Помагаме граѓаните на полесен начин да ги остваруваат нивните слободи и права, јавната администрација да стане вистински сервис и да се унапреди односот помеѓу органите на власта и граѓаните.

и на нашите принципи:

Јавно, чесно и стручно ги следиме и надгледуваме постапувањата на органите на власта.
Еднакви во односот со сите.
Професионални во работата, отворени за сугестии и спремни за постојано надградување.

Новости и настани

 • 24.04.2020

  ПРЕПОРАКИ НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ ЗА ОСТВАРУВАЊЕТО НА ПРАВАТА НА ДЕТЕТО ВО...

  повеќе
 • 31.03.2020

  ПРЕПОРАКА НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ ДО ВЛАДАТА НА РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА,...

  повеќе
 • 26.03.2020

  ПРЕПОРАКИ ЗА ПОСТАПУВАЊЕ СО ЛИЦАТА ЛИШЕНИ ОД СЛОБОДА ВО УСЛОВИ НА ПАНДЕМИЈА ОД...

  повеќе
 • архива

Пофалби и поплаки

Е-ИнформаторНовости и настани

ИЗВЕШТАЈОТ НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ ЗА 2013 ГОДИНА ПРЕЗЕНТИРАН НА ПРЕС-КОНФЕРЕНЦИЈА 19.06.2014

18.06.2014, Скопје

ИЗВЕШТАЈОТ НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ ЗА 2013 ГОДИНА ПРЕЗЕНТИРАН НА ПРЕС-КОНФЕРЕНЦИЈА

„Со загриженост информирам дека во извештајната година констатирав тортура во КПД „Идризово“, како и пренатрупаност во затворите, лоши сместувачки услови, отсуство на хигиена, несоодветен здравствен систем. Исто така, имаше и појави на ограничување на правото на слобода на движење, особено кај припадниците на ромската заедница на граничните премини.  Кога станува збор за системот на заштита во управното  право   утврдив исклучително лошо административно работење на управата и управното судство, а кај локалната самоуправа имаше  нееднаков третман од градоначалниците спрема вработените заради политичка припадност“. 

Ова меѓу другото го соопшти народниот правобранител г. Иџет Мемети на прес-конференцијата на која го  презентираше Извештајот за степенот на обезбедувањето почитување, унапредување и заштита на човековите слободи и права во 2013.

Зборувајќи за најважните сегменти од работата на инститицијата, народниот правобранител укажа дека минатата година  најмногу претставки се поднесени од областа правосудство, потоа следуваат потрошувачките права, а голем број на претставки се однесуваат и на областа имотно-правни односи.


   ГОДИШЕН ИЗВЕШТАЈ за степенот на обезбедувањето почитување, унапредување и заштита на човековите слободи и права во 2013 годинаПребарување

Кaлендар на настани

јуни 2020
П В С Ч П С Н
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Анкета

Дали и колку во Република Македонија се почитуваат правата на лицата со посебни потреби?


Blog

Посетители online: 1
© 2011 Народен правобранител на Република Македонија