Помагаме граѓаните на полесен начин да ги остваруваат нивните слободи и права, јавната администрација да стане вистински сервис и да се унапреди односот помеѓу органите на власта и граѓаните.

и на нашите принципи:

Јавно, чесно и стручно ги следиме и надгледуваме постапувањата на органите на власта.
Еднакви во односот со сите.
Професионални во работата, отворени за сугестии и спремни за постојано надградување.

Новости и настани

 • 03.09.2021

  СООПШТЕНИЕ НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ ЗА ПОЧЕТОКОТ НА НОВАТА УЧЕБНА ГОДИНА

  повеќе
 • 19.08.2021

  НАРОДНИОТ ПРВОБРАНИТЕЛ ДО ДРЖАВНИОТ ЗАВОД ЗА СТАТИСТИКА ДОСТАВИ ПРЕПОРАКА ВО...

  повеќе
 • 13.07.2021

  АПЕЛ НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ ЗА ИНВОЛВИРАЊЕТО НА ДЕЦАТА ВО ПРОТЕСТИ

  повеќе
 • архива

Пофалби и поплаки

Е-ИнформаторНовости и настани

04.11.2009

ПОСЕБЕН ИЗВЕШТАЈ ЗА СОСТОЈБИТЕ СО ДЕНАЦИОНАЛИЗАЦИЈАТА ВО КОМИСИЈАТА ЗА ОПШТИНАТА КАРПОШ

„Скоро без исклучок надминати се законските рокови за постапување и решавање на предметите и не е почитувано начелото на итност на постапката за денационализација, како резултат на што барателите се соочуваат со неправедно долги постапки и воедно оневозможени се да ги остварат законски загарантираните права на враќање на одземениот имот".

Ова се дел од констатациите до кои дојде Народниот правобранител по увидот во работата на Комисијата која одлучува по барањата за денационализација за Општината Карпош,а се содржани во посебниот извештај за работењето на оваа Комисија што е доставен до Министерството за финансии.

Исто така, во извештајот е констатирано дека според начинот на кој се води евиденцијата неможат да се добијат податоци за некои параметри од кои ке се добие јасна слика за тоа дали и во која мера се спроведуваат одредбите од законот за денационализација.

Пребарување

Кaлендар на настани

октомври 2021
П В С Ч П С Н
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Анкета

Дали и колку во Република Македонија се почитуваат правата на лицата со посебни потреби?


Blog

Посетители online: 2
© 2011 Народен правобранител на Република Македонија