Помагаме граѓаните на полесен начин да ги остваруваат нивните слободи и права, јавната администрација да стане вистински сервис и да се унапреди односот помеѓу органите на власта и граѓаните.

и на нашите принципи:

Јавно, чесно и стручно ги следиме и надгледуваме постапувањата на органите на власта.
Еднакви во односот со сите.
Професионални во работата, отворени за сугестии и спремни за постојано надградување.

Новости и настани

 • 24.04.2020

  ПРЕПОРАКИ НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ ЗА ОСТВАРУВАЊЕТО НА ПРАВАТА НА ДЕТЕТО ВО...

  повеќе
 • 31.03.2020

  ПРЕПОРАКА НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ ДО ВЛАДАТА НА РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА,...

  повеќе
 • 26.03.2020

  ПРЕПОРАКИ ЗА ПОСТАПУВАЊЕ СО ЛИЦАТА ЛИШЕНИ ОД СЛОБОДА ВО УСЛОВИ НА ПАНДЕМИЈА ОД...

  повеќе
 • архива

Пофалби и поплаки

Е-ИнформаторНовости и настани

16.11.2009

АПЕЛ НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ ПО ПОВОД 16-ТИ НОЕМВРИ - ДЕНОТ НА ТОЛЕРАНЦИЈАТА

На меѓународниот ден на толеранцијата 16-ти ноември, Народниот правобранител уште еднаш потсетува на потребата за промовирање на: еднаквоста, толеранцијата и рабирањето на различностите.

Еднаквоста претставува основа на идејата за човековите права и од степенот на почитувањето на овој принцип зависи остварувањето на сите други права на човекот.

Од тие причини, сите ние јасно и недвосмислено треба да застанеме во заштита на овој принцип и да научиме да ги почитуваме и разбираме различностите кај другиот до нас.

Република Македонија е мултиетничко и мултикултурно општество поради што потребата за развивање на толеранцијата е уште поголема и е од суштинска важност за да стане здраво демократско општество.
Затоа Народниот правобранител уште еднаш апелира на потребата за донесување на Законот за спречување и заштита од дискриминација, кој ќе претставува инструмент за борба против феноменот дискриминација.

Да им ставиме крај на омразата, предрасудите и насилството поради неприфаќање на различностите!
Да ги одбраниме вистинските вредности и почитувајќи ги правата на другите околу нас, да дадеме придонес во заштитата на човековите права и слободи!

 

     НАРОДЕН ПРАВОБРАНИТЕЛ


Пребарување

Кaлендар на настани

јуни 2020
П В С Ч П С Н
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Анкета

Дали и колку во Република Македонија се почитуваат правата на лицата со посебни потреби?


Blog

Посетители online: 1
© 2011 Народен правобранител на Република Македонија