Помагаме граѓаните на полесен начин да ги остваруваат нивните слободи и права, јавната администрација да стане вистински сервис и да се унапреди односот помеѓу органите на власта и граѓаните.

и на нашите принципи:

Јавно, чесно и стручно ги следиме и надгледуваме постапувањата на органите на власта.
Еднакви во односот со сите.
Професионални во работата, отворени за сугестии и спремни за постојано надградување.

Новости и настани

 • 24.04.2020

  ПРЕПОРАКИ НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ ЗА ОСТВАРУВАЊЕТО НА ПРАВАТА НА ДЕТЕТО ВО...

  повеќе
 • 31.03.2020

  ПРЕПОРАКА НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ ДО ВЛАДАТА НА РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА,...

  повеќе
 • 26.03.2020

  ПРЕПОРАКИ ЗА ПОСТАПУВАЊЕ СО ЛИЦАТА ЛИШЕНИ ОД СЛОБОДА ВО УСЛОВИ НА ПАНДЕМИЈА ОД...

  повеќе
 • архива

Пофалби и поплаки

Е-ИнформаторНовости и настани

14.09.2005

Народниот правобранител против „интревенција“ на ЈП „Водовод и канализација“ за наплата на сметки.

Од информациите објавени во медиумите и прибавените докази Народниот правобранител констатира  дека ЈП “Водовод и канализација” има доставено дописи до Градоначалникот на град Скопје и до АД “Поштенска банка” да не издаваат соодветни документи на граѓаните доколку не им се приложат докази за платени сметки за вода и смет.

Воедно, заради поефикасна наплата на сметките, ЈП “Водовод и канализација“ побарало од Градоначалникот на град Скопје да задржува дел од платата на вработени во стручните служби.

По реакцијата на Народен правобранител во медиумите и писменото укажување до ЈП “Водовод и канализација“ дека наведеното однесување создава можност за повреда на правата на граѓаните, и дека наплатата треба да се спроведе на законски начин, јавното претпријатие ги повлече дописите.


Пребарување

Кaлендар на настани

јуни 2020
П В С Ч П С Н
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Анкета

Дали и колку во Република Македонија се почитуваат правата на лицата со посебни потреби?


Blog

Посетители online: 2
© 2011 Народен правобранител на Република Македонија