Помагаме граѓаните на полесен начин да ги остваруваат нивните слободи и права, јавната администрација да стане вистински сервис и да се унапреди односот помеѓу органите на власта и граѓаните.

и на нашите принципи:

Јавно, чесно и стручно ги следиме и надгледуваме постапувањата на органите на власта.
Еднакви во односот со сите.
Професионални во работата, отворени за сугестии и спремни за постојано надградување.

Новости и настани

 • 12.08.2019

  СООПШТЕНИЕ НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ ВО ВРСКА СО ПОСЛЕДНИТЕ СЛУЧУВАЊА СО...

  повеќе
 • 26.06.2019

  ПРЕЗЕНТИРАН ГОДИШНИОТ ИЗВЕШТАЈ НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ НАЦИОНАЛНИОТ...

  повеќе
 • 20.06.2019

  20. ЈУНИ МЕЃУНАРОДЕН ДЕН НА БЕГАЛЦИТЕ

  повеќе
 • архива

Пофалби и поплаки

Е-ИнформаторНовости и настани

25.03.2009

НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ ПОДНЕСЕ КРИВИЧНА ПРИЈАВА ЗА ТОРТУРА ПРОТИВ НАДЗОРНИЦИ ВО ЗАТВОРОТ „СКОПЈЕ”

Откако се здоби со сознанија од медиумите дека врз осудени лица во Затворот Скопје била употребена физичка сила од страна на службата за обезбедување во Затворот, на 23.03.2009 година претставници од Народниот правобранител го посетија затворот со цел за утврдување на фактичката состојба во случајот.

Врз основа на извршените разговори со раководните лица во Затворот, осудените лица и затворскиот персонал, како и од извршениот увид во затворските картони на осудените лица врз кои била употребена физичка сила, Народниот правобранител констатира дека во конкретниот случај постои основ дека припадниците на службата за обезбедување постапиле спротивно на член 11 од Уставот на Република Македонија според кој е забранет секаков облик на мачење, нечовечко или понижувачко однесување и казнување, при што стoриле дело казниво по член 142 од Кривичниот законик на Република Македонија. 

Од тие причини, Народниот правобранител до Јавниот обвинител достави барање за поведување постапка за утврдување казнена одговорност заедно со целокупната документација која ја имаше прибрано.


Пребарување

Кaлендар на настани

септември 2019
П В С Ч П С Н
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30

Анкета

Дали и колку во Република Македонија се почитуваат правата на лицата со посебни потреби?


Blog

Посетители online: 1
© 2011 Народен правобранител на Република Македонија