Помагаме граѓаните на полесен начин да ги остваруваат нивните слободи и права, јавната администрација да стане вистински сервис и да се унапреди односот помеѓу органите на власта и граѓаните.

и на нашите принципи:

Јавно, чесно и стручно ги следиме и надгледуваме постапувањата на органите на власта.
Еднакви во односот со сите.
Професионални во работата, отворени за сугестии и спремни за постојано надградување.

Новости и настани

 • 03.09.2021

  СООПШТЕНИЕ НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ ЗА ПОЧЕТОКОТ НА НОВАТА УЧЕБНА ГОДИНА

  повеќе
 • 19.08.2021

  НАРОДНИОТ ПРВОБРАНИТЕЛ ДО ДРЖАВНИОТ ЗАВОД ЗА СТАТИСТИКА ДОСТАВИ ПРЕПОРАКА ВО...

  повеќе
 • 13.07.2021

  АПЕЛ НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ ЗА ИНВОЛВИРАЊЕТО НА ДЕЦАТА ВО ПРОТЕСТИ

  повеќе
 • архива

Пофалби и поплаки

Е-ИнформаторНовости и настани

14.01.2009

НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ СО ПОСЕБНА ИНФОРМАЦИЈА КОЛКУ ДЕЦАТА ОД ОСНОВНИТЕ И СРЕДНИТЕ УЧИЛИШТА ГИ ПОЗНАВААТ НИВНИТЕ ПРАВА И ОБВРСКИ

“Децата од основните и средните училишта не ги знаат условите, можностите и институциите за заштита на нивните права. Тие скоро воопшто не се обраќаат за заштита на нивните права кај Народниот правобранител ниту кај другите институции надвор од училиштето. Токму заради овие причини Народниот правобранител предага воведување предмет за човековите права во сите степени на образованието, како и подигање на јавната свест за правата на децата."

Ова се дел од констатациите и препораките на Народниот правобранител содржани во Информацијата од посетите на основните и средните училишта заради едукација на децата за нивните права и обврски доставена до Министерството за образование.


Пребарување

Кaлендар на настани

октомври 2021
П В С Ч П С Н
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Анкета

Дали и колку во Република Македонија се почитуваат правата на лицата со посебни потреби?


Blog

Посетители online: 2
© 2011 Народен правобранител на Република Македонија