Помагаме граѓаните на полесен начин да ги остваруваат нивните слободи и права, јавната администрација да стане вистински сервис и да се унапреди односот помеѓу органите на власта и граѓаните.

и на нашите принципи:

Јавно, чесно и стручно ги следиме и надгледуваме постапувањата на органите на власта.
Еднакви во односот со сите.
Професионални во работата, отворени за сугестии и спремни за постојано надградување.

Новости и настани

 • 25.09.2019

  НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ-НАЦИОНАЛЕН ПРЕВЕНТИВЕН МЕХАНИЗАМ ДОМАЌИН НА ВТОРИОТ...

  повеќе
 • 12.08.2019

  СООПШТЕНИЕ НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ ВО ВРСКА СО ПОСЛЕДНИТЕ СЛУЧУВАЊА СО...

  повеќе
 • 26.06.2019

  ПРЕЗЕНТИРАН ГОДИШНИОТ ИЗВЕШТАЈ НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ НАЦИОНАЛНИОТ...

  повеќе
 • архива

Пофалби и поплаки

Е-ИнформаторНовости и настани

ПРЕЗЕНТИРАН ИЗВЕШТАЈОТ ЗА РАБОТАТА НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ ВО 2007 ГОДИНА 25.03.2008

ПРЕЗЕНТИРАН ИЗВЕШТАЈОТ ЗА РАБОТАТА НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ ВО 2007 ГОДИНА

Минатата година во канцелариите на Народниот правобранител беше постапувано по 4.068 преставки. Од нив 3.389 се завршени, а 679 се останати во работа. Во 2.476 случаи е констатирано дека нема повреда на правата на граѓаните, а во 913 случаи се констатирани повреди. Граѓаните и во 2007 година најмногу се жалеа на долготрајноста на судските постапки, потоа на повреда на правата во областа на работните односи, како и на повреди на правата при полициските постапувања. Тоа го покажуваат и бројките, па така најголемиот дел од поднесените преставки, односно 824 беа од областа на правосудството, 365 се однесуваа на работните односи, а 347 за полициското постапување. 848 од интервенциите на Народниот правобранител беа прифатени што укажува дека се зголемува бројот на прифатени препораки на Народниот правобранител.

Ова меѓу другото го соопшти народниот правобранител г. Иџет Мемети на прес конференцијата на која го презентираше Извештајот за работата во 2007 година.

Омбудсманот исто така констатираше дека веке трета година по ред Македонија нема заокружена правна рамка за заштита од дискриминација, како и тоа дека процесот на соодветна и правична застапеност на припадниците на заедниците кои не се мнозинство се одвиваше со потешкотии особено во јавните претпријатија.

“За жал и минатата извештајна година покажува дека во Република Македонија има нереформирана и недоволно ефикасна јавна администрација, нефикасно и бавно судство, полицијата ги пречекорува овластувањата, како и тоа дека условите во затворите се нехумани и остуствува здравствената заштита.” - рече Мемети на средбата со новинарите.

“Процесот на денационализација продолжи да не ги дава очекуваните резултати, социјалната заштита беше тешко достапна, а децата недоволно заштитени од секаков вид на насилство” - истакна Мемети 
Преставувајќи ја работата на институцијата за тековната 2008 година тој потенцираше дека треба да се работи во насока на суштинска и објективна соработка на органите над кои Народниот правобранител надлежно постапува, како и доследно да се почитуваат неговите препораки. “Потребно е завршување на започнатиот процес на реформи во јавната администрација и примена на одлуките на Европскиот суд за човекови права” - констатира народниот правобранител г. Иџет Мемети.


Пребарување

Кaлендар на настани

ноември 2019
П В С Ч П С Н
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30

Анкета

Дали и колку во Република Македонија се почитуваат правата на лицата со посебни потреби?


Blog

Посетители online: 6
© 2011 Народен правобранител на Република Македонија