Помагаме граѓаните на полесен начин да ги остваруваат нивните слободи и права, јавната администрација да стане вистински сервис и да се унапреди односот помеѓу органите на власта и граѓаните.

и на нашите принципи:

Јавно, чесно и стручно ги следиме и надгледуваме постапувањата на органите на власта.
Еднакви во односот со сите.
Професионални во работата, отворени за сугестии и спремни за постојано надградување.

Новости и настани

 • 03.09.2021

  СООПШТЕНИЕ НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ ЗА ПОЧЕТОКОТ НА НОВАТА УЧЕБНА ГОДИНА

  повеќе
 • 19.08.2021

  НАРОДНИОТ ПРВОБРАНИТЕЛ ДО ДРЖАВНИОТ ЗАВОД ЗА СТАТИСТИКА ДОСТАВИ ПРЕПОРАКА ВО...

  повеќе
 • 13.07.2021

  АПЕЛ НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ ЗА ИНВОЛВИРАЊЕТО НА ДЕЦАТА ВО ПРОТЕСТИ

  повеќе
 • архива

Пофалби и поплаки

Е-ИнформаторНовости и настани

09.11.2010

Скопје

ИНФОРМАЦИЈА ЗА СОГЛЕДУВАЊЕ НА СОСТОЈБИТЕ СО ИЗВРШУВАЊЕ НА ВОСПИТНО-ПОПРАВНАТА МЕРКА УПАТУВАЊЕ ВО ВОСПИТНО ПОПРАВЕН ДОМ

„Обука и едукација на вработените со цел успешно реализирање на воспитно-превоспитниот процес со учество на семинари, курсеви, работилници. Зајакнување на соработката со центрите за социјални работи според местото на живеење, односно престојување на малолетното лице, како и зајакнување на безбедносниот аспект со континуирано мониторирање на просторот околу воспитно-поправниот дом и кадровско доекипирање.“

Ова се само дел од препораките на Народниот правобранител дадени во Информацијата за согледување на состојбите со извршување на воспитно-поправната мерка упатување во воспитно-поправен дом, изработена по посетата на оваа институција и доставена до надлежните органи.

Исто така, во Информацијата се препорачува и спроведување едукација на малолетните лица во однос на користењето на правните средства заради заштита на нивните права, како и да се направи реорганизација на службите во Домот со цел обезбедување на дваесет и четири часовна помош од воспитувачите и лекарот на малолетниците.

Пребарување

Кaлендар на настани

октомври 2021
П В С Ч П С Н
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Анкета

Дали и колку во Република Македонија се почитуваат правата на лицата со посебни потреби?


Blog

Посетители online: 1
© 2011 Народен правобранител на Република Македонија