Помагаме граѓаните на полесен начин да ги остваруваат нивните слободи и права, јавната администрација да стане вистински сервис и да се унапреди односот помеѓу органите на власта и граѓаните.

и на нашите принципи:

Јавно, чесно и стручно ги следиме и надгледуваме постапувањата на органите на власта.
Еднакви во односот со сите.
Професионални во работата, отворени за сугестии и спремни за постојано надградување.

Новости и настани

 • 12.08.2019

  СООПШТЕНИЕ НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ ВО ВРСКА СО ПОСЛЕДНИТЕ СЛУЧУВАЊА СО...

  повеќе
 • 26.06.2019

  ПРЕЗЕНТИРАН ГОДИШНИОТ ИЗВЕШТАЈ НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ НАЦИОНАЛНИОТ...

  повеќе
 • 20.06.2019

  20. ЈУНИ МЕЃУНАРОДЕН ДЕН НА БЕГАЛЦИТЕ

  повеќе
 • архива

Пофалби и поплаки

Е-ИнформаторНовости и настани

10.12.2007

ПРЕВЕДЕНА ИЗЈАВАТА НА ЕВРОПСКАТА МРЕЖА НА ДЕТСКИ ОМБУДСМАНИ (ЕНОК) ЗА ДЕЦАТА И МЛАДИТЕ ЛУЃЕ СО ПОСЕБНИ ПОТРЕБИ

Со цел запознавање на владите и другите надлежни органи за соостојбата на децата младите луѓе со посебни потреби на кои треба да им се посвети посебно внимание и да им се обезбеди посебна заштита, како и заради побрза ратификација на Конвенцијата за правата на лицата со посебни потреби, земјите членки на Европската мрежа на детски правобранители (ЕНОК) ја усвоија Изјавата за децата и младите со посебни потреби.

Канцеларијата на Народниот правобрантел на Република Македонија ја преведе изјавата на македонски јазик и воедно ја достави до Владата на Република Македонија, Министерството за труд и социјална политика, како и до Министерството за образование и наука. Целта е да се разгледа доставената изјава и да се преземат конкретни мерки за подобрување на условите и можностите за целосно вклучување на лицата со посебни потреби во општествениот живот.


Пребарување

Кaлендар на настани

септември 2019
П В С Ч П С Н
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30

Анкета

Дали и колку во Република Македонија се почитуваат правата на лицата со посебни потреби?


Blog

Посетители online: 18
© 2011 Народен правобранител на Република Македонија