Помагаме граѓаните на полесен начин да ги остваруваат нивните слободи и права, јавната администрација да стане вистински сервис и да се унапреди односот помеѓу органите на власта и граѓаните.

и на нашите принципи:

Јавно, чесно и стручно ги следиме и надгледуваме постапувањата на органите на власта.
Еднакви во односот со сите.
Професионални во работата, отворени за сугестии и спремни за постојано надградување.

Новости и настани

 • 24.04.2020

  ПРЕПОРАКИ НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ ЗА ОСТВАРУВАЊЕТО НА ПРАВАТА НА ДЕТЕТО ВО...

  повеќе
 • 31.03.2020

  ПРЕПОРАКА НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ ДО ВЛАДАТА НА РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА,...

  повеќе
 • 26.03.2020

  ПРЕПОРАКИ ЗА ПОСТАПУВАЊЕ СО ЛИЦАТА ЛИШЕНИ ОД СЛОБОДА ВО УСЛОВИ НА ПАНДЕМИЈА ОД...

  повеќе
 • архива

Пофалби и поплаки

Е-ИнформаторНовости и настани

20.12.2005

По интервенција на народниот правобранител поништени отказите на 75 службеници од ресорот за транспорт

До Народниот правобранител беа доставени претставки од група граѓани вработени во Министерството за транспорт и врски -подрачни одделенија во Прилеп,Битола, Тетово, Кичево, Гевгелија, Струмица, Берово и Кратово на кои им беа врачени решенија за престанок на работниот однос од причина што градоначалниците на општините не ги имаа потпишано решенијата за спогодбено преземање. Постапувајќи по претставките Народниот правобранител констатира дека во конкретниот случај не е целосно применет материјалниот закон со што е нанесена повреда на правата на овие државни службеници поради што достави Укажување до Комисијата за решавање во втор степен по приговори на државните службеници при Агенцијата за државни службеници каде државните службеници имаа поднесено жалби. Агенцијата за државни службеници постапувајќи по жалбите и имајќи го предвид Укажувањето на Народниот правобранител донесе одлука и жалбите на сите вработени ги уважат, а поединечните решенија за престанок на работниот однос ги поништи.  

Пребарување

Кaлендар на настани

јуни 2020
П В С Ч П С Н
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Анкета

Дали и колку во Република Македонија се почитуваат правата на лицата со посебни потреби?


Blog

Посетители online: 2
© 2011 Народен правобранител на Република Македонија