Помагаме граѓаните на полесен начин да ги остваруваат нивните слободи и права, јавната администрација да стане вистински сервис и да се унапреди односот помеѓу органите на власта и граѓаните.

и на нашите принципи:

Јавно, чесно и стручно ги следиме и надгледуваме постапувањата на органите на власта.
Еднакви во односот со сите.
Професионални во работата, отворени за сугестии и спремни за постојано надградување.

Новости и настани

 • 03.09.2021

  СООПШТЕНИЕ НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ ЗА ПОЧЕТОКОТ НА НОВАТА УЧЕБНА ГОДИНА

  повеќе
 • 19.08.2021

  НАРОДНИОТ ПРВОБРАНИТЕЛ ДО ДРЖАВНИОТ ЗАВОД ЗА СТАТИСТИКА ДОСТАВИ ПРЕПОРАКА ВО...

  повеќе
 • 13.07.2021

  АПЕЛ НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ ЗА ИНВОЛВИРАЊЕТО НА ДЕЦАТА ВО ПРОТЕСТИ

  повеќе
 • архива

Пофалби и поплаки

Е-ИнформаторНовости и настани

09.10.2009

ИНФОРМАЦИЈА ЗА ПОЈАВИТЕ НА ФИЗИЧКО, ПСИХИЧКО И СЕКСУАЛНО МАЛТРЕТИРАЊЕ НА ДЕЦА СМЕСТЕНИ ВО УСТАНОВИ

„Најголемиот број од децата сместени во установи немаат никакви сознанија за нивните права и обврски, а следствено на тоа не можат да ги распознаат повредите и злоупотребите на нивните права. Без оспособување на децата да ги распознаваат нивните права и обврски не може да се очекува децата да се развиваат во одговорни и совесни граѓани. Државата треба да ги преземе сите мерки за оспособување на децата за распознавање на нивните права и обврски, за повредите и злоупотребите на нивните права, а службените и одговорните лица во установите редовно и континуирано да се обучуваат и едуцираат за детските права и да ги прземаат сите можни мерки за создавање услови за доследно остварување, почитување и заштита на слободите на децата.“

Ова се дел од констатациите и препораките дадени во посебната Информација на Народниот правобранител изготвена по посетата на  установите за сместување и згрижување деца во кои е спроведено истражување за појавите на физичко, психичко и сексуално малтретирање. Истражувањето е направено во трите установи за сместување деца: Домот „11 Октомври“, „25 Мај“ и „Ранка Милановиќ“ во периодот мај - јуни годинава. Народниот правобранител Информацијата ја достави до Министерството за труд и социјална политика и до споменатите установи.

Пребарување

Кaлендар на настани

октомври 2021
П В С Ч П С Н
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Анкета

Дали и колку во Република Македонија се почитуваат правата на лицата со посебни потреби?


Blog

Посетители online: 1
© 2011 Народен правобранител на Република Македонија