Помагаме граѓаните на полесен начин да ги остваруваат нивните слободи и права, јавната администрација да стане вистински сервис и да се унапреди односот помеѓу органите на власта и граѓаните.

и на нашите принципи:

Јавно, чесно и стручно ги следиме и надгледуваме постапувањата на органите на власта.
Еднакви во односот со сите.
Професионални во работата, отворени за сугестии и спремни за постојано надградување.

Новости и настани

 • 03.09.2021

  СООПШТЕНИЕ НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ ЗА ПОЧЕТОКОТ НА НОВАТА УЧЕБНА ГОДИНА

  повеќе
 • 19.08.2021

  НАРОДНИОТ ПРВОБРАНИТЕЛ ДО ДРЖАВНИОТ ЗАВОД ЗА СТАТИСТИКА ДОСТАВИ ПРЕПОРАКА ВО...

  повеќе
 • 13.07.2021

  АПЕЛ НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ ЗА ИНВОЛВИРАЊЕТО НА ДЕЦАТА ВО ПРОТЕСТИ

  повеќе
 • архива

Пофалби и поплаки

Е-ИнформаторНовости и настани

23.01.2009

НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ ВО ЗАШТИТА НА ПРАВАТА НА ГРАЃАНИТЕ КАКО ПОТРОШУВАЧИ НА ТОПЛИНСКАТА ЕНЕРГИЈА

Постапувајќи по бројни претставки од граѓани што се однесуваа на високи сметки за топлинска енергија Народниот правобранител констатира дека при пресметувањето на надоместокот за топлинска енергија се направени повеќе пропусти и грешки со што се повредуваат законските права на граѓаните како потрошувачи поради што достави укажувања до: АД „Топлификација” - Скопје, Регулаторната комисија за енергетика и до Државниот пазарен инспекторат.

Интервенцијата на Народниот правобранител резултираше со преземени мерки од страна на надлежните органи за корекција на сметките со што на дел од граѓаните веднаш им беа заштитени правата и отстранети неправилностите, а се очекува во најкраток можен рок на сите граѓани кај кои е утврдена неправилност во сметките за топлинска енергија неправилноста да биде отстранета.

Сепак, Народниот правобранител уште еднаш јавно укажува на АД „Топлификација”- Скопје во иднина со доследно почитување на законската и подзаконската регулатива да обезбедува правилно и реално утврдување на надоместокот за потрошена топлинска енергија и да не ги изложува граѓаните на непотребни малтретирања и материјални трошоци.  

Пребарување

Кaлендар на настани

октомври 2021
П В С Ч П С Н
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Анкета

Дали и колку во Република Македонија се почитуваат правата на лицата со посебни потреби?


Blog

Посетители online: 1
© 2011 Народен правобранител на Република Македонија