Помагаме граѓаните на полесен начин да ги остваруваат нивните слободи и права, јавната администрација да стане вистински сервис и да се унапреди односот помеѓу органите на власта и граѓаните.

и на нашите принципи:

Јавно, чесно и стручно ги следиме и надгледуваме постапувањата на органите на власта.
Еднакви во односот со сите.
Професионални во работата, отворени за сугестии и спремни за постојано надградување.

Новости и настани

 • 24.04.2020

  ПРЕПОРАКИ НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ ЗА ОСТВАРУВАЊЕТО НА ПРАВАТА НА ДЕТЕТО ВО...

  повеќе
 • 31.03.2020

  ПРЕПОРАКА НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ ДО ВЛАДАТА НА РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА,...

  повеќе
 • 26.03.2020

  ПРЕПОРАКИ ЗА ПОСТАПУВАЊЕ СО ЛИЦАТА ЛИШЕНИ ОД СЛОБОДА ВО УСЛОВИ НА ПАНДЕМИЈА ОД...

  повеќе
 • архива

Пофалби и поплаки

Е-ИнформаторНовости и настани

11.06.2010

СТАВ НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ ЗА СМЕТКИТЕ ЗА ЕЛЕКТРИЧНА ЕНЕРГИЈА

Со оглед на големиот број поплаки доставени од граѓаните по повод новите сметки за потрошена електрична енергија за месец мај оваа година, во кои покрај главниот долг е внесен и заостанат долг за наводно неплатени сметки, Народниот правобранител интервенираше со цел утврдување на причините за ваквите состојби.

Ова особено што во сметките, не е наведено за кој период се однесува заостанатиот долг, факт кој е важен бидејќи надоместокот за потрошена електрична енергија, според Законот за облигационите односи, застарува за една година и по истекот на една година доколку благовремено не е покрената постапка за присилна наплата не може да се бара присилно извршување.

Од извршените проверки и прибрани информации Народниот правобранител констатира дека прикажаниот заостанат долг во новите сметки за електрична енергија за кои не е покрената судска постапка, не треба да бидат предмет на загриженост за граѓаните бидејќи не можат да бидат причина за присилно извршување.

Воедно, Народниот правобранител смета за потребно да ја информира јавноста дека  во врска со почетокот на примената на измените и дополнувањата на Законот за извршување, се предвидува нов начин на извршување на неблаговремено платени сметки.

Со истите измени се предвидува решение за извршување да донесуваат нотарите по предлог на доверителот, при што должникот има право на приговор до нотарот  во рок од 8 дена од приемот на решението и доколку приговорот е навремен и допуштен, нотарот го доставува до месно надлежен основен суд.

И според овој закон не може да  се бара  извршување на долг за кој настапила застареност, а благовремено не е покрената постапка за присилна наплата.

Инаку, за веќе започнатите постапки за извршување до денот на примената на овој закон ќе се  применуваат  одредбите од Законот за извршна постапка, но најдоцна до 1 јули 2010 година.

Истовремено Народниот правобранител ги информира граѓаните дека во случај на прекршување на нивните права со новиот начин на извршување, можат да побараат заштита од Народниот правобранител.


Пребарување

Кaлендар на настани

јуни 2020
П В С Ч П С Н
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Анкета

Дали и колку во Република Македонија се почитуваат правата на лицата со посебни потреби?


Blog

Посетители online: 1
© 2011 Народен правобранител на Република Македонија