Помагаме граѓаните на полесен начин да ги остваруваат нивните слободи и права, јавната администрација да стане вистински сервис и да се унапреди односот помеѓу органите на власта и граѓаните.

и на нашите принципи:

Јавно, чесно и стручно ги следиме и надгледуваме постапувањата на органите на власта.
Еднакви во односот со сите.
Професионални во работата, отворени за сугестии и спремни за постојано надградување.

Новости и настани

 • 24.04.2020

  ПРЕПОРАКИ НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ ЗА ОСТВАРУВАЊЕТО НА ПРАВАТА НА ДЕТЕТО ВО...

  повеќе
 • 31.03.2020

  ПРЕПОРАКА НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ ДО ВЛАДАТА НА РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА,...

  повеќе
 • 26.03.2020

  ПРЕПОРАКИ ЗА ПОСТАПУВАЊЕ СО ЛИЦАТА ЛИШЕНИ ОД СЛОБОДА ВО УСЛОВИ НА ПАНДЕМИЈА ОД...

  повеќе
 • архива

Пофалби и поплаки

Е-ИнформаторНовости и настани

16.10.2006

ПРЕС - КОНФЕРЕНЦИЈА НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ ЗА ИЗВЕШТАИТЕ ЗА ВКЛУЧЕНОСТА НА ДЕЦАТА СО ПОСЕБНИ ПОТРЕБИ ВО ОСНОВНОТО ОБРАЗОВАНИЕ И СЕМЕЈНОТО НАСИЛСТВО ВРЗ ДЕЦАТА

“Во Република Македонија не е посебно дефинирано семејното насилство над дете, што во практиката создава низа проблеми. Исто така, утврдивме дека центрите за социјална работа не водат посебна евиденција за насилство над децата, ниту пак, децата посебно се третираат како жртви на семејно насилство, што е поразително и не е во согласност со светските трендови. Истражувањата за вклученоста на децата со посебни потреби во основното образование покажаа дека  постои законска регулатива, но дека во практичната примена постојат проблеми и пречки, поради што не се обезбедува соодветен и еднаков третман на овие деца. Како еден од најголемите проблеми треба да се потенцира недостатокот од стручен кадар кој ќе работи со децата со посебни потреби, но и гломазноста на паралелките поради што можноста за индивидуална работа со овие деца е мала.”

Ова меѓу другото беше речено на средбата со новинарите на која народниот правобранител г. Иџет Мемети ги презентираше посебните извештаи за состојбата со семејното насилство врз децата за вклученоста на децата со посебни потреби во основното образование.

Повеќе>


Пребарување

Кaлендар на настани

мај 2020
П В С Ч П С Н
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Анкета

Дали и колку во Република Македонија се почитуваат правата на лицата со посебни потреби?


Blog

Посетители online: 1
© 2011 Народен правобранител на Република Македонија