Помагаме граѓаните на полесен начин да ги остваруваат нивните слободи и права, јавната администрација да стане вистински сервис и да се унапреди односот помеѓу органите на власта и граѓаните.

и на нашите принципи:

Јавно, чесно и стручно ги следиме и надгледуваме постапувањата на органите на власта.
Еднакви во односот со сите.
Професионални во работата, отворени за сугестии и спремни за постојано надградување.

Новости и настани

 • 24.04.2020

  ПРЕПОРАКИ НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ ЗА ОСТВАРУВАЊЕТО НА ПРАВАТА НА ДЕТЕТО ВО...

  повеќе
 • 31.03.2020

  ПРЕПОРАКА НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ ДО ВЛАДАТА НА РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА,...

  повеќе
 • 26.03.2020

  ПРЕПОРАКИ ЗА ПОСТАПУВАЊЕ СО ЛИЦАТА ЛИШЕНИ ОД СЛОБОДА ВО УСЛОВИ НА ПАНДЕМИЈА ОД...

  повеќе
 • архива

Пофалби и поплаки

Е-ИнформаторНовости и настани

ПРЕС-КОНФЕРЕНЦИЈА НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ, МИСИЈАТА НА ОБСЕ ВО МАКЕДОНИЈА И ШВЕДСКАТА АМБАСАДАПрезентирани проектите за зајакнување на улогата на омбудсманот 26.06.2007

ПРЕС-КОНФЕРЕНЦИЈА НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ, МИСИЈАТА НА ОБСЕ ВО МАКЕДОНИЈА И ШВЕДСКАТА АМБАСАДАПрезентирани проектите за зајакнување на улогата на омбудсманот

Запознавање на граѓаните со улогата и надлежностите на Народниот правобранител, проектот за запознавање на правата на осудените лица како и зајакнување на внатрешната соработка меѓу главната и регионалните канцеларии се само дел од проектите кои Канцеларијата на Народниот правобранител поддржана од Шведската агенција за развој СИДА  и од Мисијата на ОБСЕ ќе ги спроведе до крајот на наредната година, а кои беа презентирани на прес-конференција во канцеларијата на Омбудсманот. За проектите зборуваа Народниот правобранител г.Иџет Мемети, Амбасадорот на Кралството Шведска Улрика Кроненберг Мосберг и Амбасадорот Џорџо Радикати Шеф на Мисијата на ОБСЕ во Македонија, при што беше потпишан Меморандум за соработка меѓу канцеларијата на Народниот правобранител и Мисијата на ОБСЕ.

"Втората фаза  на проектот започна од мај 2007 година и ќе трае до декември 2008 година, а во него ке бидат содржани повеќе проекти: инсталирање на софтвер што ке ја унапреди комуникацијата на главната со подрачните канцеларии, востановување внатрешен систем на соработка, тренинг програми и студиски посети во Полска и Словенија” рече г.Мемети.

Тој зборуваше и за проектот поддржан од ОБСЕ за запознавање на правата на осудените лица кој ке се одвива од септември годинава.

За Амбасадорот Радикати, Шеф на Мисијата на ОБСЕ во Македонија од голема важност е поддршката на Народниот правобранител како институција која ги штити човековите слободи и права.”ОБСЕ се фокусира на градењето на капацитетите на Обудсманот со цел ефективно да може да го спроведе својот мандат” истакна Радикати.

“Во Македонија народниот праобранител има голема улога во создавањето на здраво демократско општество. Тоа е една од причините што Шведската амбасада и Мисијата на ОБСЕ оваа поддршка ја сметам за многу важна” рече Амбасадорката на Шведска Кроненберг Мосберг.


Пребарување

Кaлендар на настани

мај 2020
П В С Ч П С Н
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Анкета

Дали и колку во Република Македонија се почитуваат правата на лицата со посебни потреби?


Blog

Посетители online: 1
© 2011 Народен правобранител на Република Македонија