Помагаме граѓаните на полесен начин да ги остваруваат нивните слободи и права, јавната администрација да стане вистински сервис и да се унапреди односот помеѓу органите на власта и граѓаните.

и на нашите принципи:

Јавно, чесно и стручно ги следиме и надгледуваме постапувањата на органите на власта.
Еднакви во односот со сите.
Професионални во работата, отворени за сугестии и спремни за постојано надградување.

Новости и настани

 • 26.06.2020

  СООПШТЕНИЕ НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ ПО ПОВОД 26 ЈУНИ – МЕЃУНАРОДЕН ДЕН ЗА...

  повеќе
 • 17.06.2020

  СООПШТЕНИЕ ВО ВРСКА СО НАПЛАТУВАЊЕТО ЗА ИЗДАВАЊЕ НА СВЕДИТЕЛСТВАТА

  повеќе
 • 09.06.2020

  ДОСТАВЕНО МИСЛЕЊЕ ДО НАДЛЕЖНИТЕ ИНСТИТУЦИИ ВО ВРСКА СО ПУШТАЊЕТО ВО УПОТРЕБА НА...

  повеќе
 • архива

Пофалби и поплаки

Е-ИнформаторНовости и настани

ПРЕЗЕНТИРАН ГОДИШНИОТ ИЗВЕШТАЈ НА НАЦИОНАЛНИОТ ПРЕВЕНТИВЕН МЕХАНИЗАМ ЗА 2013 ГОДИНА 25.06.2014

25.06.2014, Скопје

ПРЕЗЕНТИРАН ГОДИШНИОТ ИЗВЕШТАЈ НА НАЦИОНАЛНИОТ ПРЕВЕНТИВЕН МЕХАНИЗАМ ЗА 2013 ГОДИНА

„Во 2013 година спроведени се 32 превентивни посети- 16 редовни и 16 последователни-контролни. Сите посети беа ненајавени во местата на лишување од слобода и за сите се доставени посебни извештаи со препораки и укажувања. При посетите покрај тимот на национанлиот превентивен механизам беа вклучени и седум професионални здруженија на граѓани со ангажирање на 12 надворешни експерти од областа на психијтријата, форензиката, психологијата, криминологијата и дефектологијата.“

Ова меѓу другото го рече народниот правобранител г.Иџет Мемети презентирајќи го  Годишниот извештај на Народниот правобранител Национален преветивен механизам за 2013 година.

Извештајот претставува пресек на утврдените состојби во местата за задржување, полициските станици, Казнено-поправните и Воспитно-поравните домови како и во Псхијатриските болници констатирани при направените ненејавени редовни и последователни посети на НПМ-тимот.

Зборувајќи за соработката со надлежните органи народниот правобранител г. Мемети кажа дека дел од установите, органите и министерствата доцнеле со доставување на одговори по посебните извештаи во делот на дадените препораки и укажувања, а Министерството за здравство воопшто не одговарало на дадените препораки и укажувања и со тоа директно ја попречило работата на Националниот преветивен механизам.


Пребарување

Кaлендар на настани

јули 2020
П В С Ч П С Н
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Анкета

Дали и колку во Република Македонија се почитуваат правата на лицата со посебни потреби?


Blog

Посетители online: 1
© 2011 Народен правобранител на Република Македонија