Помагаме граѓаните на полесен начин да ги остваруваат нивните слободи и права, јавната администрација да стане вистински сервис и да се унапреди односот помеѓу органите на власта и граѓаните.

и на нашите принципи:

Јавно, чесно и стручно ги следиме и надгледуваме постапувањата на органите на власта.
Еднакви во односот со сите.
Професионални во работата, отворени за сугестии и спремни за постојано надградување.

Новости и настани

 • 03.09.2021

  СООПШТЕНИЕ НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ ЗА ПОЧЕТОКОТ НА НОВАТА УЧЕБНА ГОДИНА

  повеќе
 • 19.08.2021

  НАРОДНИОТ ПРВОБРАНИТЕЛ ДО ДРЖАВНИОТ ЗАВОД ЗА СТАТИСТИКА ДОСТАВИ ПРЕПОРАКА ВО...

  повеќе
 • 13.07.2021

  АПЕЛ НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ ЗА ИНВОЛВИРАЊЕТО НА ДЕЦАТА ВО ПРОТЕСТИ

  повеќе
 • архива

Пофалби и поплаки

Е-ИнформаторНовости и настани

НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ Г. ИЏЕТ МЕМЕТИ ГО ПРЕЗЕНТИРАШЕ ИЗВЕШТАЈОТ ОД РАБОТАТА ЗА 2008 ГОДИНА 26.03.2009

НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ Г. ИЏЕТ МЕМЕТИ ГО ПРЕЗЕНТИРАШЕ ИЗВЕШТАЈОТ ОД РАБОТАТА ЗА 2008 ГОДИНА

„Во Република Македонија се уште се бројни повредите на правата на граѓаните, што значи дека степенот на остварување, почитување и заштитата на правата на граѓаните не е на соодветно ниво. Според нашите согледувања ова е резултат на фактот дека и покрај декларативните заложби, јавната администрација останува нереформирана докрај, а постапките за остварување на правата на граѓаните се комплицирани, ги исцрпуваат и не им даваат чувство на правна сигурност“.

Ова меѓу другото го рече народниот правобранител г. Иџет Мемети на прес-конференцијата на која го презентираше Извештајот за неговата работа во изминатата 2008 година.

Според Мемети и органите на локалната самоуправа како резултат на објективни, но и на субјективни причини покажуваат недоволно знаење и неефикасност во вршењето на нивните надлежности и недоволно соработуваат со Народниот правобранител.

“Свеста за потребата за почитување на правата на граѓаните, како и за соработка со Народниот правобранител, кај нашата администрација се уште не е на задоволително ниво и во одреден сегмент постои незнаење и непрофесионално однесување, како и неефикасност во работењето“. - рече Мемети.

Пребарување

Кaлендар на настани

октомври 2021
П В С Ч П С Н
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Анкета

Дали и колку во Република Македонија се почитуваат правата на лицата со посебни потреби?


Blog

Посетители online: 1
© 2011 Народен правобранител на Република Македонија