Помагаме граѓаните на полесен начин да ги остваруваат нивните слободи и права, јавната администрација да стане вистински сервис и да се унапреди односот помеѓу органите на власта и граѓаните.

и на нашите принципи:

Јавно, чесно и стручно ги следиме и надгледуваме постапувањата на органите на власта.
Еднакви во односот со сите.
Професионални во работата, отворени за сугестии и спремни за постојано надградување.

Новости и настани

 • 03.09.2021

  СООПШТЕНИЕ НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ ЗА ПОЧЕТОКОТ НА НОВАТА УЧЕБНА ГОДИНА

  повеќе
 • 19.08.2021

  НАРОДНИОТ ПРВОБРАНИТЕЛ ДО ДРЖАВНИОТ ЗАВОД ЗА СТАТИСТИКА ДОСТАВИ ПРЕПОРАКА ВО...

  повеќе
 • 13.07.2021

  АПЕЛ НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ ЗА ИНВОЛВИРАЊЕТО НА ДЕЦАТА ВО ПРОТЕСТИ

  повеќе
 • архива

Пофалби и поплаки

Е-ИнформаторНовости и настани

 • СООПШТЕНИЕ НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ ЗА ПОЧЕТОКОТ НА НОВАТА УЧЕБНА ГОДИНА

  03.09.2021

  Драги ученици, родители/старатели, почитувани наставници и стручни лица во училиштата,
  Конечно после повеќе од една година училиштата ширум ги отворија вратите за сите деца, со можност да следат настава со...

  повеќе
 • НАРОДНИОТ ПРВОБРАНИТЕЛ ДО ДРЖАВНИОТ ЗАВОД ЗА СТАТИСТИКА ДОСТАВИ ПРЕПОРАКА ВО ВРСКА СО ПОПИСНИТЕ ЛИСТА ЗА ЛИЦАТА СО ПОПРЕЧЕНОСТ

  19.08.2021

  Народниот правобранител заедно со на членовите од независниот механизам за мониторинг на Конвенцијата за правата на лицата со попреченост до Државниот завод за статистика, достави Препорака со која бара да се...

  повеќе
 • АПЕЛ НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ ЗА ИНВОЛВИРАЊЕТО НА ДЕЦАТА ВО ПРОТЕСТИ

  13.07.2021

  Народниот правобранител апелира до организаторите на протести, од било кој вид, како и до родителите/старателите да внимаваат во поглед на инволвирање на децата во истите.

  повеќе
 • РЕАКЦИЈА НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ ЗА ПРОБЛЕМОТ НА ГРАЃАНИТЕ КОИ ПОРАДИ ИСТЕЧЕНИТЕ ЛИЧНИ КАРТИ НЕ МОЖАТ ДА СИ ПОДИГНАТ ПАРИ ОД БАНКА

  01.07.2021

  Народниот правобранител по информациите изнесени во јавноста, како и по јавувања од граѓани кои заради неможноста навремено да си ги обноват личните документи, особено личните карти (поради немање соодветен...

  повеќе
 • ОБЈАВЕН ИЗВЕШТАЈОТ НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ-НАЦИОНАЛЕН ПРЕВЕНТИВЕН МЕХАНИЗАМ ЗА 2020 ГОДИНА

  25.06.2021

  Народниот правобранител, г. Насер Зибери на прес-конференција го објави Годишниот извештај на Националниот превентивен механизам за 2020 година, кој во рамките на својот мандат и надлежности, континуирано го...

  повеќе
 • СООПШТЕНИЕ ВО ВРСКА СО ПРЕКИНОТ НА ИЗДАВАЊЕ НА ЛИЧНИ ДОКУМЕНТИ ОД СТРАНА НА МИНИСТЕРСТВОТО ЗА ВНАТРЕШНИ РАБОТИ

  23.06.2021

  Народниот правобранител изразува загриженост во однос на повторниот прекин на издавање на лични документи (лични карти, патни исправи, возачки дозволи и сл.) од страна на Министерството за внатрешни работи и...

  повеќе
 • РЕАКЦИЈА НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ ВО ВРСКА СО НАПЛАТУВАЊЕТО ЗА ИЗДАВАЊЕ НА СВИДИТЕЛСТВАТА

  22.06.2021

  Народниот правобранител, и годинава констатира дека продолжува праксата дел од училиштата неосновано и надвор од закон да им наплаѓаат на учениците/родителите/старателите за издавање на свидетелства за завршено...

  повеќе
 • ОБЈАВЕН ПОСЕБЕН ИЗВЕШТАЈ НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ ЗА СОСТОЈБАТА СО СПРОВЕДУВАЊЕ НА ЗАКОНОТ ЗА НЕЕВИДЕНТИРАНИ ЛИЦА

  03.06.2021

  „Народниот правобранител, согледувајќи ги одговорите добиени од Управата за водење на матичните книги и Граѓанските организации/Здруженија кои се занимаваат со проблематиката, при тоа тргнувајќи од определеното...

  повеќе
 • СООПШТЕНИЕ ПО ПОВОД СВЕТСКИОТ ДЕН НА ДЕТЕТО

  01.06.2021

  По повод одбележувањето на 01 Јуни - Светскиот ден на детето, Народниот правобранител потсетува на обврската за создавање на основните предуслови со кои секое дете ќе може да ги ужива правата загарантирани...

  повеќе
 • СООПШТЕНИЕ НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ ЗА СРЕДБАТА СО ПРЕТСТАВНИЦИ НА ГРАЃАНСКИТЕ ИНИЦИЈАТИВИ ВО ВРСКА СО РЕФОРМИТЕ ВО ОБРАЗОВАНИЕТО

  11.05.2021

  Народниот правобранител, имајќи го предвид јасно изразеното незадоволство од страна на граѓани/родители и ученици во однос на најавената реформа во образованието - воведувањето на дигиталните учебници, согласно...

  повеќе
 • НА ПРЕС-КОНФЕРЕНЦИЈА ПРЕЗЕНТИРАН ГОДИШНИОТ ИЗВЕШТАЈ НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ ЗА 2020 ГОДИНА

  28.04.2021

  „Сите сме свесни дека минатата година живеевме под едни други околности и дека пандемијата со КОВИД - 19 влијаеше во сите сфери на општеството. На вирусот не беа имуни ниту човековите слободи и права, особено...

  повеќе
 • 0800 88 500 БЕСПЛАТНА СОС ЛИНИЈА ЗА ДЕЦА, ОТВОРЕНА ВО КАНЦЕЛАРИЈАТА НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ

  08.04.2021

  Во канцеларијата на Народниот правобранител започна да функционира бесплатната телефонска СОС линија за деца 0800 88 500 на која децата ќе можат да пријават каков било проблем, прекршување на некое нивно право,...

  повеќе
 • СООПШТЕНИЕ НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ ПО ПОВОД 2 АПРИЛ СВЕТСКИОТ ДЕН ЗА ПОДИГАЊЕ НА ЈАВНАТА СВЕСТ ЗА АУТИЗМОТ

  02.04.2021

  Човековите права, еднаквоста и недискриминацијата претставуваат дел од основните начела и принципи гарантирани со Уставот и законите на Република Северна Македонија, а нивното почитување подразбира обезбедување...

  повеќе
 • С О О П Ш Т Е Н И Е

  01.03.2021

  Народниот правобранител ги информира граѓаните дека активно ќе го следи процесот на спроведување на Пописот 2021 година, за целиот период на неговото времетраење и тоа од 1 март до 21 април.

  повеќе
 • СОБРАНИЕТО НА РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА ГО ИЗБРА Г. НАСЕР ЗИБЕРИ ЗА НОВ НАРОДЕН ПРАВОБРАНИТЕЛ

  25.01.2021

  Собранието на Република Северна Македонија на седницата одржана на 25 jануари го избра г.Насер Зибери за нов народен правобраител, кој функцијата народен правобранител започна да ја извршува од 1...

  повеќе
 • СООПШТЕНИЕ НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ ПО ПОВОД 3. ДЕКЕМВРИ – МЕЃУНАРОДНИОТ ДЕН НА ЛИЦАТА СО ПОПРЕЧЕНОСТ

  03.12.2020

  Денес, кога се навршуваат 28 години од денот кога Генералното собрание на Обединетите нации го прогласи 3 декември за Меѓународен ден на лицата со попреченост, Народниот правобранител како институција која веќе...

  повеќе
 • СООПШТЕНИЕ ПО ПОВОД СВЕТСКИОТ ДЕН НА ДЕТЕТО

  20.11.2020

  По повод 20. Ноември - Светскиот ден на детето кој оваа година се одбележува под мотото: „Вложувањето во нашата иднина значи вложување во нашите деца“, Народниот правобранител, потсетувајќи на важноста на овој...

  повеќе
 • ИН МЕМОРИАМ

  11.11.2020

  Со длабока тага и искрено жалење ја информираме јавноста дека во вторникот - 10 Номеври почина нашата колешка Елена Ѓоргоноска-Манвеска, која од 2013 година ја извршуваше функцијата заменик-народен...

  повеќе
 • ПОТСЕТУВАЊЕ И ПОРАКА НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ ПО ПОВОД 15 ОКТОМВРИ - МЕЃУНАРОДНИОТ ДЕН НА БЕЛИОТ СТАП

  15.10.2020

  По повод одбележувањето на 15 Октомври - Меѓународниот ден на Белиот стап - симболот на слепите лица, Народниот правобранител потсетува дека иако овие лица се граѓани на општеството кои треба да имаат непречен...

  повеќе
Претходни12345678910111213СледниПребарување

Кaлендар на настани

септември 2021
П В С Ч П С Н
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30

Анкета

Дали и колку во Република Македонија се почитуваат правата на лицата со посебни потреби?


Blog

Посетители online: 1
© 2011 Народен правобранител на Република Македонија