Помагаме граѓаните на полесен начин да ги остваруваат нивните слободи и права, јавната администрација да стане вистински сервис и да се унапреди односот помеѓу органите на власта и граѓаните.

и на нашите принципи:

Јавно, чесно и стручно ги следиме и надгледуваме постапувањата на органите на власта.
Еднакви во односот со сите.
Професионални во работата, отворени за сугестии и спремни за постојано надградување.

Новости и настани

 • 03.09.2021

  СООПШТЕНИЕ НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ ЗА ПОЧЕТОКОТ НА НОВАТА УЧЕБНА ГОДИНА

  повеќе
 • 19.08.2021

  НАРОДНИОТ ПРВОБРАНИТЕЛ ДО ДРЖАВНИОТ ЗАВОД ЗА СТАТИСТИКА ДОСТАВИ ПРЕПОРАКА ВО...

  повеќе
 • 13.07.2021

  АПЕЛ НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ ЗА ИНВОЛВИРАЊЕТО НА ДЕЦАТА ВО ПРОТЕСТИ

  повеќе
 • архива

Пофалби и поплаки

Е-ИнформаторНовости и настани

25.12.2009

ИНФОРМАЦИЈА НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ ЗА СОСТОЈБИТЕ ВО ПСИХИЈАТРИСКИТЕ БОЛНИЦИ ВО СКОПЈЕ ДЕМИР ХИСАР И НЕГОРЦИ

„Потребно е да се обезбедат материјални услови и да се овозможи вклучување надворешни експерти кои можат да помогнат во подобрувањето на квалитетот на третманот и рехабилитацијата на пациентите со примена на нови современи методи на постапување и третман. Исто така, психијатриските установи треба да изработат индивидуални планови за третман на секој пациент согласно неговата состојба, а треба да се отворат и повеќе центри за ментално здравје заради спроведување деинституционализација и вклучување на лицата со ментална болест во заедницата.“  

Ова се дел од препораките на Народниот правобранител дадени во посебната информација од посетите на психијатриските болници во: Скопје, Демир Хисар и Негорци, што е испратена до: Владата на Република Македонија, Министерството за здравство и до психијатриските болници со цел запознавање со состојбите и преземање мерки во насока на препораките на Народниот правобранител.

Пребарување

Кaлендар на настани

октомври 2021
П В С Ч П С Н
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Анкета

Дали и колку во Република Македонија се почитуваат правата на лицата со посебни потреби?


Blog

Посетители online: 4
© 2011 Народен правобранител на Република Македонија