Помагаме граѓаните на полесен начин да ги остваруваат нивните слободи и права, јавната администрација да стане вистински сервис и да се унапреди односот помеѓу органите на власта и граѓаните.

и на нашите принципи:

Јавно, чесно и стручно ги следиме и надгледуваме постапувањата на органите на власта.
Еднакви во односот со сите.
Професионални во работата, отворени за сугестии и спремни за постојано надградување.

Новости и настани

 • 24.04.2020

  ПРЕПОРАКИ НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ ЗА ОСТВАРУВАЊЕТО НА ПРАВАТА НА ДЕТЕТО ВО...

  повеќе
 • 31.03.2020

  ПРЕПОРАКА НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ ДО ВЛАДАТА НА РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА,...

  повеќе
 • 26.03.2020

  ПРЕПОРАКИ ЗА ПОСТАПУВАЊЕ СО ЛИЦАТА ЛИШЕНИ ОД СЛОБОДА ВО УСЛОВИ НА ПАНДЕМИЈА ОД...

  повеќе
 • архива

Пофалби и поплаки

Е-ИнформаторНовости и настани

10.11.2010

Скопје

ИНФОРМАЦИЈА ЗА СОСТОЈБИТЕ СО ОСТВАРУВАЊЕ НА ПРАВАТА НА ОСУДЕНИТЕ ЛИЦА ВО КАЗНЕНО-ПОПРАВНИТЕ УСТАНОВИ ВО РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА

„Состојбата со просторните услови во кои функционираат казнено-поправните установи не е на задоволително ниво. Оваа констатација особено е изразена за КПД Идризово, a најмногу во објектот во кој функционира Затвореното одделение. Комуникацијата на осудените лица со надворешниот свет (телефонирање, прием и праќање писма и сл.) е на задоволително ниво, а познато е дека користењето на погодностите, особено викенд отсуството, е мошне значајна алка во целокупниот процес на ресоцијализација.“

Ова се дел од констатациите на Народниот правобранител изготвени по увидот во состојбите во Казнено-поправните установи во Македонија, а се дел од посебната информација, која е доставена до надлежните институции.

Омбудсманот заради надминување на негативните состојби во казнено-поправните домови предлага преземање низа мерки меѓу кои:  интензивирање на активностите за спроведување на Проектот – Реконструкција на казнено-поправните и воспитно-поправните установи во Република Македонија, како и целосно имплементирање на Стратегијата за ресоцијализација и социјална адаптација на осудените лица и донесување на актот за класификација на осудените лица, како и куќен ред во сите установи.

Пребарување

Кaлендар на настани

јуни 2020
П В С Ч П С Н
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Анкета

Дали и колку во Република Македонија се почитуваат правата на лицата со посебни потреби?


Blog

Посетители online: 1
© 2011 Народен правобранител на Република Македонија