Помагаме граѓаните на полесен начин да ги остваруваат нивните слободи и права, јавната администрација да стане вистински сервис и да се унапреди односот помеѓу органите на власта и граѓаните.

и на нашите принципи:

Јавно, чесно и стручно ги следиме и надгледуваме постапувањата на органите на власта.
Еднакви во односот со сите.
Професионални во работата, отворени за сугестии и спремни за постојано надградување.

Новости и настани

 • 25.09.2019

  НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ-НАЦИОНАЛЕН ПРЕВЕНТИВЕН МЕХАНИЗАМ ДОМАЌИН НА ВТОРИОТ...

  повеќе
 • 12.08.2019

  СООПШТЕНИЕ НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ ВО ВРСКА СО ПОСЛЕДНИТЕ СЛУЧУВАЊА СО...

  повеќе
 • 26.06.2019

  ПРЕЗЕНТИРАН ГОДИШНИОТ ИЗВЕШТАЈ НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ НАЦИОНАЛНИОТ...

  повеќе
 • архива

Пофалби и поплаки

Е-ИнформаторНовости и настани

30.03.2009

НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ ДО ВЛАДАТА ДОСТАВИ ПОСЕБЕН ИЗВЕШТАЈ ЗА РАБОТАТА НА ВТОРОСТЕПЕНИТЕ КОМИСИИ ВО ОБЛАСТА НА ИМОТНО-ПРАВНИТЕ ОДНОСИ

“Второстепените владини комисии кои решаваат по жаби од имотно-правните области (градежното земјиште, денационализацијата, катастарот) воопшто не одговараат на информациите и објаснувањата кои од нив ги бара Народниот правобранител. Тие исто така, не доставуваат известувања ниту за преземените мерки за спроведување на барањата, предлозите или мислењата ниту пак, ги доставуваат донесените одлуки со што ја попречуваат институцијата во работењето, а со тоа и ја оневозможуваат да им помогне на граѓаните во остварувањето на нивните права од оваа област.“

Ова, меѓу другото, е констатирано во Посебниот извештај на Народниот правобранител за работата на второстепените владини комисии кои ја покриваат оваа област, а кој е доставен до Владата на Република Македонија со цел да се запознае со проблемите со кои се соочува Народниот правобранител работејќи по предметите од оваа сфера.

Пребарување

Кaлендар на настани

ноември 2019
П В С Ч П С Н
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30

Анкета

Дали и колку во Република Македонија се почитуваат правата на лицата со посебни потреби?


Blog

Посетители online: 5
© 2011 Народен правобранител на Република Македонија