Помагаме граѓаните на полесен начин да ги остваруваат нивните слободи и права, јавната администрација да стане вистински сервис и да се унапреди односот помеѓу органите на власта и граѓаните.

и на нашите принципи:

Јавно, чесно и стручно ги следиме и надгледуваме постапувањата на органите на власта.
Еднакви во односот со сите.
Професионални во работата, отворени за сугестии и спремни за постојано надградување.

Новости и настани

 • 25.09.2019

  НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ-НАЦИОНАЛЕН ПРЕВЕНТИВЕН МЕХАНИЗАМ ДОМАЌИН НА ВТОРИОТ...

  повеќе
 • 12.08.2019

  СООПШТЕНИЕ НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ ВО ВРСКА СО ПОСЛЕДНИТЕ СЛУЧУВАЊА СО...

  повеќе
 • 26.06.2019

  ПРЕЗЕНТИРАН ГОДИШНИОТ ИЗВЕШТАЈ НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ НАЦИОНАЛНИОТ...

  повеќе
 • архива

Пофалби и поплаки

Е-ИнформаторНовости и настани

09.01.2008

ДОСТАВЕНА ИНФОРМАЦИЈА ДО МИНИСТЕРСТВОТО ЗА ТРУД И СОЦИЈАНА ПОЛИТИКА ЗА ИЗВРШЕНАТА АНАЛИЗА НА РАБОТНОТО АНГАЖИРАЊЕ НА КОРИСНИЦИТЕ НА СОЦИЈАЛНА ПОМОШ ПРЕКУ ЦЕНТРИТЕ ЗА СОЦИЈАЛНА РАБОТА

Бројот на корисниците на социјална парична помош кои се работно ангажирани е значително мал и изнесува околу 10 отсто од вкупниот број во државата, а не се преземаат ни конкретни мерки за изнаоѓање можности за нивно работно ангажирање. Некои од центрите како што се оние во: Штип, Струга и Кавадарци воопшто немаат работно ангажирани корисници на социјална помош.

Ова се дел од констатациите дадени во информацијата подготвена од страна на Народниот правобранител направена врз база на податоците на анализата за работното ангажирање на оваа категорија на лица. Истражувањата за анализата се направени во периодот од 01.01.2006 до 30.09 2007 година.

Имајќи ги предвид добиените податоци Омбудсманот на надлежните институции им препорача поголема соработка конкретно на центрите за социјална работа со локалната самоуправа и со јавните установи за поголема  работна ангажираност на примателите на социјална помош, односно центрите да покажат поголема самоиницијативност за работно ангажирање на овие лица.


Пребарување

Кaлендар на настани

ноември 2019
П В С Ч П С Н
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30

Анкета

Дали и колку во Република Македонија се почитуваат правата на лицата со посебни потреби?


Blog

Посетители online: 16
© 2011 Народен правобранител на Република Македонија