Помагаме граѓаните на полесен начин да ги остваруваат нивните слободи и права, јавната администрација да стане вистински сервис и да се унапреди односот помеѓу органите на власта и граѓаните.

и на нашите принципи:

Јавно, чесно и стручно ги следиме и надгледуваме постапувањата на органите на власта.
Еднакви во односот со сите.
Професионални во работата, отворени за сугестии и спремни за постојано надградување.

Новости и настани

 • 12.08.2019

  СООПШТЕНИЕ НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ ВО ВРСКА СО ПОСЛЕДНИТЕ СЛУЧУВАЊА СО...

  повеќе
 • 26.06.2019

  ПРЕЗЕНТИРАН ГОДИШНИОТ ИЗВЕШТАЈ НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ НАЦИОНАЛНИОТ...

  повеќе
 • 20.06.2019

  20. ЈУНИ МЕЃУНАРОДЕН ДЕН НА БЕГАЛЦИТЕ

  повеќе
 • архива

Пофалби и поплаки

Е-ИнформаторНовости и настани

25.10.2007

ПОСЕБЕН ИЗВЕШТАЈ НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ ЗА ОСТВАРУВАЊЕ НА ПРАВОТО НА ЗДРАВСТВЕНА ЗАШТИТА НА ОСУДЕНИТЕ И ПРИТВОРЕНИТЕ ЛИЦА И ВО КАЗНЕНО-ПОПРАВНИТЕ И ВОСПИТНО-ПОПРАВНИТЕ УСТАНОВИ

“Во казнено-поправните установи со исклучок на казнено-поправниот дом Идризово, Затворот Битола и Затворот Скопје нема постојано вработен медицински персонал, па здравствената заштита се организира со склучување  договори со медицинските центри или со приватните здравствени установи. Во однос на здравствената заштита особено загрижувачка е состојбата со осудените лица зависници од опојни дроги”.
Ова меѓу другото стои во Посебниот извештај за остварување на правото на здравствена заштита на осудените и притворените лица во казнено-поправните и воспитно-поправните установи што го изготви Народниот правобранител по посетата од неговите тимови на затворите во земјата во периодот од мај до септември годинава.

Од овие причини Омбудсманот во извештајот меѓу другото ги дава следниве препораки: организирање здравствена служба, воспоставување на дом болница, задолжително здравствено осигурување на осудените лица, кадровско екипирање на здравствените служби, како и набавка на медицинска опрема и централизација на набавките. 


Пребарување

Кaлендар на настани

септември 2019
П В С Ч П С Н
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30

Анкета

Дали и колку во Република Македонија се почитуваат правата на лицата со посебни потреби?


Blog

Посетители online: 1
© 2011 Народен правобранител на Република Македонија