализацијата на проектот за запознавање на осудените лица со нивните права, и со надлежностите на Народниот правобранител...

  повеќе
 • ПО ИНИЦИЈАТИВНА НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ УСТАВНИОТ СУД НА МАКЕДОНИЈА УКИНА ЧЛЕН ОД ЗАКОНОТ ЗА ЗДРАВСТВЕНО ОСИГУРУВАЊЕЗдравствената заштита мора да биде достапна за секого и секаде

  04.09.2007

  По иницијатива на Народниот правобранител Уставниот суд на Македонија ја укина одредбата од Законот за изменување и дополнување на Законот за здравствено осигурување со кој се предвидуваше плаќање на...

  повеќе
 • ПРЕС-КОНФЕРЕНЦИЈА НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ, МИСИЈАТА НА ОБСЕ ВО МАКЕДОНИЈА И ШВЕДСКАТА АМБАСАДАПрезентирани проектите за зајакнување на улогата на омбудсманот

  26.06.2007

  Запознавање на граѓаните со улогата и надлежностите на Народниот правобранител, проектот за запознавање на правата на осудените лица како и зајакнување на внатрешната соработка меѓу главната и регионалните...

  повеќе
 • Законот за народен правобранител и на ромски јазик

  18.05.2007

  Во рамките на одбележувањето на декадата на Ромите Народниот правобранител со поддршка на мисијата на ОБСЕ во Скопје направи превод на Законот за народен правобранител и Европските затворски правила на ромски...

  повеќе
 • ПРЕЗЕНТИРАН ИЗВЕШТАЈОТ ОД РАБОТАТА НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ ЗА 2006 ГОДИНАПотребна е поголема соработка со Омбудсманот

  07.03.2007

  Минатата година во канцелариите на Народниот правобранител се постапуваше по  4.282 преставки. Од нив 3.043 се завршени, а 1.039 се во работа. Во 2.442 случаи е констатирано дека нема направено повреда на...

  повеќе
 • ПРЕС-КОНФЕРЕНЦИЈА НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ Г. ИЏЕТ МЕМЕТИ И Г. ВИКТОР УЛОМ

  10.11.2006

  Помош за отворање на шест нови регионални канцеларии во Куманово, Тетово, Штип, Струмица, Кичево и Битола целосно опремена библиотека со стручна литература, информатичка поддршка на канцелариите на Народниот...

  повеќе
 • РЕАГИРАЊЕ НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ ВО ВРСКА СО ПРОБЛЕМИТЕ НА НЕПОДИГАЊЕТО И ДИВОТО ДЕПОНИРАЊЕ НА ОТПАДОТВо опасност здравјето на граѓаните-надлежните веднаш да преземат мерки

  26.10.2006

  Следејќи ги состојбите и нивото на заштита на животната средина, особено   појавите на нередовно собирање и депонирање на сметот во повеќе градови во Републиката, Народниот правобранител на Република Македонија...

  повеќе
 • ПРЕС - КОНФЕРЕНЦИЈА НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ ЗА ИЗВЕШТАИТЕ ЗА ВКЛУЧЕНОСТА НА ДЕЦАТА СО ПОСЕБНИ ПОТРЕБИ ВО ОСНОВНОТО ОБРАЗОВАНИЕ И СЕМЕЈНОТО НАСИЛСТВО ВРЗ ДЕЦАТА

  16.10.2006

  “Во Република Македонија не е посебно дефинирано семејното насилство над дете, што во практиката создава низа проблеми. Исто така, утврдивме дека центрите за социјална работа не водат посебна евиденција за...

  повеќе
 • НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ ВО ОДБРАНА НА ПРАВОТО НА ДЕТЕТО"Кумановското обвинителство ја прифати кривичната пријава во случајот Малтретиран ученик од кумановското училиште “Толи Зордумис”"

  25.09.2006

  Основното јавно обвинителство од Куманово ја прифати кривичната пријава која Народниот правобранител ја поденесе  во врска со случајот на малтретирање на ученик од страна на наставник во кумановското Основно...

  повеќе
 • Подготвен посебниот извештај за состојбите во казнено-поправните и воспитно поправните установи во Република Македонија

  05.09.2006

  “Состојбите во затворите загрижувачки - затворските услови некаде нехумани” Дали и како се спроведуваат одредбите од Законот за извршување на санкции? Во какви услови живеат затворениците? Како се хранат? Дали...

  повеќе
 • Реакција на народниот правобранител за проблемите со набавка на учебниците кои ги имаат семејствата со ниски примања

  05.09.2006

  По написите во печатот во врска со проблемите за набавка на учебници со кои се соочуваат семејствата со ниски  примања, како и  за несоодвентите услови за следење  настава во одделни учлишта Народниот...

  повеќе
 • Прес конференција по повод написот во весникот „Време“ за етнички чиста ромска паралелка во ОУ„Гоце Делчев“ во Гостивар.

  28.04.2006

  Прес конференција по повод написот во весникот „Време“ за етнички чиста ромска паралелка во ОУ„Гоце Делчев“ во Гостивар.

  повеќе
 • Гледиште на Народен правобранител за случајот со починатиот спортист од ХИВ вирусот.

  28.03.2006

  Гледиште на Народен правобранител за случајот со починатиот спортист од ХИВ вирусот.

  повеќе
 • ПРЕС КОНФЕРЕНЦИЈА ПО ПОВОД ГОДИШНИОТ ИЗВЕШТАЈ ЗА 2005 ГОДИНА.

  02.03.2006

  Народниот правобранител г. Иџет Мемети на прес конференција го претстави Годишниот извештај за работата на Институцијата во 2005 година.
    Презентација

  повеќе
 • Избрани нови заменици на народниот правобранител.

  01.02.2006

  Собранието на Република Македонија ги избра Драги Целевски и Нашиде Ибраими за нови заменици на Народниот правобранител во канцеларијата во Скопје. Замениците Трипун Танушевски и Невенка Крушаровска се...

  повеќе
 • Соопштение во врска со доставените листови за евиденција на имот на граѓаните.

  25.01.2006

  Соопштение во врска со доставените листови за евиденција на имот на граѓаните.

  повеќеПребарување

Кaлендар на настани

јули 2020
П В С Ч П С Н
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Анкета

Дали и колку во Република Македонија се почитуваат правата на лицата со посебни потреби?


Blog

Посетители online: 1
© 2011 Народен правобранител на Република Македонија