Помагаме граѓаните на полесен начин да ги остваруваат нивните слободи и права, јавната администрација да стане вистински сервис и да се унапреди односот помеѓу органите на власта и граѓаните.

и на нашите принципи:

Јавно, чесно и стручно ги следиме и надгледуваме постапувањата на органите на власта.
Еднакви во односот со сите.
Професионални во работата, отворени за сугестии и спремни за постојано надградување.

Новости и настани

 • 12.08.2019

  СООПШТЕНИЕ НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ ВО ВРСКА СО ПОСЛЕДНИТЕ СЛУЧУВАЊА СО...

  повеќе
 • 26.06.2019

  ПРЕЗЕНТИРАН ГОДИШНИОТ ИЗВЕШТАЈ НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ НАЦИОНАЛНИОТ...

  повеќе
 • 20.06.2019

  20. ЈУНИ МЕЃУНАРОДЕН ДЕН НА БЕГАЛЦИТЕ

  повеќе
 • архива

Пофалби и поплаки

Е-ИнформаторНовости и настани

09.01.2008

ДОСТАВЕНА ИНФОРМАЦИЈА ДО ВЛАДАТА НА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА ЗА ПРАКТИЧНАТА ПРИМЕНА НА ЗАКОНСКИТЕ ОДРЕДБИ ЗА ЗАШТИТА НА ДЕЦАТА ОД УПОТРЕБА НА АЛКОХОЛ И ЦИГАРИ

Законските забрани за точење алкохол и продавање цигари на малолетници никој не ги контролира и  се е препуштено на совеста и одговорноста на трговците.

Ова накратко е заклучокот од информацијата  во врска со практичната примена на законските одредби за заштита на децата од  алкохол и цигари што ја изготви Народниот правобранител согласно Програмата за работа.

Со оглед на тоа што согласно законските овластувања Народниот правобранител не е во можност самостојно да го истражи овој проблем побарани се информации од Министерството за економија - Државен пазарен инспекторат и од Министерството за внатрешни работи какви се нивните сознанија за почитувањето на законските одредби според кои е забрането точење алкохол и продажба на цигари на малолетните лица.

Од разговорот со директорот на Државниот пазарен инспекторат добиени се информации дека во врска со продажбата на цигари на малолетници ниту се вршени ниту се вршат некакви контроли затоа што не постојат објективни можности за таа цел.

Според Министерството за внатрешни работи пак, во првите 11 месеци од минатата година биле извршени повеќе контроли во угостителски објекти низ државата од кои во 13 случаи биле покренати прекршочни постапки за служење алкохол на деца, а против 12 сопственици биле поведени прекршочни постапки.


Пребарување

Кaлендар на настани

септември 2019
П В С Ч П С Н
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30

Анкета

Дали и колку во Република Македонија се почитуваат правата на лицата со посебни потреби?


Blog

Посетители online: 3
© 2011 Народен правобранител на Република Македонија