Помагаме граѓаните на полесен начин да ги остваруваат нивните слободи и права, јавната администрација да стане вистински сервис и да се унапреди односот помеѓу органите на власта и граѓаните.

и на нашите принципи:

Јавно, чесно и стручно ги следиме и надгледуваме постапувањата на органите на власта.
Еднакви во односот со сите.
Професионални во работата, отворени за сугестии и спремни за постојано надградување.

Новости и настани

 • 24.04.2020

  ПРЕПОРАКИ НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ ЗА ОСТВАРУВАЊЕТО НА ПРАВАТА НА ДЕТЕТО ВО...

  повеќе
 • 31.03.2020

  ПРЕПОРАКА НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ ДО ВЛАДАТА НА РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА,...

  повеќе
 • 26.03.2020

  ПРЕПОРАКИ ЗА ПОСТАПУВАЊЕ СО ЛИЦАТА ЛИШЕНИ ОД СЛОБОДА ВО УСЛОВИ НА ПАНДЕМИЈА ОД...

  повеќе
 • архива

Пофалби и поплаки

Е-ИнформаторНовости и настани

БРОЈОТ НА ПРЕСТАВКИТЕ ВО 2010 ГОДИНА ЗГОЛЕМЕН ЗА 11 ОТСТО ВО ОДНОС НА 2009 ГОДИНА ПОКАЖУВА ГОДИШНИОТ ИЗВЕШТАЈ НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ 24.03.2011

БРОЈОТ НА ПРЕСТАВКИТЕ ВО 2010 ГОДИНА ЗГОЛЕМЕН ЗА 11 ОТСТО ВО ОДНОС НА 2009 ГОДИНА ПОКАЖУВА ГОДИШНИОТ ИЗВЕШТАЈ НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ

Презентирајќи го Извештајот за работата во 2010 година, народниот правобранител г. Иџет Мемети истакна дека и минатата година продолжи трендот на пораст на бројот на граѓаните кои бара заштита од омбудсманот.

„Бројот на претставките  во 2010 година изнесува 4.043 што е  за 11 отсто поголем во однос на претходната година. Граѓаните и натаму најмногу се жалеа на работата на правосудството особено за непочитување на принципот на судење во разумен рок. Но она што ја одбележа 2010 година е драстичното зголемување на поплаките од областа на правата на потрошувачите - факт кој покажува дека граѓаните искажуваат незадоволство од квалитетот на услугите, како и непочитување на обврските од договорените односи.“

Ова меѓу другото го рече омбудсманот г. Мемети на прес конференцијата на која зборуваше за најважните сегменти од работата на институцијата.

Истовремено народниот правобранител г. Мемети истакна дека во другите омбудсман институции во земјите од регионот и пошироко, овој број е двојно помал споредбено со резидентното население.


Пребарување

Кaлендар на настани

јуни 2020
П В С Ч П С Н
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Анкета

Дали и колку во Република Македонија се почитуваат правата на лицата со посебни потреби?


Blog

Посетители online: 29
© 2011 Народен правобранител на Република Македонија